Olomouc uvede Poulencovu operu

RiK, ČTK
7. 2. 2006 15:00
Olomouc - Soubor opery Moravského divadla v Olomouci v pátek uvede premiéru opery Dialogy karmelitek francouzského skladatele Francise Poulenca.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Poulenc (1899 až 1963) ji napsal na díla Georgese Bernanose. Režie opery, která nepatří k tzv. zlatému fondu vážné hudby, se ujala hostující Karla Štaubertová.

"Dialogy karmelitek nejsou častým titulem na českých jevištích. Vnímám je jako exkluzivitu. Dílo vychází ze skutečného příběhu z období Francouzské revoluce, kdy byly popraveny členky řádu, které se odmítly jej vzdát," říká režisérka.

Inscenační tým se však historických reálií příliš nedrží, pracuje se symboly a náznaky. "Převedli jsme příběh do obecné roviny. Karmelitky představují princip odmítnutí duchovního teroru. Ukazujeme, že smrt není to nejhorší, co nás v životě může potkat," popisuje Štaubertová.

Operu diriguje Petr Šumník, který se na uvedení stejného titulu podílel před šesti lety ve Slezském divadle v Opavě, kde měla opera českou premiéru. Olomoucké provedení je tedy teprve druhé v pořadí.

"Ve Francii je opera kultovní, přímo si ji tam hýčkají. Oblíbená je i v Německu. V Česku cítíme, že obecně panuje nedůvěra k opeře 20. století. Je to škoda, protože je to hudba, která nikoho nenechá lhostejným," uzavřela režisérka.

Vhlavní roli Blanky de la Force se představí v alternaci Elena Gazdíková a Lea Vítková. Jejího otce ztvární Vladimír Třebický nebo Vladislav Zápražný.

Informace o představení naleznete také na stránkách Moravského divadla ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy