Odešel temný hlas rockových písní. Mark Lanegan se dožil 57 let

Kultura ČTK Kultura, AP, ČTK
23. 2. 2022 12:15
Ve věku 57 let zemřel americký rockový zpěvák Mark Lanegan, jeden z pamětníků slavné scény okolo žánru grunge z města Seattle. Informovala o tom stanice BBC. Lanegan byl od 80. let minulého století členem kapely Screaming Trees, spolupracoval také s Queens of the Stone Age nebo hudebníky Kurtem Cobainem a PJ Harvey.
Mark Lanegan na snímku z května 2019, kdy vystoupil na festivalu v americkém státě Ohio.
Mark Lanegan na snímku z května 2019, kdy vystoupil na festivalu v americkém státě Ohio. | Foto: ČTK/AP

Zpěvák známý tajemným, temným, nakřáplým a smyslným barytonem zemřel v úterý doma v irském městě Killarney. Příčina zatím není známá, vloni měl ale Lanegan závažné komplikace způsobené nemocí covid-19.

Zprávu blízcí umístili na Twitter. "Náš drahý přítel Mark Lanegan zemřel dnes ráno doma v irském Killarney," uvedli.

Lanegan byl populárnější v Evropě a Velké Británii než USA. Dobře jej znali také čeští fanoušci. Vystoupil pětkrát v pražském Lucerna Music Baru, kde naposledy v listopadu 2019 představil sólové album Somebody’s Knocking, a dvakrát na brněnské Flédě. Často míval vyprodáno. "V Evropě můžu bez obav hrát i ve městech, jimž se většina turné vyhýbá, a stejně tam na mě přijde dost lidí," řekl před třemi roky Deníku N.

Podle agentury AP sice nikdy nezažil větší komerční úspěch, díky sedmi deskám s kapelou Screaming Trees a deseti sólovým nahrávkám však získal stálou skupinu posluchačů. Rádi jej měli také kritici. "Mark Lanegan v mém srdci zůstane navždy zapsán," kondoloval nyní John Cale z kapely Velvet Underground. "Měl jsem k tobě největší respekt. Odpočívej v pokoji," vzkázal mu zpěvák Iggy Pop.

Čtyřčlennou kapelu Screaming Trees zformoval Lanegan roku 1984 v americkém státě Washington. Zprvu hrál na bicí, podle vlastních slov ale tak špatně, že se raději rozhodl zpívat. Vlastní texty začal psát až po letech.

Kombinací náladového popu, garážového punku, hard-rocku či psychedelického rocku patřili Screaming Trees k raným sestavám žánru grunge, který se z washingtonského města Seattle rozšířil do světa na přelomu 80. a 90. let. Představoval jak opozici proti okázalosti či vyprázdněnosti rockových hvězd, tak i způsob, jakým se tamní teenageři - stojící stranou hudebních metropolí New Yorku či Los Angeles, často s dlouhými vlasy a kostkovanými košilemi - vypořádávali s pocity jako frustrací, vztekem nebo nudou.

Na záznamu z roku 2018 zpívá Mark Lanegan skladbu One Way Street. | Video: One Take Sessions

Screaming Trees však nikdy nezískali takovou oblibu jako kapely Nirvana, Soundgarden, Pearl Jam či Alice in Chains. "Lanegan dobře viděl slávu i z druhé strany. Nebylo to dlouho, kdy jeho vrstevníky začala zabíjet v kombinaci s drogami, kterým se on sám snažil zoufale uniknout," napsal o něm kritik Miloš Hroch v Hospodářských novinách.

Lanegan od mládí trpěl závislostí na alkoholu. Než se začal věnovat hudbě, kradl kola, vydělával si jako dealer nebo poslíček a podle svědectví spoluhráčů se často pral. Později si vybudoval náklonnost k heroinu, jednou kvůli předávkování musel přerušit turné.

Jeho Screaming Trees debutovali roku 1990 albem Uncle Anesthesia, pod nímž byl jako jeden z producentů podepsán Chris Cornell ze Soundgarden. Singl Bed of Roses se dostal do amerických rádií i televize MTV.

Největší komerční ohlas sestava zaznamenala s druhou deskou Sweet Oblivion z roku 1992 a singlem Nearly Lost You. Použil jej také režisér Cameron Crowe ve filmu Mládí s Bridget Fondovou v hlavní roli.

Screaming Trees formálně existovali do roku 2000, tou dobou už měl ale Mark Lanegan dávno rozjetou vlastní dráhu. Jeho sólová tvorba byla někdy tišší a více poznamenaná vlivy blues nebo folku, jindy spíš novou vlnou a žánry jako post-punk nebo kraut-rock, popisuje agentura AP.

Lanegan poslední roky skládal s kytarou, klávesami nebo smartphonem s aplikací simulující automatické bicí. Vysloužil si příměry k Tomu Waitsovi nebo Nicku Caveovi.

"Působí jako osamělý střelec z drsného bijáku. Hodil by se do klišovité scény, v níž do westernového městečka přijíždí záhadný cizinec. Pouze hluboké vrásky a děsivá tetování na kotnících prstů naznačují, jakými epizodami si musel projít. Obraz psance živí i v textech," napsal o něm novinář Pavel Turek v týdeníku Respekt.

Lanegan postupně spolupracoval s dnes již nežijícím Laynem Staleym z kapely Alice In Chains nebo Mikem McCreadym, kytaristou Pearl Jam. S Kurtem Cobainem se chystal vydat coververze starého bluesmana Leadbellyho, z nichž nakonec aranžmá písně Where Did You Sleep Last Night uvedl Cobain alespoň ve slavném televizním koncertu z cyklu MTV Unplugged.

Záznam vystoupení kapely Marka Lanegana v newyorských studiích, 2012. | Video: 4AD Records

Od roku 2000 zpíval Lanegan na pěti deskách kapely Queens of the Stone Age. Tři nahrávky pořídil se skotskou písničkářkou a violoncellistkou Isobel Campbellovou z indie-popové kapely Belle & Sebastian. Jindy účinkoval v duu po boku Grega Dulliho z rockové formace The Afghan Whigs.

Předloni se Lanegan přestěhoval s manželkou do Irska, krátce nato se nakazil koronavirem. Vydal dvě autobiografické knihy. V publikaci Devil In a Coma (Ďábel v kómatu) popsal své zkušenosti s alkoholem, drogami i nemocí covid-19 včetně toho, jak dočasně ohluchl a upadl do kómatu.

V druhé knize Sing Backwards and Weep (Zpívej pozpátku a plač) pak vylíčil svůj hudební život. "Přes 330 stran pamětí, jejichž dokončení slíbil Lanegan svému příteli, slavnému šéfkuchaři Anthony Bourdainovi, pár měsíců předtím, než Bourdaina našli oběšeného ve svém hotelovém pokoji, smrdí crackem, cigaretovým kouřem a rozpuštěným heroinem," napsal časopis His Voice.

Podle něj Laneganovy paměti dávají nahlédnout do rockové mašinerie předtím, než byla "dokonána naprostá demokratizace hudebního průmyslu a slavné labely jako Sub Pop nebo Epic ztratily svůj vliv".

 

Právě se děje

Další zprávy