Obrazem: Všude tvrdá hudba. V josefovské pevnosti začal Brutal Assault

Obrazem: Všude tvrdá hudba. V josefovské pevnosti začal Brutal Assault
Potrvá do soboty.
Na pěti pódiích nabídne koncerty zhruba 150 kapel včetně Cannibal Corpse, Mayhem, Cradle Of Filth nebo dánských Mercyful Fate v čele s frontmanem Kingem Diamondem.
Součástí je také doprovodný program...
... například kino promítající horory, autogramiády nebo výstavy.
Foto: ČTK
ČTK ČTK
10. 8. 2022 7:05
Barokní pevnost Josefov v Jaroměři na Náchodsku od úterý hostí 25. ročník festivalu tvrdé hudby Brutal Assault. Potrvá do soboty, na pěti pódiích vystoupí zhruba 150 kapel včetně Cannibal Corpse, Mayhem, Cradle Of Filth nebo dánských Mercyful Fate v čele s frontmanem Kingem Diamondem.

Součástí akce je doprovodný program, například autogramiády, výstavy nebo kino promítající horory. Festival zahájili v úterý odpoledne japonští Sable Hills. "V areálu je nyní odhadem přes 5000 návštěvníků a další přicházejí," řekl za pořadatele Pavel Pavlík okolo půl třetí. Později byla účast ještě vyšší.

Brutal Assault se po třech letech vrátil k plnohodnotnému formátu. Vloni i předloni se kvůli pandemii konal v omezeném rozsahu pod jinými názvy. V posledním předpandemickém roce 2019 dorazilo mezi 22 až 23 tisíci lidmi včetně umělců a servisu. Publikum obvykle tvoří až 70 procent zahraničních návštěvníků.

"Letos návštěvnost očekáváme o něco nižší než v roce 2019, a to jednak v souvislosti s odlivem fanoušků z východní Evropy, tak i celkovou ekonomickou situací ve světě," říká Pavel Pavlík. Podle něj by mohlo dorazit okolo 17 tisíc lidí, při započtení muzikantů, hostů a zaměstnanců se v areálu může nakonec pohybovat zhruba 20 tisíc osob.

Policisté v úterý uvedli, že v Josefově a okolí budou po dobu festivalu ve zvýšené míře dohlížet na dodržování pořádku. Soustředí se také na bezpečnost a plynulost silničního provozu při příjezdu nebo odjezdu návštěvníků.

"Vzhledem k předpokládanému velkému nárůstu dopravy bude nutné dbát zvýšené opatrnosti zejména v době snížené viditelnosti a v nočních hodinách," upozorňuje policejní mluvčí Eva Prachařová. "Dopravní policisté se také zaměří na případné požívání alkoholu a jiných návykových látek u řidičů. Náhodně projíždějící motoristé by měli počítat s menším zdržením," dodává.

Policie varuje i před zloději, kteří mohou využít velké koncentrace hostů a například krást předměty ze stanů či zaparkovaných vozidel. Lidé by neměli nechávat cennosti bez dozoru.

Brutal Assault vznikl roku 1996 jako malá akce v okolí moravských měst Blansko nebo Přerov. Přelom přinesl rok 2006, kdy díky atraktivnímu programu do Svojšic u Přelouče dorazilo 7000 lidí. Po přesunu do Josefova návštěvnost ještě vzrostla. "Postupně akce nabyla rozměrů, s nimiž může směle konkurovat zahraničním přehlídkám extrémního metalu a přidružených žánrů," napsalo o festivalu Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy