Oficiální autobiografie Karla Gotta letos nevyjde, autoři potřebují čas na dokončení

ČTK ČTK
5. 9. 2020 13:04
Oficiální autobiografie Karla Gotta by měla vyjít v březnu příštího roku. Vdova po zpěvákovi Ivana Gottová a její spolupracovníci se rozhodli posunout vydání knihy původně plánované na podzim, protože potřebují více času na dokončení.
Karel Gott s manželkou Ivanou
Karel Gott s manželkou Ivanou | Foto: ČTK

Zpěvák, který loni 1. října ve věku 80 let podlehl akutní leukemii, napsal paměti během posledních let života. Autobiografie má podle jeho blízkých obsahovat i unikátní fotografie, dokumenty a archivní materiály, které dosud nebyly publikovány.

"Většinu fotografií, stejně jako obal publikace a její název spolu se všemi kapitolami Karel schválil. Snímky se probíral ještě v září minulého roku, kdy už musel svůj čas trávit ponejvíce jen doma ve svém křesle či na lůžku," říká Gottová.

"Zároveň mi dal souhlas, aby jeho obdivovatelé a čtenáři blíže nahlédli do jeho umělecké tvořivé duše také skrz jeho kresby, ručně psané poznámky a texty písní, stejně tak do dětských let, o kterých podávají autentické svědectví jeho vysvědčení a školní poznámky," dodává vdova.

Při třídění archivu po manželově úmrtí objevila další vzácné artefakty a doklady, které prý v knize nesmějí chybět. Dokončení Gottovy autobiografie po textové, grafické i obrazové stránce si ale vyžádá ještě čas, proto se rozhodla se spolupracovníky posunout vydání knihy na jaro 2021.

Po loňské smrti Karla Gotta se na trhu rychle objevila řada jeho neoficiálních životopisů. Už dříve se zpěvákovi, jehož písně ovlivnily několik generací posluchačů nejen v Česku, věnovalo několik knih.

Například před 11 lety mělo křest české i německé vydání knihy Zlatý hlas z Prahy (Die Goldene Stimme aus Prag) autorů Michaely Remešové a Dalibora Máchy s předmluvou prezidenta Václava Klause. U příležitosti Gottových 70. narozenin ve stejném roce vyšla kniha Karel Gott - 70 osobností o Zlatém slavíkovi od hudebního novináře Vladimíra Vlasáka. Množství neautorizovaných knih se věnovalo Gottovu soukromému životu.

V polovině října má mít premiéru celovečerní dokument Karel režisérky Olgy Malířové Špátové, který zachycuje i poslední měsíce života nejslavnějšího českého zpěváka populární hudby.

Po letech mi Karel přiznal, že některé písně Semaforu nenáviděl, naše cesty se nerozešly kvůli režimu, nesoudil jsem ho, zpěv byl jeho všechno. | Video: DVTV, Emma Smetana
 

Právě se děje

Další zprávy