Vyšetřování Princovy smrti potrvá dny i týdny. Za zpěváka truchlí osobnosti od Obamy po Madonnu

Foto: Lidé se loučí s Princem. Pláčou a tančí
Fanoušci pokládali květiny nejenom před Princovým domem, ale na hudební legendu vzpomínali i před klubem First Avenue v Minnesotě, který je úzce spjatý s počátkem jeho kariéry.
Připomenout si hudební legendu přišly desítky lidí.
Fanoušci v Minnesotě.
...
Foto: Reuters
ČTK Magazín ČTK, Magazín
Aktualizováno 22. 4. 2016 23:06
Překvapení a lítost nad nenadálým skonem umělce dávaly najevo i známé osobnosti. Americký prezident Barack Obama označil v prohlášení Prince za jednoho z nejnadanějších, nejtvořivějších a nejproduktivnějších hudebníků současnosti. Veřejnost se dozví příčinu náhlého úmrtí zpěváka Prince až za několik dní, možná týdnů.

Veřejnost se dozví příčinu náhlého úmrtí zpěváka Prince až za několik dní, možná týdnů. Oznámily to americké úřady, i když pitva se uskutečnila v pátek. Šerif Jim Olson později na tiskové konferenci uvedl, že na těle zpěváka nebyly nalezeny zjevné známky poranění a není důvod se domnívat, že by Prince spáchal sebevraždu. Tělo sedmapadesátiletého zpěváka se našlo ve čtvrtek ve výtahu v jeho studiu u Minneapolisu.

Mluvčí patologického oddělení Martha Weaverová řekla, že její pracoviště nebude zveřejňovat žádné předběžné informace, dokud nebudou důvody úmrtí jasně stanoveny. Očekává, že to může trvat několik dnů i týdnů. Až potom bude tělo vydáno zástupci rodiny.

Před Princovým domem se ve čtvrtek shromáždila skupina fanoušků, kteří vzdávali svému zesnulému idolu hold. 

Fitting tribute to #prince. Rainbow over paisley park #RIP

Fotka zveřejněná uživatelem Matt Wellumson (@mxmatt),

Překvapení a lítost nad nenadálým skonem umělce dávaly najevo i známé osobnosti. Americký prezident Barack Obama označil v prohlášení Prince za jednoho z nejnadanějších, nejtvořivějších a nejproduktivnějších hudebníků současnosti. 

Americká popová hvězda Madonna jej označila na Twitteru za "skutečného vizionáře, který změnil svět". Řekla, že z jeho smrti je "zdrcena". Mick Jagger řekl, že Princův talent byl "nekonečný". Byl to "revoluční umělec, výborný hudebník, úžasný textař," sdělil.

Režisér a herec Spike Lee napsal na svém Instagramu, že ztratil svého bratra.

I Miss My Brother. Prince Was A Funny Cat. Great Sense Of Humor.

Fotka zveřejněná uživatelem Spike Lee (@officialspikelee),

"Mám zlomené srdce. Dnes odešel jeden jeden z největších umělců všech dob. Budeš mi chybět ty i tvůj smysl pro humor, můj příteli. Děkuji ti za tvoji neuvěřitelnou hudbu," loučila se Cyndi Lauper.

Zpěvačka Katy Perry řekla, že "svět přišel o mnoho kouzla". "Nemohu tomu uvěřit, jsem v naprostém šoku. Mám na něj tolik úžasných vzpomínek," řekl americký hudebník a herec Lionel Richie. Zpěvačka Aretha Franklinová prohlásila: "Taková rána. Je to opravdu neskutečné, neuvěřitelné. Byl to originál, jenom jeden toho druhu. Byl jenom jeden Prince."

Odešel mnohonásobně kultivovaný umělec, vzpomínají Češi

Úmrtí amerického multiinstrumentalisty Prince považují za velkou ztrátu i čeští muzikanti a hudební publicisté. Například kytarista Michal Pavlíček na Princovi, který náhle zemřel ve čtvrtek, ocenil jeho uměleckou komplexnost.

"Prince byl výjimečný a originální. Uměl skloubit různé hudební světy a vytvořit velkou show se všemi správnými prvky od muzikantského tahu až po neuvěřitelné taneční kreace i prvky humoru. V tom byl ojedinělý a famózní. Jeho kytarové hraní nečnělo nad jeho projev, byl komplexní osobností, která to uměla rozbalit," řekl Pavlíček.

Podle baskytaristy a zpěváka Viléma Čoka byl Prince mnohovrstevný umělec. "Proplouval mnoha žánry, ale s jasnou koncepcí svého umění a své kariéry. Nebál se podávat svou hudbu tak, jak ji cítil, i když to často neměl lehké," řekl Čok.

Hudební publicista Pavel Klusák připomněl, že díky zásadnímu talentu Prince nahrál na album sám všechny nástroje. 

Mezi největší fanoušky Prince v Česku patří Jarda Hudec, vydavatel magazínu iReport. "Pro mě je to za těch pětadvacet let, co se pohybuju na hudebně-mediální scéně, jednoznačně největší hudební génius," uvedl Hudec, který navštívil pětkrát koncert Prince, naposledy v roce 2014 ve Vídni. "To je bohužel velký dluh tuzemských promotérů, že Prince nedokázali pozvat do Česka," dodal.

Prince tak bude jeden z mála světových popových umělců, který nikdy nevystoupil v ČR. O jeho koncertu se údajně několikrát vedla jednání, ale nikdy se nepodařilo najít vhodný termín.

Prince - This Could Be Us | Video: YouTube
 

Právě se děje

Další zprávy