Open Air čekají dvě premiéry. Fatboy a MacDonaldová

Kultura Kultura
9. 8. 2012 8:20
Vystoupí také okleštění Gorillaz nebo Mando Diao
Foto: Aktuálně.cz

Panenský Týnec - Open Air festival patří k těm největším v Česku a loni mu více než dvacetitisícovou návštěvnost přinesla především účast ikon elektronické hudby The Chemical Brothers a punk rockerů Good Charlotte. Letos se návštěvníky pokusí přilákat další nestor taneční hudby Fatboy Slim společně s mladou skotskou písničkářkou Amy MacDonaldovou.

Akci ve čtvrtek 9. srpna zahájí takzvaný zahřívací den, který je zdarma a v jehož rámci vystoupí domácí Plexis nebo Wohnout. Pokračovat pak bude až do sobotních nočních hodin. Vstupenky jsou v předprodeji k dispozici za 1 350 korun (na místě za 1 600).

Hvězdy jednou nohou v minulosti

Všechny tři hlavní hvězdy festivalu - tedy MacDonaldová, Fatboy Slim a Gorillaz Sound System - dnes těží ze svých dřívějších úspěchů, který v případě každého jednotlivě přišel za trochu jiných okolností.

Foto: Aktuálně.cz

Devětačtyřicetiletý dýdžej Norman Cook známější jako Fatboy Slim vychází z podobného prostředí jako loňský taneční headliner. V devadesátých letech byl totiž společně s Chemical Brothers, Prodigy nebo Cut La Roc jedním z protagonistů vlny takzvaného big beatu, což byl termín používaný novináři pro hudbu vycházející z techna a acid housu, které dodávaly na intenzitě rozlámané beaty a silný basový sound, ale jež díky střednímu tempu a často zpívaným refrénům byla dostatečně stravitelná pro masové publikum postupně přivykající stále oblíbenější elektronické hudbě.

Poprvé se Cook komerčně prosadil už koncem osmdesátých let jako člen popové kapely Housemartins, autorsky se však začal více prosazovat až v dubovém projektu Beats International a funk/trip-hopových Freak Power.

Vše v taneční euforii spojil s vlastní tvorbou pod pseudonymem Fatboy Slim, jak si začal říkat v roce 1996. Víceméně zavedené jméno začalo využívat popularity hudby, k níž Cook sám částečně přispěl, a už s druhou deskou You've Come a Long Way, Baby zaútočil na platinovou desku hned v několika zemích.

Umělec několikrát ověnčený cenami Brit Awards a hudební televize MTV je nicméně v posledních letech přinejmenším na ústupu ze slávy. Velkolepě pojatá koncepční deska Here Lies Love složená s Davidem Byrnem a nahraná s dalšími 22 vokalisty totiž byla vlažně přijata kritikou a zklamala i v prodejích.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Stín jednoho hitu a odkaz virtuální kapely

Zato skotská písničkářka Amy MacDonaldová ze slávy ještě zcela neustoupila, stále se však nachází ve stínu mimořádně úspěšné skladby This Is The Life ze stejnojmenné desky, jíž se celosvětově prodalo na tři miliony kopií.

Úspěch lehké, spíše letní, akustické písničky od obyčejné holky drnkající původně po hospodách sice stále mají u poměrně hodně fanoušků, v Británii to nedávno vydaná třetí deska Life in a Beautiful Light na chvíli dotáhla až na druhou nejprodávanější. Na další silný hit však zpěvačka stále čeká.

Gorillaz Sound System
Gorillaz Sound System | Foto: Aktuálně.cz

Poslední headliner Gorillaz Sound System pak je osekanou verzí virtuální kapely Damona Albarna, který se jejich vystoupení účastní jen ve výjimečných případech. Taneční projekt, v němž z původních Gorillaz působí jen tvůrce vizuálů Roland Hamilton, své show ozvláštňuje různými hosty, stále nicméně jen přehrává cizí hity, byť ve vlastním podání.

Vedle nich ze zahraničí dorazí ještě alternativní rockeři Mando Diao, hiphopové duo Rizzle Kicks a elektroničtí The Bloody Beetroots. Jinak už se ale jedná o vcelku tradiční domácí festivalový mix doplněný o doprovodný divadelní program nebo adrenalinové sporty.

Jako na mnoha dalších letních akcích tak návštěvníci budou moci zhlédnout vystoupení interpretů jako Nightwork, 100°C, Monkey Business, Support Lesbiens, Anna K, Monika Načeva, Xindl X, Tomáš Klus, Zrní, Rybičky 48, Mandrage, Ivan Mládek, a mnoha dalších.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy