Odmítl se nechat naočkovat. Frontman maďarské Omegy zemřel na covid-19

ČTK Kultura ČTK, Kultura
6. 12. 2021 18:29
Ve věku 78 let toto pondělí zemřel maďarský rockový zpěvák János Kóbor. Informovala o tom skupina Omega, jejímž byl frontmanem. Podle agentury DPA se budapešťský rodák od začátku listopadu nacházel v nemocnici v kritickém stavu, způsobeném nemocí covid-19.
János Kobor na snímku z koncertu Omegy ve velkém sále pražské Lucerny v prosinci 2012.
János Kobor na snímku z koncertu Omegy ve velkém sále pražské Lucerny v prosinci 2012. | Foto: ČTK

Omega, považovaná za nejúspěšnější maďarskou skupinu všech dob, patřila v 70. a 80. letech minulého století k nejpopulárnějším rockovým souborům střední Evropy. Roku 1971 také vystoupila ve velkém sále pražské Lucerny, kam se v novém tisíciletí vrátila. Hrála ale také jinde v Česku.

Uskupení založené roku 1962 vydalo 17 alb, kterých celosvětově prodalo přes 50 milionů kusů.

"V době normalizace představovala scéna svobodnějších 'spřátelených' zemí mnohdy jedinou možnost, jak se setkat s rockovou hudbou, potlačovanou tehdejším režimem. Maďarská scéna v čele s kapelami Omega, Karthago či Locomotiv GT patřila k nejoblíbenějším," napsaly před lety Hospodářské noviny.

Po revoluci středoevropský rock postupně ustoupil tomu západnímu, doma si však Omega nadále udržovala popularitu. V roce 1999 přilákala na budapešťský Népstadion 80 tisíc diváků.

Kóbor vystudoval architekturu na technické univerzitě v Budapešti, oboru se ale nikdy nevěnoval. Dal přednost hudbě. Nazpíval hity jako Gyöngyhajú lány, který Češi znají v podání Aleše Brichty pod názvem Dívka s perlami ve vlasech. V repertoáru jej měli také němečtí Scorpions.

Poslední album nazvané Testament vydala Omega koncem minulého roku. János Kóbor chtěl tvořit dál, nakonec se mu ale stal osudným koronavirus, proti němuž se odmítl očkovat s tím, že je jeho imunitní systém dostatečně odolný.

Zakládající člen Omegy László Benkő zemřel vloni v listopadu, několik dní nato zesnul také bývalý baskytarista a zpěvák Tamás Mihály.

Hit Gyöngyhajú lány, jak ho Omega zahrála roku 2012 v budapešťské Papp László Sportaréně. | Video: György Virágh
 

Právě se děje

Další zprávy