Oslavte advent hudbou na hradě Rabí

čtk, kiz
28. 11. 2005 18:00
Plzeň/Rabí - Správci zříceniny hradu Rabí na Klatovsku chtějí lidem zpříjemnit předvánoční shon dvěma koncerty a neobvyklými prohlídkami hradu při svíčkách.

Památky jsou v zimě v naprosté většině zavřené, vánoční koncerty na Rabí se ale pravidelně konají asi od roku 1997 a prohlídky při svíčkách posledních pět let, prozradil kastelán Rabí Michal Novák.

První koncert bude v pátek 9. prosince a od 19:30 hod návštěvníky čeká vystoupení kytarového virtuosa a skladatele Štěpána Raka. V sobotu 17. prosince v 18:00 hod zazní v prostoru hradní konírny gotické a renesanční vánoční písně a zpívané adventní nešpory v podání komorního vokálního souboru Schola Angelica.

Kromě koncertů, o něž je na Rabí poměrně velký zájem, se návštěvníci mohou těšit i na neobvyklou prohlídku za svitu svící. "Prohlídková trasa je osvětlena pouze svícemi, jednu svíčku dostane na začátku prohlídky také každý návštěvník," řekl Novák. Lidé si tak mohou udělat představu o tom, jak prostory hradu vypadaly v minulosti bez elektrického osvětlení.

Hrad Rabí proslul jako nejrozsáhlejší česká zřícenina, ale i jako místo, kde v roce 1421 přišel husitský hejtman Jan Žižka o druhé oko. Zároveň patří k nejvíce navštěvovaným památkám v Plzeňském kraji. S letošní návštěvností jsou správci hradu spokojeni. "Je vyšší než loni o několik tisíc lidí. Celkem bylo letos na Rabí přes 70.000 návštěv," doplnil Novák.

 

Právě se děje

Další zprávy