Onyx, Bauchklang i nejtišší párty. Blink znovu ožívá

Kultura Kultura
12. 4. 2013 17:57
Hudba, nezávislá móda i design zaplní dočasný klub Blink v Holešovicích
ONYX
ONYX | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Industriální hala v Holešovické tržnici ve čtvrtek 11. dubna znovu změní na dočasný klub Blink Excelent. Během týdne a půl fungování se v něm objeví například beatboxeři Bauchklang nebo hiphopeři Onyx. Dále proběhne ilustrátorská soutěž Secret Wars a program už tradičně odstartuje taneční Silent Party, kde roli hlasitých reproduktorů suplují sluchátka zapůjčená každému návštěvníkovi.

„V době rozjitřených emocí ohledně dalšího osudu Holešovické tržnice náš projekt jednoznačně dokazuje, že pro tato místa využití je," říká producent projektu Jakub Vedral a naráží na aktuální soudní při mezi Prahou a bývalým nájemcem prostoru. Problémy se ale aktuálního programu nijak nedotknou a vedle koncertů se bude moci uskutečnit také doprovodné akce módního trhu Holešovice Fashion Market, který právě v prostorách tržnice bude od 12. do 13. dubna probíhat.

Beatbox a hip hopoví veteráni Onyx

Převážní část druhého týdne fungování nicméně bude zasvěcená hudební produkci. Ve středu 17. dubna se představí v Česku oblíbený kolektiv beatboxerů Bauchklang společně s americkými rapery Lost Souls. Hip hopoví fanoušci pak budou mít důvod k oslavám ještě o den později, kdy přijedou pamětníci zlaté éry žánru těsně po přelomu devadesátých let.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V newyorské čtvrti Queens se dali dohromady už v roce 1989 a vcelku rychle se uchytili u vzkvétajícího rapového impéria Def Jam. K jejich počátkům u vydavatelství se traduje úsměvná historka. Během nahrávání dema byla část kapely mimo studio a frontman Fredro Starr místo nich povolal svého bratrance kadeřníka, který pod pseudonymem Sticky Fingazz tehdy rapoval více v obýváku, než před klubovými mikrofony. Když se ale nahrávka s jeho vokály dostala k majiteli vydavatelství Def Jam, oblíbil si právě chraplavý hlas mírně pomateného kadeřníka.

V kapele od té doby zůstal a a kolektiv Onyx jako jeden z mála neustále přenášel neurvalé dědictví hardcore rapu až do jednadvacátého století, byť s výrazným propadem popularity. Loni v srpnu vydali už své sedmé studiové album a Cold Case Files Vol. 2 a lze tedy očekávat set postavený právě na nich. Lokálním předskokanem kapely, která se pojmenovala po černém drahokamu, bude slovenské duo Moja Reč.

Vstupenky na obě hudební akce jsou k dispozici jednotlivě za 290 korun v předprodejní síti Ticketstream. Na místě pak budou stát 350 korun.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ilustrátoři, nezávislý design a tichý taneční večírek

Rozjezd klubu ještě bude tichý, alespoň navenek. Ve čtvrtek se klub otevře se Silent Party dýdžejů rozhlasové stanice Radio 1 dlouhodobě orientovanou na nemainstreamovou hudbu. „Je to nejtišší a zároveň nejdivočejší večírek, který můžete v Praze zažít, se sluchátky na uších se ponoříte do vlastního světa hudby. A když se vám chce tancovat s dalšími stačí se podívat - na dvoukanálových sluchátkách vždy svítí zelená nebo modrá podle toho, kterého DJ posloucháte," vysvětluje jeden z organizátorů Adam Ondráček.

Pátek 12. dubna pak bude ideálním dnem pro obnovu šatník pro nadcházející jaro. Módní akce Holešovice Fashion Market zaměřená na nezávislou módu a design běží od 12 hodin dopoledne. Tematicky k ní večer v klubu proběhne přehlídka Freaky Fashion Parade prezentující různorodé možnosti využívání kabelek. Koncert k ní odehraje Bruno Ferrari nebo kapela Vložte kočku.

O týden později se tamtéž budou prezentovat mladí výtvarníci, jejichž díla budou spontánně vznikat na místě v rámci ilustrátorské soutěže Secret Wars.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy