Obrazem: Alt-J se v pražském Foru Karlín vezli na vlně nadšení. Škoda jen utopeného zpěvu

Alt-J ve vyprodaném Foru Karlín.
Ještě v roce 2013, kdy Alt-J připravovali k vydání první album An Awesome Way, žila tehdy čtyřčlenná skupina ve společném dvoupokojovém bytě v Cambridge, těšila se z každé nalezené pence v podšívce kabátu a aby ušetřila, kupovala si místo jídla levné cigarety. O pět let později přijíždí na druhý pražský koncert v pozici hvězdy s cenou Mercury a nominací na Grammy. A s přehledem vyprodává Forum Karlín.
S sebou si, podobně jako v létě na festival Colours of Ostrava, Alt-J přivezli písně ze třetího alba Relaxer, ale také světelnou show. "Světla jsou skvělý způsob, jak vylepšit koncert. Myslím, že lidé pochopí, že s velkým pódiem přijde i větší show. Zatím reagují skvěle," řekl klávesista Gus Unger-Hamilton v červencovém rozhovoru pro Aktuálně.cz.
Kapela sice ustálila sestavu na trojici Gus Unger-Hamilton - Joe Newman (kytara, zpěv) - Thom Green (bicí), na pódiu karlínského sálu ale chvílemi díky rozestavení, minimu pohybu, interakce s publikem i pravidelným LED světlům působila jako slavnější čtyřčlenná elektronická sestava Kraftwerk.
Jestliže na Kraftwerk před dvěma lety dorazilo spíše starší publikum, Alt-J přilákali mladší posluchače. Kdyby se v sále měřily decibely, fanouškovská reakce na první tón skladby Deadcrush z loňského alba Relaxer by přístroj pravděpodobně rozbila.
Foto: Lukáš Bíba
Hana Slívová Hana Slívová
5. 2. 2018 14:38
V pozici festivalových headlinerů se do Prahy historicky podruhé vydala britská skupina Alt-J, která na svých třech dosavadních albech míchá nejrůznější žánry a ráda a často zpracovává bizarní sexuální témata. Zatímco při poslechu jednotlivých nahrávek si lze vychutnat zvukové i atmosférické nuance, během koncertu výsledný dojem utlumí byť jen drobný problém se zvukem. To byl i případ včerejšího vystoupení ve Foru Karlín. Fanoušci ale nedali nic znát a kapele připravili vynikající kulisu.
 

Právě se děje

Další zprávy