Obrazem: Bob Dylan je na "nekonečném turné" už 75 let. Kdyby se měl znovu narodit, bude učitelem

Bob Dylan slaví 75 let
Dylanova koncertní vášeň je těžko překonatelná. V roce 1988 se vydal na své Nekonečné turné (Never Ending Tour) a je na něm dodnes. Ročně to znamená kolem stovky koncertů na všech možných světadílech. Několikrát vystoupil i v Česku, poprvé v roce 1994.
Dylanův hudební i soukromý život byl poznamenán mnohými proměnami. Narodil se 24. května 1941 jako Robert Allen Zimmerman v Duluthu ve státě Minnesota v židovské rodině s kořeny v carském Rusku a dětství prožil v hornickém městečku Hibbing.
Jeho první hudební láskou se stalo country, jež však po nástupu rokenrolu opustil. V roce 1959 zahájil studium v Minneapolisu (nedostudoval) a začal vystupovat v barech. V té době provedl jeden ze svých obratů a zaměřil se na folk a blues.
První album nazvané Bob Dylan (1962) vydal již pod svým uměleckým jménem, jež přijal pravděpodobně na počest waleského básníka Dylana Thomase. Deska obsahovala zatím jen tři původní skladby. Během několika málo let se díky písním, ve kterých se stavěl za lidská práva a proti válce, stal hrdinou revoltující mládeže. První hity, jako byly písně Blowin' in The Wind nebo The Times are A'Changin', mu také začaly vydělávat slušné peníze.
Foto: Reuters
Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 5. 2016 10:56
Bob Dylan má za sebou pětapadesátiletou hudební kariéru a za tu dobu napsal přes 500 písní a prodal přes 74 milionů kopií svých alb. Označení "jeden z nejvlivnějších hudebních velikánů" platí u Dylana jako u málokoho, jeho vliv ale již dávno překročil hranice hudby. Dylan je rovněž uznávaným literátem, získal jako první rockový hudebník v historii Pulitzerovu cenu, hrál v několika filmech a na svých cestách také maluje. V 75 letech, které oslaví v úterý, ale hlavně také stále koncertuje.
 

Právě se děje

Další zprávy