Obrazem: Zahrála přes 40 písní. Taylor Swift zahájila první turné po pěti letech

Obrazem: Zahrála přes 40 písní. Taylor Swift zahájila první turné po pěti letech
"Nevím, jak popsat, co ve mně tohle všechno vyvolává," řekla zhruba 70 tisícům křičících fanoušků na stadionu ve městě Glendale ve státu Arizona, kde se před měsícem hrálo finále ligy amerického fotbalu Super Bowl.
Podle agentury AP umělkyně na úvod zařadila šest skladeb z alba Lover, vydaného roku 2019.
Show zakončila sedmi písněmi z nejnovější nahrávky, loňských Midnights.
Jako poslední song zazněla Karma.
Foto: ČTK/AP
Kultura AP, Kultura
19. 3. 2023 11:00
Tříhodinovým průřezem celou svou sedmnáctiletou kariérou zahájila americká zpěvačka Taylor Swift první turné po pěti letech. "Nevím, jak popsat, co ve mně tohle všechno vyvolává," řekla zhruba 70 tisícům křičících fanoušků na stadionu ve městě Glendale ve státu Arizona, kde se před měsícem hrálo finále ligy amerického fotbalu Super Bowl.

Podle agentury AP umělkyně na úvod zařadila šest skladeb z alba Lover, vydaného roku 2019, a show zakončila sedmi písněmi z nejnovější nahrávky, loňských Midnights. Jako poslední song zazněla Karma. Doprostřed vměstnala Taylor Swift několik bloků kompozic vždy z jedné desky. Pouze z debutu vydaného roku 2006 vybrala jediný singl Tim McGraw odkazující ke stejnojmennému americkému zpěvákovi.

Celkem diváci v Glendale slyšeli 44 písní v průběhu 192 minut, což je více než dvojnásobek oproti tomu, jak dlouhé bývaly koncerty Taylor Swift dřív.

Podle deníku Guardian zpěvačka vystřídala sedm úborů včetně toho z videoklipu k hitu 22. Scéna se neustále měnila, Taylor Swift doprovázeli tanečníci i vokalisti. Každý návštěvník dostal svítící barevný náramek, který byl synchronizovaný se světelnou show. Mezi diváky převažovaly dívky a ženy bílé pleti z amerických předměstí či maloměst, z nichž mnohé s hudbou Taylor Swift vyrůstaly a často také byly oblečené jako zpěvačka na obalech jednotlivých desek, popisuje Guardian. Podle časopisu Variety.com většina písní zněla přesně jako na deskách, což se dalo čekat právě od umělkyně, jež v posledních letech kvůli bitvě o autorská práva znovu přetočila svá starší alba.

Taylor Swift v Glendale zahájila koncertní šňůru nazvanou The Eras Tour, která má divákům vynahradit absentující turné k deskám Lover, Folklore, Evermore a Midnights. Ani jednu třiatřicetiletá hvězda nemohla představit naživo kvůli hygienickým opatřením spojeným s pandemií koronaviru. Když vloni v listopadu turné oznámila, označila ho za "cestu mou hudební minulostí, současností i budoucností". Šnůra čítá 52 koncertů po USA, vyvrcholí 9. srpna v kalifornském Inglewoodu.

Oznámení, že jedna z nejpopulárnějších popových hvězd Taylor Swift bude po pěti letech koncertovat, v USA vyvolalo enormní zájem. Lidé na vstupenky čekali dlouhé hodiny v internetových frontách prodejce vstupenek Ticketmaster. Ten nakonec všechny lístky udal v předprodeji určeném členům fanklubů či věrnostních programů a samotný prodej pro širokou veřejnost zrušil s odůvodněním, že žádné lístky nezbyly.

Protože ani spousta uživatelů z věrnostních programů se však ke vstupenkám po hodinách čekání neproklikala, kauza vzbudila kritiku na sociálních sítích. V reakci na to ministerstvo spravedlnosti USA oznámilo, že prošetří, zda Ticketmaster nezneužívá monopolního postavení na trhu, a firma Live Nation, která tohoto prodejce vstupenek vlastní, se za postup omluvila při grilování v americkém Senátu.

Na nezvládnutý prodej vstupenek při nynějším zahájení turné v Glendale nepřímo odkázala také Taylor Swift, když v jednu chvíli poděkovala fanouškům, že přišli. "Vím, že to tentokrát vyžadovalo zvlášť velké úsilí," řekla podle agentury AP.

 

Právě se děje

Další zprávy