Odešla legenda jazzového piana Oscar Peterson

Red Kul, Reuters
24. 12. 2007 12:30
Kanadský hudební virtuos zemřel ve věku 82 let
Oscar Peterson během vystoupení na jazzovém festivalu v Montreux před dvěma lety
Oscar Peterson během vystoupení na jazzovém festivalu v Montreux před dvěma lety | Foto: Reuters

Toronto - Oscar Peterson už nikoho nepřivede do extáze svými pověstnými sóly a technickou brilancí, s níž téměř šedesát neúnavně bavil publikum od začouzených barů až po největší jazzové festivaly světa. Některými kritiky byl pokládán za jednoho z vůbec nejlepších pianistů všech dob.

Kanadská rozhlasová a televizní společnost CBC oznámila, že rodák z Montrealu, který má na kontě přes dvě stě nahrávek, možná víc než kterýkoli jiný jazzový hudebník v historii, zemřel v neděli na selhání ledvin ve svém domě na přeměstí Toronta. Bylo mu 82 let.

Jeho hudba plná swingu a jazzových improvizací byla známá i v Evropě díky jeho častým koncertům. Peterson vystupoval společně s takovými esy, jako byli Dizzy Gillespie, Charlie Parker, Duke Ellington, Nat "King" Cole, Stan Getz,  Louis Armstrong i Ella Fitzgerald.

Ke sláve se dostal ze skromných poměrů. Jeho otec mu povolil věnovat se hudbě až poté, co mu slíbil, že bude nejlepší ze všech. Střední školu sice nikdy nedokončil, zato po celém světě nasbíral pěknou řádku čestných titulů a cen.

Jeho vzorem byl Art Tatum; první singl nahrál ve svých devatenácti.  Brzy si vydobyl renomé jako technicky zdatný a melodicky nápaditý jazzový pianista a začal se pravidelně objevovat v kanadských rádiích. Jeho první vystoupení v USA se konalo roku 1949 v newyorské Carnegie Hall.

Dalším milníkem kariéry bylo setkání s manažerem Normanem Granzem a koncertní série Jazz at the Philharmonic. Právě z konce šedesátých a začátku sedmdesátych let jsou jeho nejlepší nahrávky.

Díky energii se dokázal na pódia vrátit i poté, co roku 1993 prodělal mrtvici. V roce 1997 získal od Americké akademie populární hudby Grammy za celoživotní přínos hudbě a byl uveden do Mezinárodní jazzové síně slávy.

Kanada ho vyznamenala nejvyšším státním řádem, jaký může civilista nosit. Kromě toho se stal vůbec prvním žijícím Kanaďanem, jenž byl vyobrazen na poštovní známce.

Diana Krall v reakci na jeho smrt prohlásila, že Peterson byl důvodem, proč se stala jazzovou pianistkou. Jeho přítel, býval premiér Ontaria Bob Rae, připomněl, že byl také bojovníkem za lidská práva.

 

 

Právě se děje

Další zprávy