Odporuje jejím hodnotám. Členka Spice Girls zrušila koncert v polské televizi

Kultura Kultura
27. 12. 2022 12:06
Anglická zpěvačka Melanie C, která v 90. letech minulého století proslula jako jedna z pěti členek dívčí kapely Spice Girls, nezazpívá na silvestrovských oslavách polské veřejnoprávní televize TVP. Informoval o tom tamní deník Gazeta Wyborcza.
Melanie C ze Spice Girls na únorovém koncertě v londýnském sále O2 Shepherd's Bush Empire.
Melanie C ze Spice Girls na únorovém koncertě v londýnském sále O2 Shepherd's Bush Empire. | Foto: Profimedia.cz

"Ve světle některých záležitostí, na které jsem byla upozorněna a které se neslučují s komunitami, jež podporuji, bohužel nebudu moci vystoupit na Silvestra v Polsku," oznámila zpěvačka na sociálních sítích, aniž by důvod blíže upřesnila.

Polská veřejnoprávní televize TVP od roku 2016 pořádá koncertní show zvanou Silvestr snů ve městě Zakopané na jihu země. Přenos obvykle sleduje zhruba pět milionů lidí, v minulosti tu účinkovali skupina Boney M, Thomas Anders z dua Modern Talking, Helena Vondráčková nebo urugayská herečka Natalia Oreiro známá z telenovely Divoký anděl.

Že letošní hvězdou bude osmačtyřicetiletá Melanie C, celým jménem Melanie Chisholm, oznámila polská televize krátce před Vánoci. Angličanka měla zazpívat největší hity z repertoáru Spice Girls, koncert sama oznámila na sociálních sítích. Stovky uživatelů ji ale okamžitě začaly upozorňovat, jak kriticky polská veřejnoprávní televize zobrazuje LGBT komunitu, píše Gazeta Wyborcza.

Zřejmě právě kvůli tomu hvězda nakonec odvolala účast, myslí si také server Deadline.com. Melanie C dlouhodobě podporuje sexuální menšiny, vloni za to převzala cenu British LGBT Award.

Polská televize její rozhodnutí nekomentovala, pouze dodatečně odstranila původní příspěvek avizující její účast.

Podle evropské frakce Mezinárodní lesbické, gay, bisexuální, trans a intersex asociace mají LGBTQ osoby v Polsku nejhorší postavení ze všech zemí Evropské unie.

Členka Spice Girls není první, kdo nejprve potvrdil a posléze zrušil vystoupení v polské televizi TVP. Letos v květnu polská opozice včetně v Česku populárního novináře Mariusze Szczygieła apelovala na britského zpěváka a baskytaristu Stinga, aby neúčinkoval na jiném galavečeru TVP. Zdůvodňovali to tím, že je podle nich televize nakloněná tamní vládě.

"Legitimizoval byste stanici, která už nemá nic společného se svobodnými médii," napsal Szczygieł. A uspěl. Sting účast odřekl. Když později přijel do Varšavy, pozval na pódium populárního herce Macieje Stuhra a vyzvali k obraně demokracie, informovalo Aktuálně.cz.

Video: V polské televizi podpořila LGBT. Nečekala jsem, že by to někoho mohlo stát místo, říká

Zpěvačka Karin Ann v ranním vysílání polské televize TVP2 podpořila LGBT osoby. Moderátoři se ke mně po vysílání otočili zády, řekla vloni v DVtv. | Video: Michael Rozsypal
 

Právě se děje

Další zprávy