Obrazem: Zemřel George Martin, který objevil pro svět Beatles a navždy změnil dějiny pop music

George Martin měl na rozdíl od ostatních členů The Beatles hudební vzdělání a byl pro kapelu jakýmsi hnacím motorem v jejich zářné kariéře.
Ze začátku prý v této skupině neviděl výrazné autory. Neuměli noty, ale zato měli zajímavé hudební nápady. Jediný s klasickým vzděláním byl právě Martin, schopný aranžér a také klávesista na několika budoucích hitech skupiny. Měl nejvýraznější vliv na konečný zvuk nahrávek, on byl tím "brusičem diamantů". Za bubeníka Peta Besta prosadil Ringa Starra a úspěch přišel už s druhým singlem Please Please Me. "Řekl jsem jim: ´Pánové, máte první hit.´ Prodalo se půl milionu kusů," vzpomínal později.
Martin se narodil 3. ledna 1926 v Londýně do dělnické rodiny. Od útlého věku se zajímal o hru na piano, jako osmiletý údajně absolvoval osm lekcí od své tetičky. Učil se sám a v 15 letech založil první kapelu. Soustavně se začal hudbě věnovat až po odchodu z armády do civilu v roce 1947. Díky vojenskému stipendiu vystudoval na londýnské hudební akademii Guildhall School of Music vedle klavíru a skladby i hru na hoboj.
Po krátkém intermezzu v hudebním archívu BBC se na podzim 1950 stal Martin asistentem šéfa Parlophone Records Oscara Preusse a za šest let, kdy se naučil vše o práci producenta, jej v čele firmy vystřídal. Parlophone vydával vše od klasiky až po mluvené slovo. Na mladé rokenrolové rebely Martin moc nevěřil.
Podpis smlouvy s Beatles v létě 1962 tedy byl z pohledu mladého ředitele velkým rizikem. Díky jeho osvícenému vedení se však z Beatles stal zázrak, který rekordně prodával desky v Británii i na druhé straně Atlantiku. On jako producent však pobíral nadále svůj skromný plat 3000 liber ročně a z fantastického úspěchu Beatles osobně nic neměl.
Foto: ČTK
ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 3. 2016 9:24
Je pokládán za nejúspěšnějšího hudebního producenta všech dob. Brit George Martin, jehož životní dráha se v úterý 8. března uzavřela ve věku 90 let, má na svém kontě více než 50 skladeb na prvním místě hitparád a miliardu prodaných desek. Martin, známý jako pátý člen čtveřice The Beatles, pro svět objevil tuto skupinu a změnil tak dějiny populární hudby.
 

Právě se děje

Další zprávy