Opera Met propustila dirigenta Levina kvůli sexuální aféře. Dirigent vinu popírá

ČTK ČTK
13. 3. 2018 8:11
Newyorská Metropolitní opera (Met) propustila dlouholetého dirigenta a hudebního ředitele Jamese Levina obviňovaného ze sexuálního zneužívání chlapců. Operní dům dospěl k závěru, že se Levine zmíněných činů skutečně dopustil, a po prosincovém dočasném přerušení spolupráce se s ním rozloučil nadobro. Sám dirigent vinu popírá.
Dirigent James Levine.
Dirigent James Levine. | Foto: ČTK

Čtyřiasedmdesátiletý James Levine měl nezletilého chlapce zneužívat v 80. letech. Podobná obvinění vůči dirigentovi vznesli další tři muži.

"Vyšetřování objevilo věrohodné důkazy, že se dopouštěl sexuálního zneužívání a obtěžujícího chování jak v době, kdy pracoval v Met, tak před tím," uvedla opera v prohlášení k závěrům vlastního šetření, během kterého se ptala více než 70 lidí. Nalezla údajně rovněž důkazy, že hudebník zneužíval či obtěžoval "zranitelné umělce v rané fázi jejich kariéry".

Levine byl hudebním ředitelem Met čtyřicet let. Jeden z nejvýznamnějších světových dirigentů působil v letech 1986 až 2004 rovněž jako umělecký ředitel newyorské opery. Od roku 2016 s Met ze zdravotních důvodů spolupracoval jako emeritní hudební ředitel. Opera ho suspendovala v prosinci, v té době ale veškerá obvinění označil za nepodložená.

Levine je další z řady prominentních osobností kultury, jež v USA čelí podezření ze sexuálního obtěžování. Vlnu afér rozpoutal loni na podzim případ amerického filmového producenta Harveyho Weinsteina, kterého obvinilo mnoho žen z obtěžování a některé i ze znásilnění.

 

Právě se děje

Další zprávy