Ohlédnutí za letošními koncerty v ČR

David Bernardy
31. 12. 2005 0:00
Resumé - Jaký byl uplynulý rok, co se vystoupení populárních hudebníků týče?

Legendy

Do Prahy zavítalo několik hudebních legend, jejichž premiérová vystoupení u nás mohla být vzhledem k trvání jejich působení také posledními. V rámci oslav padesáti let rokenrolu jsme tak mohli v Lucerně poprvé vidět a slyšet dvě velké osobnosti - kytaristu a zpěváka Chucka Berryho a zpěváka za klavírem Little Richarda. V lepším světle se ukázal Berry, oba koncerty však byly především svátkem pro přítomné pamětníky i mladé fanoušky stylu, který změnil populární hudbu 20. století.

Další, u nás méně známá černá hvězda rokenrolu, která si v Praze zahrála, má za poznávací znamení hranatou elektrickou kytaru. Je to Bo Diddley, jenž pro své dubnové vystoupení zvolil komornější prostředí Lucerna Music Baru.

Rockeři z Queen a jejich hosté vystoupili v dubnu poprvé v České republice - v Sazka Areně, kde se v listopadu ukázal i písničkář Bob Dylan s kapelou. V metropoli vystoupil již počtvrté. Na jeho letošním koncertu bylo pikantní, že si zasoutěžil v divácké přízni s Danielem Landou, jenž ve stejnou dobu zpíval v holešovické T-Mobile Areně. Tamtéž se v červnu předvedli Duran Duran a Black Sabbath s Ozzym Osbournem.

Zahraniční hvězdy

V Sazka Areně již v lednu vystoupili R. E. M., obrovské ovace zde v květnu sklidili držitelé Grammy za nejlepší rockovou desku roku 2004, američtí Green Day, kteří pak několikrát dobyli české hitparády. Výborně si v tomto nejen hudebním paláci před letními prázdninami vedl sir Elton John.

V únoru se v pražské Arše poprvé v tomto roce představili irští The Frames. Archu svou návštěvou v srpnu poctila též americká zpěvačka a básnířka ovlivněná punkem a novou vlnou Patti Smithová. Legenda taneční hudby, britská dvojice Underworld nadchla Prahu v červenci.

Vystoupení Anety Langerové bylo jedním z vrcholů červencového festivalu Benátská noc
Vystoupení Anety Langerové bylo jedním z vrcholů červencového festivalu Benátská noc | Foto: Aktuálně.cz

Prázdninové festivaly

Mezi tuzemské festivalové hvězdy se letos zařadila Aneta Langerová. Na své veleúspěšné turné vyjela s nově sestavenou kapelou již v březnu a ačkoli její program stojí na písních z první desky, na žádné z letních přehlídek publikum nezklamala, a to ani na třinecké Noci plné hvězd, kterou kromě ní nejvíce prozářili Jarek Nohavica a Divokej Bill.

V Českém Brodě na jedenáctém Rock for People vyhráli především český déšť a američtí Garbage. Neztratili se však ani punkeři Die Toten Hosen a The Beatsteaks z Německa či irská kytarovka JJ72. Wohnout, Chinaski, Tři sestry, Vypsaná fixa, Sunshine, Divokej Bill nebo Langerová - ti všichni navázali na svá předchozí letošní úspěšná vystoupení. Ukázal se zde také Pražský výběr, -123min, Gaia Messiah a spousta dalších kapel od punku po world music.

Prvním velkým ska festivalem na našem území se stala přehlídka Mighty Sounds, zaměřená také na punkovou hudbu. Z programu lákal například New York Ska Jazz Ensemble a naše Vertigo. Festivalem zaměřeným přímo na punk byl Antifest ve Svojšicích, vystoupily tam i legendární kapely The Lurkers a 999.

Portugalská zpěvačka Mariza byla ozdobou festivalu Colours of Ostrava
Portugalská zpěvačka Mariza byla ozdobou festivalu Colours of Ostrava | Foto: Aktuálně.cz

Na multižánrovém festivalu Zahrada v Náměšti na Hané hrálo více než sedm set hudebníků hlavně folk a world music. Na další přehlídce napříč žánry Colours of Ostrava se představilo větší procento zahraničních účastníků. Ostravské publikum tak kromě domácích hvězd zaujali například hrdelní zpěváci Huun Huur Tu, otec funku George Clinton či zpěvačka Mariza z Portugalska, z české scény jmenujme za všechny Čechomor. I když letošní Colours patřili rozsahem a dramaturgií k nejlepším akcím léta, podobně jako jiné festivaly je poznamenal neutuchající déšť.

Na SázavaFestu se představila téměř kompletní tuzemská špička popu a rocku, poměrně vlažně byli přijati nejúspěšnější soutěžící letošního ročníku soutěže Česko hledá Superstar. Úspěch slavili J. A. R., Chinaski i písničkář Karel Plíhal. Precedens se představil po letech s Bárou Basikovou u mikrofonu.

Trutnov Open Air Music Festival navštívili Rachid Taha z Alžírska nebo Moimir Papalescu & The Nihilist. Svátkem pro fanoušky bylo vystoupení skupiny Buty. Podtitulem letošní táborské Love Planet bylo jméno Nick Cave.

V srpnu roztančil královéhradecké letiště čtvrtý ročník Hip Hop Kempu. Zahrálo a zazpívalo zde více něž sto účinkujících, většinou skvělých showmanů, včetně DJ Vadima z Anglie a amerických Esoteric. Do Vizovic se hudebníci sjeli na 3. ročník přehlídky Masters Of Rock. Nejvíce se líbily metalové kapely Nigtwish z Finska a Manowar z USA. V Boskovicích zase zazářili Tata Bojs a k poslechu festival nabízel také zástupce menšinových stylů.

Podzim

Konec října proběhl ve znamení XXIX. mezinárodního jazzového festivalu. Mezi jeho hlavní hvězdy patřili Vertigo, pianista Emil Viklický, zpěvák a hráč na foukací harmoniku Sugar Blue, houslistka Anna Mlinariková či Yvonne Sanchezová, Dan Bárta a Baltzar trio.

Richard Müller si na své prosincové vystoupení do Prahy pozval vynikající americké hudebníky
Richard Müller si na své prosincové vystoupení do Prahy pozval vynikající americké hudebníky | Foto: Aktuálně.cz

V listopadu v pražské Malé sportovní hale vystoupili rappeři ze Stereo MCs. Phil Collins pak roztančil dva večery po sobě Sazka Arenu.

Richard Müller s hosty 9. prosince holešovickou sportovní halu určitě nezklamal. Prosinec byl ale stejně jako tento článek spíše bilanční. Za zmínku stojí snad ještě americká kapela Gogol Bordello hrající gypsi punk. Turné k dvacátému výročí vzniku kapely zakončili muzikanti ze Tří sester na pražském Výstavišti.

Tak vypadal v populární hudbě letem světem rok 2005. Co Vás čeká a nemine v roce příštím Vás na Aktuálně budeme průběžně informovat v lednu.

 

Právě se děje

Další zprávy