Osmé Kravitzovo album je vším - jen ne revolucí

Pavel Turek
22. 2. 2008 11:10
Lenny nepotřebuje luxus ani peníze. Koho to zajímá?
Foto: Aktuálně.cz

Recenze - Osmé album Lennyho Kravitze zní jako jeho předchozí. Což není zas až takový div, když uvážíme, že první Let Love Rule znělo jako druhé Mama Said, které znělo jako Are You Gonna Go My Way ...

... a tak bychom se mohli probrat celou diskografií, přičemž cestou by se vytratil nejprve počáteční entuziasmus a následně i zájem.

It Is Time for a Love Revolution už po několikáté stvrzuje, co se vždycky vědělo. Tvorba Lennyho Kravitze dlí v bezčasí, jehož kulisy tenhle poblouzněný kazatel vydesignoval z funku, hard rocku a soulu sedmdesátých let.

Foto: Aktuálně.cz

V jeho případě už navíc ani nejde mluvit o retru jako spíš o hlubokém zimním spánku. Poslouchat tyhle nastavované pokusy znuděného pámbíčkářského seladona vás nezavádí do bezčasí zaslíbeného ráje, kde se všichni mají rádi, uctívají se vzájemnou tolerancí a ve vzduchu voní grilované cukety, jak by si autor nejspíš toužebně přál.

Naopak. S každou další Kravitzovou deskou se o krok přiblížíte plnému pochopení hrdiny Billa Murrayho ve filmu Na Hromnice o den více, který se probouzí pořád do stejného dne a třísknutím do rádiobudíku se zbavuje hitu I Got You Babe od Sonnyho a Cher. Šance, že se přihodí něco nového, je mizivá.

Lenny Kravitz - I'll be waiting

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Úsměvné je, že Kravitz všechnu tu svou revoluci lásky, která začíná v srdci každého z nás, myslí smrtelně vážně. Což ostatně předvedl i na minulém pražském koncertě, jehož všechny návštěvníky pochopitelně miloval a 23. června dozajista bude zas, i když dorazí úplně jiní zájemci.

Stačí si přečíst názvy skladeb na It Is Time for a Love Revolution - Love Revolution, Love Love Love, Will You Marry Me, A Long And Sad Goodbye - a už víte, že poslech desky bude dlouhý a úmorný, jako když si váš nerozhodný kámoš vybírá a zkouší nový kalhoty v Gapu. 

Foto: Aktuálně.cz

V Love Love Love zpívá, že nepotřebuje televizi, šampaňský, módu, zlaté řetězy, marihuanu, osobního trenéra nebo vrtulník. Jen bez lásky to není ono.

Ironií je, že se s vámi o ty poznatky dělí člověk, jehož největším revoluční činem byl přeteklý záchod v milionovém střešním apartmá na Manhattanu, který  způsobil sousedům škodu přes tři sta tisíc dolarů.  

Společensky skutečně výrazně podvratné a nebezpečné. Podívejte se na to lehce marxisticky a řekněte si: "Fajn, Lenny, tak se toho všeho vzdej, a pak zase napiš ňáký písničky!"

Lenny Kravitz: It Is Time for a Love Revolution. CD, 62 minut. Vydala firma EMI, 2008.

 

Právě se děje

Další zprávy