Oldřich Říha z Katapultu slaví 70. Mám před sebou velké plány a velkou budoucnost, říká

ČTK ČTK
18. 5. 2018 11:09
"Slovo bilancovat neznám a není na to čas. Mám před sebou velké plány a velkou budoucnost," říká Oldřich Říha ze skupiny Katapult, který se tento pátek dožívá sedmdesáti let.
Oldřich Říha z Katapultu se narodil v Praze přesně před sedmdesáti lety.
Oldřich Říha z Katapultu se narodil v Praze přesně před sedmdesáti lety. | Foto: ČTK

Koncertem v letním kině ve Slaném své dnešní sedmdesáté narozeniny oslaví kytarista, zpěvák a skladatel Oldřich Říha.

Muž, který sám sebe označuje za "dělníka rokenrolu", na současné sérii vystoupení nazvané Šťastné narozeniny připomíná 40 let od vydání debutové desky své skupiny Katapult.

"U příležitosti výročí se zkumuloval můj přístup k veškerým narozeninovým i jiným oslavám. Zkumulovala se taková skepse, že když člověk něco oslaví, tak se vždy něco pokazí. Tak si raději místo oslav zahraju pěkný koncert a budu šťastný, že zase stojím na jevišti a mám dost síly," avizuje Říha.

"Hraji písničky, které si lidé zpívají, což je největší úspěch, který mě mohl potkat. Tak kde jinde bych měl slavit sedmdesátku, nejsem žádný penzista," dodal.

Trojalbum se sonetem

U příležitosti Říhova dnešního jubilea rovněž vychází trojalbum Zlatá kolekce Katapult Essential, které kromě 48 největších hitů nabízí nečekaný bonus - zhudebněný šestašedesátý sonet Williama Shakespeara přeložený Martinem Hilským.

"Sonet 66 je tak brutální výpovědí o situaci v dnešním světě, že jsem nechtěl posluchače doslova 'zabít', a dopsal jsem k němu vlastní text na refrén, aby byla nějaká naděje. K mému úžasu mi to Martin Hilský schválil," podotkl Říha.

Ten na albech Katapultu v minulosti zhudebnil poezii Františka Gellnera nebo Françoise Villona.

Zlatá kolekce zaujme mimo jiné dělením dle nálady jednotlivých písní, které Říha rozřadil do kategorií Hard, Slowly a Fast.

Skladby, jež vznikly mezi lety 1976 až 2018, umožňují ucelený pohled na celou kariéru Katapultu.

"Slovo bilancovat neznám a není na to čas. Mám před sebou velké plány a velkou budoucnost. Stačí jen chtít. Nejradši bych si to všechno dal znovu pěkně od začátku. Se vším všudy, jak jsem to zažil," prohlásil Říha.

Turné Šťastné narozeniny na podzim vyvrcholí speciálními koncerty 9. listopadu v Ostravě v hale Tatran, 13. listopadu v brněnské hale Vodova a v pražském Foru Karlín, kam Katapult zavítá 15. listopadu.

Říhovo těžké období

Hlupák váhá, Vojín XY, Až, Půlnoční závodní dráha či Lesní manekýn jsou zlidovělé hity, jež proslavily skupinu Katapult i jejich interpreta Říhu.

Jeden z veteránů české rockové scény - kytarista, zpěvák, skladatel a producent - v posledních letech prožil těžké období. Katapultu kvůli úmrtí několika členů hrozil zánik.

Říha se však nevzdal, obklopil se mladými hudebníky a kapela existuje dál.

V roce 2007 ve věku jedenašedesáti let nečekaně zemřel bubeník Katapultu Anatoli "Tolja" Kohout, který v sestavě s přestávkami působil od jejího založení.

Katapultem za dobu jeho existence prošlo několik bubeníků, stálé jádro s kytaristou a zpěvákem Říhou vždy tvořil baskytrista Jiří "Dědek" Šindelář. Ten však zemřel v lednu 2009, dva dny po svých šedesátých narozeninách.

Tou dobou v Katapultu bubnovala legenda českého bigbeatu Karel "Káša" Jahn, který o měsíc později odešel v nedožitých 60 letech, paradoxně v den, kdy Říha zahájil sérii vzpomínkových koncertů na "Dědka".

Říha chvíli váhal, zda má vůbec pokračovat dál, ale přání fanoušků a muzikantova pověstná "buldočí" vůle vše změnily.

Omlazená kapela

Novými Říhovými spoluhráči se stali o generaci mladší baskytarista Andy Budka, hudebník z Domažlicka a bývalý "Dědkův" technik, a o pět let starší bubeník Ondřej Timpl, jehož doporučili kamarádi.

"Objevil jsem dva mladé muzikanty, kteří nejsou jen vynikající hudebníci, ale také Katapulťáci-srdcaři," řekl o svých nových spoluhráčích Říha, který si s kapelou letos připomíná i 40. výročí vydání první desky.

Katapult je dodnes jednou z nejpopulárnějších skupin v zemi. Svědčí o tom nejen statisíce prodaných desek - například LP Katapult 2006 se prodalo přes čtvrt milionu kusů -, ale třeba i dvě vítězství v anketě Zlatý slavík v letech 1979 a 1980.

Kariéru však brzdily zákazy v předlistopadové éře. První zákaz Říhu potkal již předtím, než Katapult založil.

Spolu s Jiřím "Dědkem" Šindelářem, s nímž hrál již od roku 1964, a Vladimírem Krampolem založili roku 1974 v Plzni kapelu Mahagon. Ta se v kraji stala populární, avšak státní orgány jí zakázazaly vystupovat po celém Západočeském kraji.

Říha přesídlil do Prahy a uchytil se v úspěšné skupině Františka Ringo Čecha. Zde hrál například po boku Jiřího Schelingera či Viktora Sodomy. Zakrátko se dal znovu dohromady s Dědkem a obnovil kapelu.

V Praze však jeden Mahagon již hrál, a tak využili návrhu nového bubeníka Anatoli "Tolji" Kohouta, který přišel z rozpadlé skupiny Katapult i s volným názvem.

První singl - Půlnoční závodní dráha/Lesní manekýn - vyšel Katapultu na jaře 1976 a prodej desek hned trhal rekordy. O dva roky později následovala první dlouhohrající deska, takzvané stříbrné album, které se skládá pouze z živých a syrově zahraných nahrávek.

Záznam jednoho z největších hitů Až pochází z koncertu na pražské Letné, kde Katapult předskakovan slovenskému Elánu. | Video: archiv

Soupeření s Olympicem

Katapult se svojí jednoduchou muzikou a srozumitelnými texty - autorem hudby je vesměs Říha, textů především Ladislav Vostárek - záhy bodoval u posluchačů a na jeho koncerty se hrnuly tisíce posluchačů.

Přes nemožnost vydat další desky i nepřízeň některých kritiků měla kapela na přelomu 70. a 80. let množství fanoušků, o něž soupeřila s další rockovou legendou, skupinou Olympic.

Poněkud problematická 80. léta Katapult zahájil veleúspěšnou deskou 2006, na které je asi nejslavnější hit skupiny Až. Tou dobou přišly zákazy a omezení, ale také pokles tvůrčí invence. Fanoušci se jen těžko vyrovnávali se sólovou produkcí Říhy a plnou rehabilitaci znamenalo až album Rock de luxe z roku 1986.

Po sametové revoluci Katapult po patnácti letech přerušil činnost, ale o tři roky později se vrátil v plné parádě.

Následující roky byly ve znamení změn bubeníků a v letech 1998 až 2004 za bicí usedl dokonce Dědkův syn Michal. Katapult také vydával další desky a v roli předskokanů si Olda a spol. zahráli před Deep Purple nebo Status Quo, tedy skupin, jimiž byl prý Katapult hodně ovlivněn.

Říha se také vrhl na podnikání, založil vlastní studio a stal se producentem.

Koncert na Nové scéně

"Nevzdávej to, Katapult musí žít dál!" psali fanoušci Říhovi po úmrtí "Dědka" a "Káši". A muzikant je nezklamal.

Hned v roce 2009 obnovený Katapult, který byl tehdy také uveden do síně slávy Akademie populární hudby Anděl, začal koncertovat a rok nato nová sestava vydala desku Radosti života.

V lednu 2012 Katapult dokonce rozezpíval zaplněné hlediště Nové scény Národního divadla v Praze. Koncertu v prostředí pro rockové muzikanty nezvyklém předcházela projekce dokumentu Rock života režiséra a scenáristy Jana Gogoly ml., který popisuje období, kdy musel Říha po úmrtí svých spoluhráčů v pokročilém věku začínat znovu.

Zatím poslední album Kladivo na život skupina vydala předloni.

Své zatím poslední album Kladivo na život vydal Katapult předloni. | Video: Warner Music
 

Právě se děje

Další zprávy