Oslavy Mezinárodního dne Romů se konají na webu, zahraje i Česká filharmonie

ČTK ČTK
7. 4. 2021 11:21
Oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na tento čtvrtek 8. dubna, se letos kvůli epidemii uskuteční on-line. Třídenní program s romskými hudebníky začíná ve středu večer. Při příležitosti svátku uspořádá slavnostní koncert i Česká filharmonie, 30 let od svého vzniku si připomíná Muzeum romské kultury.
Ilustrační snímek z loňského Mezinárodního dne Romů, který už se kvůli pandemii také konal on-line.
Ilustrační snímek z loňského Mezinárodního dne Romů, který už se kvůli pandemii také konal on-line. | Foto: Ara Art

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990. Připomíná první setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna. V dalších dnech se pak uskutečnil první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku.

Letošní oslava, kterou připravila organizace Ara Art, zahrnuje tři koncerty. Ve středu od 18 hodin ji zahájí debata o romské literatuře. Následovat bude koncert uskupení Lače Manuša s frontmanem Tiborem Židou a zpěvačkou Pavlínou Matiovou.

Kapela Lače Manuša.
Kapela Lače Manuša. | Foto: Ara Art

Ve čtvrtek od 17 hodin na diváky čeká kuchařská show návrháře Pavla Berkyho, který se účastnil soutěže MasterChef Česko. Poté zahraje akordeonista Mário Bihári, vystoupí i herečka Bára Hrzánová. Třídenní akci v pátek ukončí koncert kapely Pefek Band. Podle ředitele organizace Ara Art Davida Tišera musel být kvůli přísným bezpečnostním opatřením omezen počet účinkujících i členů organizačního týmu.

Slavnostní koncert jazzové, klasické a romské hudby pořádá ve čtvrtek od 20:15 hodin Česká filharmonie. V sále pražské La Fabriky vystoupí s filharmoniky Ida Kelarová se svou kapelou Jazz Famelija nebo dětský pěvecký sbor Čhavorenge s členy České studentské filharmonie. Program odvysílá živě Česká televize.

Třicet let od založení si tento týden zároveň připomíná Muzeum romské kultury, které sídlí v brněnské Bratislavské ulici. Začínalo od nuly jako nezisková iniciativa, nyní uchovává tisíce sbírkových předmětů a jako státní příspěvková organizace má kromě brněnských expozic na starost budované památníky v Letech v okrese Písek a Hodoníně u Kunštátu, stejně jako chystané Centrum Romů a Sintů v Praze.

"Čeká nás náročný rok, na který jsme se velmi těšili. Náš plán oslav se stále upravuje v souvislosti s pandemickou situací, jsou v něm ale už pevné body," říká ředitelka muzea Jana Horváthová. Na webu mohou zájemci zhlédnout desítky různě zaměřených videí, od pohádek po odborné výklady historiků či kurátorů, případně vyzkoušet kvízy. Vznikla také virtuální prohlídka stálých expozic v Brně.

Nově Muzeum romské kultury zpřístupnilo výstavu nazvanou Otisk cest, kterou tvoří snímky Francouzů Clauda a Marie-José Carretových. Ti desítky let fotografují Romy a Sinty v Evropě. Zatím mohou zájemci zhlédnout videa s fotografiemi, pozdravem a komentářem autorů. Vernisáž za účasti Carretových se uskuteční, až se zlepší epidemická situace.

Ke čtvrtečnímu Mezinárodnímu dni Romů připravuje muzeum například další řadu podcastů. První epizodu věnuje prvnímu světovému romskému kongresu z roku 1971. Tento měsíc muzeum on-line zveřejní ještě virtuální procházku brněnským Cejlem a okolím, tentokrát po kolejích staré svitavské dráhy.

Muzeum romské kultury vzniklo na jaře 1991, prvních sedm let působilo v několika pronajatých kancelářích. Od počátku se věnovalo sbírkotvorné, dokumentační a výzkumné činnosti s cílem zachovat doklady o duchovní i materiální kultuře Romů a Sintů nejen z území bývalého Československa, ale z celé Evropy.

Romové jsou nejpočetnější národnostní menšina v Česku. Podle poslední výroční zprávy o stavu minority jich v zemi žije téměř 262 tisíc. Představují tak přes 2,4 procenta obyvatel republiky.

 

Právě se děje

Další zprávy