Ozzy Osbourne ani walkman nejsou vyhynulí dinosauři

Karel Veselý
30. 10. 2010 8:00
ECHO: Desky, novinky, klipy, hudba na internetu
Foto: Aktuálně.cz

Doporučujeme

Islandský mág ambientu Jóhann Jóhannsson se po dvou letech vrací do Prahy a tentokrát si přichystal něco opravdu speciálního. Jeho vystoupení v rámci série Music Infinity se odehraje 2. listopadu od 19:30 v koncertním sále Rudolfina a za doprovodu Pražského komorního orchestru. Jóhannson patří k absolutní špičce současného amnientu a také mezi nejvýznamnější postavy severské hudby posledních let. Jeho kompozice originálně kombinují akustické a elektronické zvuky a rozmáchlé kompozice evokují pusté dálavy islandské krajiny. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Zpráva týdne

Bývaly časy, kdy portál MySpace.com byl esencí „internetového cool". Hlavně pro začínající kapely s nulovým rozpočtem na propagaci to byl dar z nebes - a když s jeho pomocí vyletěly na vrchol žebříčků zpěvačka Lily Allen nebo kapela Arctic Monkeys, stal se MySpace symbolem internetové revoluce v hudebním průmyslu.

Zpěvačka Lily Allen
Zpěvačka Lily Allen | Foto: Reuters

Jenže to všechno se stalo už před pěti lety, což je ve světě sociálních sítí skoro prehistorie. MySpace za tu dobu nepřišel s ničím radikálně novým a tak zklamaní uživatelé začali prchat na Facebook. Kdysi tak populární stránka ale odmítá odejít do historie a teď konečně provedla dramatické změny ve svém vzhledu.

Statistiky jsou totiž neúprosné: za poslední rok klesla návštěvnost MySpace z dvaceti milionů návštěvníků denně na půlku a v pořadí nejpopulárnějších internetových adres spadl až na čtyřicátou příčku. Změna tedy přišla právě včas. Není to ale jen nové logo nebo vzhled stránky: nový Myspace (už ne MySpace!) nabízí lepší možnosti, jak sbírat a ukazovat své výtvory či obory zájmu v osobních profilech, součástí vylepšení portálu jsou i nové nástroje na sdílení či propojování zájmů jednotlivých uživatelů.

Komentátoři z internetových blogů se zatím nemohou dohodnout, jestli už na oživování Myspace není příliš pozdě. Změna designu přišla přesně rok poté, co skupina nadšenců vyhlásila internetový Quit Myspace Day - den, kdy odejdeme z Myspace. Nicméně i jeden z vyhlášených skeptiků - Kyle Byling z blogu Hypebot - už nabídl šest důvodů, proč dát portálu ještě šanci. Mezi jeho výhody patří silná pozice ve vyhledávači Google, jednoduchost nebo fakt, že pro hudebníky zatím žádná sociální síť lepší komfort nenabízí.

Jestli jste nepoužívaný účet na Myspace chtěli zrovna smazat, ještě chvíli počkejte. Pořád existuje malá šance, že se zašlá sláva ještě vrátí; třeba když uživatele sociálních sítí jednou přepadnou retro nálady.

 

Další zprávy

13. května 2005, Kalifornie.
13. května 2005, Kalifornie. | Foto: Reuters

Časopis Forbes zveřejnil svůj pravidelný každoroční žebříček nejlépe vydělávajících mrtvých celebrit a těžko někoho překvapí, že na jeho vrcholu trůní Michael Jackson. Svým pozůstalým vydělal za uplynulý účetní rok 275 milionů dolarů, což je mimochodem více než si vloni připsaly dvě finančně nejúspěšnější existující kapely U2 a AC/DC dohromady. Za svého života se Jackson nikdy nevešel do první stovky nejúspěšnějších celebrit zábavního průmyslu, po smrti ho v něm dokázala překonat jen americká televizní moderátorka Oprah Winfrey. Mezi třinácti nejvýnosnějšími mrtvolami nechybí ani Elvis Presley (2.), John Lennon (5.), skladatel broadwayských šlágrů Richard Rodgers (10.) nebo Jimi Hendrix (11.), který se do žebříčku dostal v souvislosti se 40. výročím smrti a reedicemi, které je připomínaly.

Britský časopis Q rozdává své výroční ceny už na konci října a jeho mírně konzervativní vkus možná ohlašuje podobnou náladu na předvánočním hudebním trhu. Příjemným překvapením je nicméně cena pro nahrávku High Violet od The National, jež si redakce Q vybrala jako album roku. Úplné mimoňství není ani to, že seznamu oceněných vévodí zpěvačka Florence And The Machine, která si odnesla vítězství v kategorii píseň roku (You Got The Love) i jako nejlepší ženská vokalistka. Nejlepším zpěvákem je Palo Nutini, Kasabian jsou nejlepší kapela na světě (vážně se tak ta kategorie jmenuje) a Mumford & Sons nejlepší nováčci.

Foto: Aktuálně.cz

Nejméně příjemným výsledkem je naopak zařazení Take That do síně slávy. Kdysi britským tiskem vysmívaní hoši si teď zpětně užívají status legend a retro nálady se zmocnily i fanoušků a fanynek. Do obnovené kapely se vrátil Robbie Williams, Take That přichystali první britské turné v původní sestavě po šestnácti letech turné a prodejci lístků prý nezvládají nápory.

Společně to dokážeme, řekli si fanoušci Johnyho Cashe na internetu a pustili se do vytváření videa k písni Ain't No Grave. Kresbami přispěli amatérští i profesionální výtvarníci z celého světa, další nadšenci financují postprodukci peněžními dary. "Chtěli jsme vytvořit poctu Johny Cashovi, která se bude neustále vyvíjet a proměňovat," tvrdí koordinátoři projektu, který čeká na další nadšené fanoušky muže v černém - jenž se před smrtí rozloučil smířenou sérií alb American Recordings.  

Kapela OK Go točí klipy jako instantní virální fenomény a zatím jí to vychází. Jejich nejnovější kousek White Knuckles nabízí vtipnou choreografii s pejsky - a ti jak známo na YouTube nikdy nezklamou. Výsledkem je skoro sedm milionu shlédnutí. Tentokrát to OK Go navíc zaštítili dobrým úmyslem - čistý zisk z webového prodeje singlu chce kapela věnovat fondu Americké společnosti pro předcházení krutosti na zvířatech.

 

Žebříčky

Kings Of Leon slaví v Británii letošní nejdrtivější týdenní prodeje - jejich novinka Come Around Sundown zmizela v počtu 183 tisíc kusů, skoro třetina se jich prodala v digitálních obchodech. Doma v USA prodali o tisíc desek víc, ale do cesty k vrcholu se jim postavily country hvězdy Sugarland s The Incredible Machine. Na zámořské trojce slaví nejlepší umístění od poloviny 70. let Elton John s The Union. / V Česku jsou Kings Of Leon také druzí, na jedničce zůstává Hana Hegerová. / Do čela britského singlového žebříčku se vrátil Bruno Mars s Just The Way You Are (Amazing). Pomohlo mu totiž, že jeho skladbu přezpíval v X-Factor jeden z finalistů. V USA jsou před Marsem - stejně jako minulý týden - Far East Movement s tanečním hitem Like A G6.

 

Nové desky

52. Předávání hudebních cen Grammy - Taylor Swift
52. Předávání hudebních cen Grammy - Taylor Swift | Foto: Reuters

Dvacetiletá country-popová zpěvačka Taylor Swift pobláznila Ameriku natolik, že její nová deska Speak Now dokonce útočí v prvním týdnu na miliónové prodeje. „Když přijde na to proměnit romantické poblouznění do skvělých písní, nemá prostě konkurenci. Klidně ji můžeme brát jako nového Morrisseyho, jen nosí víc očních stínů." píše rockový Rolling Stone a All Music Guide se přidává: „Už není dívkou a ještě není ženou, přesto Speak Now tento životní přerod zaznamenává s osobním šarmem a talentem, kterým disponuje jen hrstka písničkářů." / Album Olympia mělo původně být novou nahrávkou zreformovaných Roxy Music, ale nakonec je to „jen" další studiová deska Bryana Ferryho, na kterou ovšem přispěli další pohrobci slavné kapely Brian Eno a Phil Manzanera. „Praotec cool se znovu hlásí o svůj trůn," píše Clash Music. / Americká sludge-metalová kapela Kylesa, která vloni koncertovala i v Praze, vydává své páté album nazvané Spriral Shadow. „Osmasedmdesátiminutová deska překonává vše, co kdy natočili. Od stopáže skladeb až po vrstvy space-rockových efektů, nicméně písně jsou stále postavené na kytarových riffech tak šťavnatých jako léto v jižní Georgii, " píše časopis Spin. / Po loňském úspěšném a kritikou vychvalovaném albu se členové Animal Collective pustili do sólových projektů. První z party přichází Avey Tare s albem Down There, které Guradian popisuje jako „(desku) napěchovanou typicky zamlženými beaty a bezeslovnými vokály, která nabízí hypnotický posluchačský zážitek." / Karolína Kamberská je polovinou dua Sestry Steinovy a její sólový debut Hořkosladce vznikl za přispění kolegů Honzy Ponocného, Doroty Barové nebo Honzy Horáčka. Písničky prý vznikaly „punkově", vesměs na první dobrou. Ukázka Ve tvým stínu je zdarma ke stažení na stránkách vydavatelství Indies.

 

Klip týdne

Daft Punk a film Tron z roku 1982 mají společné minimálně to, že si v rámci popkulturního bahýnka užívají kultovního statusu. Tudíž nechat klasiky francouzského house natočit hudbu k nové verzi proto-kyberpunkového snímku nebyl vůbec špatný nápad. Pečlivě dávkované ukázky ze soundtracku zatím stupňují napětí před prosincovou premiérou 3D filmu stejně dobře jako krátké trailery. Co na tom, že hned několik skladeb šířených po internetu se ukázalo být jen falešným poplachem. Teď je ale venku oficiální trailer se skladbou oficiálně natočenou Daft Punk, tudíž si konečně můžeme užívat nového materiálu pařížského dua. Radost nám nezkazí ani to, že skladba netrvá ani dvě minuty.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Odjinud

Foto: Reuters

Firma Sony oznámila, že po 31 letech přestává vyrábět kazetového walkmana. Přenosný přehrávač, který zcela změnil způsob, jakým dnes posloucháme hudbu, oplakává ho deník Guardian hned v celé sérii článků. Jak se nakonec ukázalo, byl to zatím pláč na špatném hrobě, agentury o pár dní později vydaly zprávu, že walkman se bude nadále vyrábět v Číně a prodávat i ve zbytku světa.

Guradian nabízí i rozhovor se zakladatelem vlivného hudebního portálu Pitchfork Ryanaem Schreiberem. „Když jsem poprvé vlezl na internet, hned jsem si uvědomil jeho obrovský potenciál. Už tehdy jsem viděl na kilometry daleko, kam tohle všechno směřuje," svěřil se britskému deníku bez zbytečné skromnosti otec stránky, která dokáže snad ze všech nejlépe „vyhajpovat" kapelu a vytvořit okolo ní auru události. Tedy - jak už to v éře internetu platí - alespoň u těch spřízněných duší, které server navštěvují.

Halloween je tady a  portál Billboard a ho připomíná fotografiemi popových hvězd v kolednických převlecích. Blog magazínu Village Voice pro změnu rozdává tipy jak se na letošní Halloween převléci za některou z aktuálních nezávislých hvězdiček. Od slov k činům přestoupil rapper Wacka Flocka, který prodává svoji masku na internetu.

Ozzy Osbourne.
Ozzy Osbourne. | Foto: Reuters

Tento týden zemřela ve věku 48 let zpěvačka Ari Up z dívčí post-punkové kapely The Slits a její obří vliv na ženský rock připomíná právě Pitchfork. Na zesnulého klasika reggae Gregory Isaacse (59 let) zase vzpomíná magazín Spinner.

Vědecký časopis Scientific American se pokusil zodpovědět, jak je možné, že Ozzy Osbourne přes svůj drsný životní styl přežil až do dnešních časů. Nechali analyzovat jeho genom a zjistili, že obsahuje také přímé stopy DNA neandertálce. „Má sklon k závislosti, má třas, je dyslektický, každé ráno vstává velmi brzy...ale v loterii genů vyhrál," říkají vědci. A pak, že se jedná o rockového dinosaura.

Portál Spinner sestavil žebříček vysokých škol podle hudebních hvězd, které na nich studovaly. Pokud chcete mít ze svého teenagera rockovou star, pošlete ho nejlépe do londýnské Thames Valley University, kde studovali Ray Davies, Ron Wood, Pete Townshend nebo Freddy Mercury.

 

Varujeme

Foto: Aktuálně.cz

Leckomu se možná vybaví scéna z Lásky nebeské, kdy vyžilý zpěvák Billy Mack vysvětluje, jak se chce vrátit do showbyznysu se sváteční verzí svého dávného hitu: "Akorát jsme slovo láska nahradili slovem Vánoce." - Tím ovšem veškerá podobnost končí. 

Podařilo se vám vymazat z paměti normalizační megahit Holky z naší školky Petra Kotvalda a Standy Hložka? Máme špatnou zprávu, tenhle ušní virus znovu zaútočí o letošních Vánoce. Standa a Péťa jsou znovu spolu a třicet let spolupráce oslaví novým albem Diskohrátky.

Deska obsahuje novou skladbu Cool Rendezvous (neboli "boží rande") a také vánoční disco remix jejich největšího hitu. Vánoční holky natočili v roce 1983, tedy rok po vydání originálu. Pro comebackové album je oprášili a nahráli znovu s výraznějším rytmem. Obsahuje nová jména i speciální vánoční verše jako ódu na dívčí otužování („v sexy tričku postavičku měly ham ham, no prostě štace inspirace - vánoční ráj") nebo slova „Kdepak maj zazděný, naše dárky vysněný?" Album vychází na konci listopadu, na Štědrý den očekávejme zvýšený počet sebevražd.

 

Právě se děje

Další zprávy