One Direction jsou nejbohatší mladou kapelou v Británii

Karel Veselý
30. 10. 2012 19:19
Adele a One Direction patří mezi nejbohatší Brity pod třicet let
Foto: Profimédia

Londýn - Je hudební průmysl v krizi? Jak se to vezme. V čerstvě zveřejněném pořadí deseti nejbohatších britských celebrit zábavního průmyslu do třiceti let zabírají hudebníci přesně polovinu příček. Nejvýše v seznamu časopisu Heat figuruje klučičí kapela One Direction, která je s 26,33 miliony liber na celkovém pátém místě. Těsně porazili i veleúspěšnou zpěvačku Adele, která je šestá.

Na čele žebříčku jsou herci Daniel Radcliffe a Robert Pattinson. Třiadvacetiletá hvězda ságy o Harry Potterovi vydělala 53 milionů liber, jeho o tři roky starší kolega proslavený hlavní rolí v sérii Svítání má necelých 39 milionů. Na dalších místech jsou herečky Keira Knightley a Radcliffova kolegyně Emma Watson. Třetí herec z čarodějnické série Rupert Grint boduje na sedmém místě, kam spadl z minuloroční pětky.

Foto: Profimédia

Londýnský boyband One Direction objevila před dvěma lety televizní soutěž X Factor a ačkoliv v sedmém ročníku skončili až třetí, vyhlédl si je magnát Simon Cowell, který je podepsal na svoji značku Syco Records starající se o hvězdy talentových soutěží od Susan Boyle až po Leonu Lewis. Debutový singl One Direction nazvaný What Makes You Beautiful vybojoval vloni v září v Británii žebříčkové číslo jedna a v Top 3 bodovaly i následné skladby Gotta Be You či Live While We're Young.

Kvintet idolů s průměrným věkem devatenáct let pobláznil Británii, ale hlavně se mu daří za oceánem, kde zatím žádná britská klučičí kapela od Take That po JLS nikdy neuspěla. Když jejich debut Up All Night vyšel s půlročním zpožděním v USA letos v březnu, dobyl tam číslo jedna albového žebříčku. One Direction se tak stali první britskou kapelou v historii, která v zámoří debutovala na vrcholu žebříčku s debutovou deskou. To se nepodařilo ani Beatles.

Alba Up All Night se dodnes prodaly přes tři miliony kusů a patří mezi největší britské kulturní exporty. Nová deska One Direction nazvaná Take Me Home vyjde v polovině listopadu a čekají se vysoké prodeje. Klip k pilotnímu singlu Live While We're Young shlédlo za prvních 24 hodin na YouTube osm milionů diváků. V Británii a USA skladba shodně doputovala na číslo tři. K vysokým výdělkům jim také pomohlo, že svoje jméno spojili s marketingovými značkami jako jsou Pokémon nebo Nokia. Adele, která prodává mnohem více desek, se podobných reklamních akcí straní a letos musela zrušit lukrativní turné. Přesto její majetek odhadují média na 26 milion liber.

Foto: Aktuálně.cz

Celkové výdělky One Direction nicméně pořád blednou před zisky dívčí skupiny Girls Aloud, jejichž členky už mají vlastní projekty, a tak v žebříčku časopisu Heat figurují odděleně. Nejvýše z nich je na devítce Cheryl Cole s 13,4 milionů liber. Devětadvacetiletá zpěvačka oslavila letos v hudebním byznysu deset let od okamžiku, kdy ji diváci televizní soutěže Popstars: The Rivals v hlasování zařadili do nově vzniklé skupiny. Cheryl letos vydala třetí sólovou desku A Million Lights a na listopad se chystá comeback Girls Aloud, které vydají hitovou kompilaci obsahující singl nazvaný příznačně Something New.

V první desítce figuruje i další objev televizních soutěží a Cowellova chráněnkyně Leona Lewis (8. místo s 13,66 miliony). Na desáté místo z dvojky klesla osmadvacetiletá Katie Melua, která v žebříčku figuruje od roku 2008 a ačkoliv se její desky už tak dobře neprodávají, pořád se může pochlubit nejméně jedenácti miliony liber.

Nejbohatším Britem v hudebním průmyslu bez rozlišení věku je Clive Calder, majitel nahrávací společnosti Zomba Records, jehož majetek Sunday Times odhadují na 1,35 miliard liber. Další místa v žebříčku zveřejněném na konci srpna obsadili divadelní producent Cameron Mackintosh a Paul McCartney, kterému po rozvodu zbylo 665 milionů. Skladatel Lloyd Webber je čtvrtý a členové U2 pátí. Do desítky se vešli i Elton John a Mick Jagger.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy