Odtud utekl Kajínek, tady blues rozumějí

Tomáš Netočný, Martin Žucha
20. 11. 2006 0:00
VIDEO - Desítky párů černých bot tlučou do podlahy, tempo diktuje foukací harmonika. Ven však nepronikne ani tón. Zdi jsou metr široké. Uvnitř: VIDEO.
Foto: Aktuálně.cz

Je 17. listopad, den státního svátku a chodbou hradu Mírov se nese blues. Skupina trestanců v jedné z nejtěžších věznic si užívá odpoledne výjimečným způsobem. Festival Blues-Alive v nedalekém Šumperku sem vyslal sestavu slovenských muzikantů s koženými širáky na hlavách.

Kapela jménem Veterani zo Salon Doré umí vystřihnout blues jak černoši od Mississippi. Tomu vězni v publiku dobře rozumějí, ovšem najevo to dávají různě. Zatímco jedni dupou do podlahy a nadšeně tleskají, jiní jen tiše přikyvují a nehnou ani brvou.

KLIKNĚTE NA VIDEO, UVIDÍTE VÍCE

Inkvizice, nacisté i bolševici

Stovky let vzbuzuje mírovská pevnost tajemnou úctu. Už koncem 17. století tu inkvizice mučila Aloise Lautnera, děkana ze Šumperka, který se stal obětí čarodějnických procesů.

Od té doby prošly bránou věznice tisíce lidí a stovky jich tady zahynuly. Umírali během německé okupace i v dobách komunistické totality.

Na rozdíl od jiných historických památek sem turisté nikdy nesměli. Když však odtud v roce 2000 prchnul vrah Jiří Kajínek, stala se temná pevnost s růžovou fasádou jedním z nejslavnějších hradů v zemi.

 

Právě se děje

Další zprávy