Hudební anketu BBC vyhrál raper Octavian, ještě před rokem žil na ulici

Kultura BBC, Kultura
11. 1. 2019 14:30
Třiadvacetiletý raper Octavian, který si písmenem x vytetovaným pod levým okem připomíná, jakou prošel životní proměnou, se stal vítězem ankety talentů BBC Sound of 2019.
Raper Octavian ještě před rokem neměl stálou adresu.
Raper Octavian ještě před rokem neměl stálou adresu. | Foto: Black Butter Records

Porotce britského veřejnoprávního rozhlasu přesvědčil svou sérií nečekaných EP, na nichž kombinuje žánry grime, drill, house, pop či gospel. "Ani nevím, jak se teď mám cítit. Mami, dal jsem to!" reagoval podle BBC Octavian, když se o vítězství dozvěděl.

V anketě, kterou rozhodly hlasy 136 kritiků, moderátorů a DJů včetně bývalých laureátů ceny Ellie Gouldingové a Stormzyho, překonal Octavian popovou zpěvačku King Princess nebo autorku balad Grace Carterovou. Stal se tak nejnovějším držitelem ocenění, které už v kariérním rozletu pomohlo zpěvákům Adele a Samu Smithovi nebo skupině Haim.

Octavian, celým jménem Octavian Oliver Godji, se narodil ve Francii potomkům emigrantů z jihoafrické Angoly, žije ale v Londýně. V anketě BBC uspěl jako první raper od roku 2003, kdy v debutovém ročníku soutěže zvítězil Američan 50 Cent.

Jak líčí BBC, na scénu se Octavian propracoval z obtížné situace. Na prahu dospívání opustil školu a odešel z domova, roky pak žil v podstatě jako bezdomovec. "Než jsem odešel, poslední věc, kterou mi máma řekla, bylo, že buď skončím ve vězení, nebo to dotáhnu hodně daleko," vzpomíná raper, jehož otec zemřel ještě v mládí.

Na jihu Londýna tak Octavian, pojmenovaný po starořímském císaři Oktaviánovi, vyrůstal jen s matkou. Tu opustil, když mu bylo 14 roků, a ještě tentýž rok na síť zavěsil svůj první track Mary Jane.

Následující roky Octavian přespával u známých nebo využíval systému anglického sociálního bydlení. Stálou adresu prý neměl.

Přestože opustil školu, londýnskou uměleckou Brit School, kde dříve studovaly zpěvačka Adele či raperka FKA Twigs, kontakt s bývalými spolužáky neztratil. S jejich pomocí nakonec vydal melodické, nadžánrové mixtapy nazvané 22 a Essie World.

Octavianův track Party Here už na YouTube vidělo 1,5 milionu lidí. | Video: Black Butter Records

Nakonec předloni prorazil s trackem nazvaným Party Here, vyprávějícím "o všem, co vám lidé radí, ale v čem byste na ně neměli dát, ani na vlastní matku", jak se nechal slyšet. Výroba klipu k Party Here prý stála 50 liber.

Skladba nakonec zaujala i slavného amerického rapera Drakea. Ten se vloni touto dobou natočil, jak s Octavianovým trackem rapuje na hollywoodském večírku před udílením filmových Zlatých glóbů.

"Ještě před rokem jsem byl chudý a neměl jsem ani vindru," popisuje dnes Octavian, kterého prý přesto nepřepadaly deprese. "Byl jsem tak chudý, že jsem měl na účtě 0,00 libry. Neměl jsem ani na autobus. Ale nikdy jsem to nechtěl vzdát. I když byla situace blbá, držel jsem hlavu vzhůru," líčí raper, jehož kariéře nakonec nejvíc pomohla právě zmínka od Drakea.

Díky ní se dostal ke své první nahrávací smlouvě s vydavatelstvím Black Butter Records, pod jehož křídla patří anglické elektronické skupiny Clean Bandit nebo Rudimental.

Mimo jiné díky smlouvě s Black Butter Records si prý Octavian mohl poprvé dovolit nastěhovat do vlastního bytu. Vloni v září vydal první plnohodnotný mixtape nazvaný Spaceman. A písmeno x, které má dnes vytetované pod levým okem, prý nosí jako připomínku toho, jak se z chudoby dostal zpět nahoru a začal druhý život.

Nynější vítězství v anketě BBC Sound of 2019 bere Octavian jako povzbuzení. "Když jsem mohl vyhrát tohle, můžu dokázat cokoliv. 2019 bude skvělý rok," dodává.

O vítězi ankety BBC natočila krátký dokumentární portrét. | Video: BBC
 

Právě se děje

Další zprávy