Hudba Praha se rozpadla. Nahradí ji Hudba Praha band

ČTK ČTK
Aktualizováno 3. 8. 2015 15:47
Kapela skončila po 33 letech svojí existence. Kytarista Vladimír Zatloukal a baskytarista Jiří Jelínek vytvoří novou skupinu s názvem Hudba Praha band.
Hudba Praha (resp. Jasná páka) a představení alegorických výjevů podobných těm, jenž mnozí pamatují z prvních Májů.
Hudba Praha (resp. Jasná páka) a představení alegorických výjevů podobných těm, jenž mnozí pamatují z prvních Májů. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po 33 letech existence se rozpadla kapela Hudba Praha. Její členové se rozešli s kytaristou, skladatelem a zpěvákem Michalem Ambrožem, který Hudbu Praha založil v roce 1984 po zákazu legendární Jasné páky. ČTK o tom v neděli informoval bývalý manažer Hudby Praha Šimon Kotek.

"Ambrož dál bude hrát při příležitostných koncertech Jasné páky," uvedl Kotek.

Kytarista Vladimír Zatloukal a baskytarista Jiří Jelínek se obrátili na bývalé členy Hudby Praha kytaristu Bohumila Zatloukala a bubeníka Ludvíka Emana Kandla, aby vytvořili novou skupinu. Formace se nazývá Hudba Praha band a jako kytarista a zpěvák zde bude působit v roli hosta Zdeněk Hnyk. Na saxofon bude hrát Jakub Douda.

Posty zpěvaček, kde v poslední době působily Kristýna Peteříková a Alena Sudová, ještě nejsou definitivní.

Podle Blanky Štrayblové z agentury Leviathan, která bude zastupovat nově vzniklou formaci Hudba Praha band, jsou důvodem odchodu Ambrože jeho odlišné názory na četnost koncertů a další umělecké směřování skupiny.

"Kromě starých, osvědčených hitů Jasné páky a Hudby Praha se posluchači mohou těšit i na nové pecky. Kapela začne hrát od letošního podzimu," podotkla Štrayblová.

Podle hudebního publicisty Josefa Vlčka si Hudba Praha ani v posledních letech nemohla stěžovat na přízeň fanoušků. Často se na koncertech objevovaly děti těch, kteří poslouchali kapelu v osmdesátých letech. "Je to podobný charakter muziky jako Rolling Stones, na které může chodit celá rodina," říká Vlček.

Hudbu Praha založil Ambrož v roce 1984 po zákazu Jasné páky, která se v článku Nová vlna se starým obsahem v časopise Tribuna ocitla na černé listině. Článek, který byl podepsán fiktivním jménem Jan Krýzl, odstartoval perzekuci alternativní české rockové scény, jež zasáhla především představitele punku a nové vlny. Postiženy byly například skupiny Jasná páka či Pražský výběr. Ambrož kapelu přestavil a použil tehdy hojně používaný trik - soubor přejmenoval.

První etapa Hudby Praha se uzavřela v roce 1996. Důvodem bylo přetížení skupiny a sólové projekty jejích členů. Ambrož se věnoval projektu Divoký srdce. Druhé období zahájil v roce 1999 charitativní Koncert pro Kosovo. Na podzim roku 2006 oslavila kapela označovaná tou dobou Jasná páka/Hudba Praha 25. výročí založení a vstoupila do Beatové síně slávy.

Paralelně s Hudbou Praha působí od roku 2008 obnovená Jasná páka, obě kapely se personálně prolínají, neboť v nich hrají Ambrož i Zatloukal. Ve zřídka vystupující Jasné páce hraje na bicí David Koller. Ten v Jasné páce začínal, později působil i ve skupinách Lucie a Kollerband.

"Je dost dobře možné, že Hudba Praha byla pro Michala Ambrože méně důležitá než Jasná Páka. Spory mezi muzikanty zkrátka jsou a je to dobře. Většinou jsou totiž o muzice," domnívá se Vlček.

Poslední studiové album s názvem De Generace pokřtila Hudba Praha v Paláci Akropolis v roce 2010. V roce 2013 Hudba Praha na stejném místě uspořádala oslavu 30. narozenin spojenou se křtem kompilace ... All the Best!!!. Výběr hitů nabízí také bonus v podobě čtyř písní, které dosud na deskách kapely nevyšly. Loni Jasná páka vydala nové album a první oficiální klip Konec nočních toulek a vyrazila v sestavě Ambrož, Koller, Vladimír Zatloukal, Petr Váša, Radovan Jelínek, Marek Minárik, Magdalena Krištofeková a Pája Táboříková na turné.

 

Právě se děje

Další zprávy