Objevy 2015: Muzikanti, kteří pohnou alternativní scénou

Kultura Karel Veselý, Kultura
28. 1. 2015 8:08
Odborníci na domácí klubovou scénu vybrali své tipy na nové objevy. Došlo na tvrdé kytarové riffy, akustické downtempo, post-metal, kosmický hip hop nebo osmibitový punk.
Které kapely vyniknou na české alternativní scéně v roce 2015?
Které kapely vyniknou na české alternativní scéně v roce 2015? | Foto: Aktuálně.cz

Anketa - Už potřetí jsme oslovili na šest desítek lidí pohybujících se na domácí klubové frontě a zeptali se jich, která kapela podle nich v letošním roce zahýbe nezávislou scénou. Od novinářů, promotérů či vydavatelů jsme dostali skoro stovku jmen málo známých kapel, přičemž některé se samozřejmě opakovaly. Profily těch nejčastěji tipovaných najdete níže.

Zatímco v minulých letech převažovaly projekty na úplném startu, letošnímu seznamu dominují ty, které už vesměs vydaly debutové desky, nicméně se jim podle našich hlasujících nevěnoval dostatek pozornosti. Hodně se v hlasování objevovala i jména jako DIV I DED, Deaths, At Bona Fide, Aid Kid, Leto či Kalle, která už ale v souladu s vyhlášenými pravidly hlasování považujeme za „objevená“ díky hudební ceně Vinyla i minulému ročníku této ankety.

Z žánrových škatulek vládnou tvrdé kytarové riffy. Nekompromisní zvuk a politické názory kapel jako Hanba, Nod Nod, Vlněna či Kurac odráží jistou radikalizaci, která z celkové nálady společnosti samozřejmě prosakuje i do klubové scény. Jsou to často navíc i kapely, které nabízí intenzivní koncertní zážitky, tak žádané v čase odosobněné konzumace hudby přes internet.

Hanba

První demokazetu nahráli hned na druhé zkoušce, debutové album bylo prý hotové za půl hodiny. Pražská úderka Hanba se s ničím nemazlí, za zběsilou energií a spontánností jsou ale zkušenosti - v kapele se totiž potkali veteráni domácí hardcore punkové scény kytarista Tomáš Novotný z Pipes & Pints a Milan Trachta alias Banán, který zpíval (řval) v kultovních kapelách Lahar a Balaclava. Právě jeho poetické a zároveň názorově vyhraněné texty jsou poznávacím znamením kapely, jejíž koncerty mají fantastickou pověst.

Poslechněte si song Mělký hrob od kapely Hanba.

Na podzim Hanba vydala svůj albový debut Silou kovadliny, který trvá jen - velmi punkových - devatenáct minut. Obsahuje úderný materiál postavený na klasických tříakordových melodických motivech. "Hanba působí nejen na tuzemské punkové scéně jako zjevení. A to díky svojí bezprostřednosti, silným textům a nasazení," říká Honza Vedral z MF Dnes. "Hanba staví na živelnosti a sdílných textech, ale i otevřenosti, která část scény zákonitě dráždí. A která kapelu táhne nahoru," dodává Viktor Palák z portálu Aardvark.

Tipují: František Březina (Magick Disk), Ondřej Helar (Metalopolis), Jakub Hošek (A.M. 180), Jana Grygarová (Full Moon), Tomino Kelar (Kabinet múz), Petr Korál (Rock & Pop), Ladislav Oliva (Aardvark), Viktor Palák (Aardvark), Pavel Turek (Respekt) a Honza Vedral (MF Dnes)

Gagarin

Braková primitivní elektronika, zběsile ukřičené screamo vokály a hlavně spousta punkové energie, pražsko-havířovští Gagarin spojují zdánlivě nespojitelné, výsledkem je ale maximálně originální (a intenzivní) hudba. V tříčlenné sestavě existují od roku 2012, kdy také vydali debutové EP Love. Vloni koncertovali na hlavním pódiu Creepy Teepee a na podzim vydali jako download i CD-R čtyřskladbové eponymní EP, které jim pomohlo dostat se do širšího povědomí. „Obhroublé, uječené, agresivní, ale pohlcující, nejen pro milovníky vypjatých emocí,“ říká Luboš Vedral z Aktuálně.cz

Tipují: Maxim Horovic (Full Moon), Jana Grygarová, Antonín Kocábek (Týden), Viktor Palák, Pavel Uretšlégr (ceny Vinyla), Petr Wagner (Wave) a Luboš Vedral (Aktuálně.cz)

Poslechněte si kapelu Gagarin živě.

Zabelov Group

Na hranicích ambientu, downtempa a filmové hudby se pohybuje česko-běloruská dvojice Zabelov Group, která na sebe poprvé výrazněji upozornila předskakováním na koncertech anglických Hidden Orchestra. Akordeonista Roman Zabelov z Běloruska a český bubeník Jan Šikl hojně používají i přednatočené smyčky, a jejich hudba tak organicky spojuje svět elektroniky a živých nástrojů. V roce 2012 připravili podomácku natočené album 40000km, jejich loňskou nahrávku Secret Session produkoval Matouš Godík alias ZKA4T.

Poslechněte si track kapely Zabelov Group s názvem Pop.

„Je to alternativní jazz na akordeon a bicí se zmutovanými vokály,“ charakterizuje hudbu Zabelov Group Jonáš Zbořil z Radia Wave, kde dvojice na přelomu roku výrazně bodovala v talentové soutěži Startér. „Pouze v duu dokážou za pomoci zvukových smyček vytvořit bohaté, ale intimní melodie na pomezí ambientu a minimalu, které mají schopnost oslovit kohokoli hudebně otevřeného,“ říká Zdeněk Neusar z portálu Frontman a Radia1. Pokud chcete Zabelov Group vidět v nejbližší době, tak 29. ledna předskakují na Festivalu Spectaculare právě Poppy Ackroyd z Hidden Orchestra.

Tipují: Jan Faix (HisVoice), Kač Janotová (Beseda u Bigbítu), Jakub Johánek (Wave), Zdeněk Neusar (Frontman / Radio1), Josef Sedloň (Palác Akropolis), Jonáš Zbořil (Wave)

Nod Nod

Dvojice Kalle na začátku roku výrazně uspěla v cenách Vinyla (nominace na desku a objev roku) i dalších výročních anketách. Domovskou kapelou Veroniky Buriánkové a Davida Zemana jsou ale Nod Nod, kterou s nimi tvoří ještě členové spřízněné táborské skupiny Five Seconds To Leave. Zatímco Kalle sbírají ohlasy hlavně v Čechách, Nod Nod bodují za hranicemi - jejich inovativního spojení náladového slowcore s post-metalovými pasážemi si všimli třeba autoři blogu CVLT Nation, kteří desku zařadili mezi svých šest nejlepších alb v kategorii avantgardního metalu za rok 2014.

Poslechněte si kapelu Nod Nod živě.

"Nod Nod probouzí za pomocí tvrdých kytar i tu hrubého, tu posmutnělého zpěvu okouzlení i odbojnost, naplňuje potemnělostí, ale funguje jako životabudič. (...) Nod Nod nahráli nejlepší českou tvrdou desku roku," napsal o albu v časopise Spark Viktor Palák. „Je to emotivně fascinující kombinace čehosi tvrdého, syrového a neučesaného, ale i křehkého, intimního a melancholického. Hypnoticky plíživé pomalé rytmy, které mají schopnost vtáhnout dovnitř, do prostoru, kde je dobře a příjemně. Skvěle obohaceno o žánrově netradiční nadstavbu v podobě hlasu zpěvačky," dodává jeho kolega Ladislav Oliva.

Tipují: František Březina, Jana Grygarová, Ladislav Oliva, Viktor Palák, Michal Pařízek (Full Moon), Petr Wagner (Wave)

Poslechněte si song Tohle město maká od kapely Vlněna.
Poslechněte si song Tohle město maká od kapely Vlněna.

Vlněna

Jenom písničky o Brnu má v repertoáru kapela Vlněna, která vznikla protnutím členů kapel Or, Unna a Human Steak. Do energických noise-rockových tracků občas vstoupí i klávesy a elektronické vokály, výsledek je ale především velmi intenzivní nářez. "Vlněna zkoumá hranice post-punku a pomáhá si skvělými vokály," říká o projektu Adam Nenadál ze Silver Rocket. V prosinci vydali split album se spřízněnými Kurac a kromě downloadu zdarma (na netlabelu MámaMrdáMaso) bude nahrávka už brzy dostupná i ve formátu kazety.

Tipují: Jakub Hošek, Tomino Kelar, Jan Kistanov (Flexy), Adam Nenadál (Silver Rocket), Viktor Palák, Dominik Zezula

Space Love

„My jsme Space Love a přicházíme z jiné planety. Přinášíme vám mír a milujeme vás. Milujte nás taky," vzkazuje v profilu na svém Facebooku fanouškům český hudební projekt Space Love aktuálně usazený ve Velké Británii. Od spojení producenta Voodoo a vizuální umělkyně AK 47 určitě nečekejte nic konvenčního. Jejich červnový digitální debut Ash Tar She Ran nabízí ujetý kosmický ambient smíchaný s trapovými beaty, jejich nová kazeta Alien Tears se jen hemží odkazy na estetiku brakové sci-fi. V loňském roce remixovali třeba Schwarzprior nebo Lightning Glove. „Self-release debut Ash Tar She Ran je výjimečný originální kombinací temných trapových beatů dělaných na levných hudebních softwarech a vizuální složkou, která kopíruje hauntologickou atmosféru jednotlivých skladeb. Space Love jsou prvním povedeným českým pokusem o witch house,“ říká Ondřej Bělíček z A2.

Tipují: Ondřej Bělíček (A2), Prokop Holoubek (BumBum Satori), Tomino Kelar, Viktor Palák, Lucia Udvardyová (EasternDaze)

Poslechněte si od kapely Space Love track Ash tar she ran.

 

dalekko

Džian Baban byl dosud známý jako komiksový scenárista, poslední tři roky se ale ve dvojici se zpěvákem Pavlem Sajnerem věnuje i svému hudebnímu projektu dalekko. Míchají v něm melancholické písničkářství s náladovou elektronikou ve stylu třeba německých The Notwist. Debutové EP už je dva roky staré, v lednu letošního roku konečně vypustili i dlouhohrající debut Neběžel jsem tudy?

Poslechněte si ukázku z debutového alba kapely dalekko.
Poslechněte si ukázku z debutového alba kapely dalekko.

„Vlastnost, které si na projektu dalekko cením ze všeho nejvíc, je naléhavost Sajnerova vokálu v kombinaci s introspektivními texty. Dalekko dokážou mluvit subjektivním jazykem, který je srozumitelný většině lidí, ale nepropůjčují se laciné sebelítosti a melancholičnosti jako třeba Kryštof,“ říká Jan H. Macháček z Wave a Lidových novin.

Tipují: Tomáš Grombíř (Ceny Vinyla), Jan H. Macháček, Viktor Palák, Pavel Uretšlégr, Jonáš Zbořil

Slowmotiondancer

Kapely Table a Palermo výrazně čeřily vlny domácí nezávislé scény v posledních letech. Polovina těchto projektů Dominik Gajarský teď funguje sólo pod hlavičkou projektu Slowmotiondancer a jeho hudba je teď ještě o něco introvertnější a zasněnější. V létě vydal svoje debutové EP Life is Fine. „Nahrávka přináší pro český kontext unikátní hudební přístup, a možná i proto se desce nedostalo takového přijetí, které by si zasloužila. Staví na subtilní kompozici skladeb a dotažené zvukové postprodukci. Hudební minimalismus Slowmotiondancera posluchače dráždí narcistní pózou, kterou podtrhuje ještě expresivní vokál Dominika Gajarského. Takový přístup vždy hraničí s trapností, a proto si Slowmotiondancer zaslouží extra porci uznání za odvahu,“ říká Jan Bělíček z A2.

Tipují: Ondřej Bělíček, Jan Bělíček (A2), Jakub Hošek, Viktor Palák a Luboš Vedral.

Poslechněte si song Six Hundred Years od kapely Slowmotiondancer.

V anketě hlasovali

Jan Bělíček (A2) - Slowmotiondancer, Dizzcock, Ondřej Bělíček (A2) - Slowmotiondancer, Space Love, František Březina (Magick Disk Musick) - Esoa sisi, Impuritum, Hanba, Nod Nod, Jan Faix (HisVoice) - Edoshuv Kurník, IDKFA, Mutanti hledaj východisko, Zabelov Group, Jean Fryč (Indie-music.cz) - Rouilleux, For you Katrina, Tomáš Grombíř (Cena Vinyla) - dalekko, Ondřej Helar (Metalopolis.net) - Esoa sisi, Hanba, Prokop Holoubek (Bumbum Satori booking) - Lo/Ve, Space Love, HRTL, Gxd Bxd, Konex, Michal Drozen, Džumelec, Goro White Dog,

Tři a více hlasů získali

Esoa sisi - Nečekaný „swingový“ obrat Sisiho z kultovních Esgmeq a Skupina Štěstí

Mutanti hledaj východisko - Alternativní rap s apokalyptickými texty

Were Mute - Nový, experimentální projekt Václava Havelky z Please The Trees

Lo/ve - Dvojice zběsile míchající žánry od elektroniky přes punk až ke country

Kurac - Další hlučná kapela z okruhu kolem slezských MámaMrdáMaso

The Finally - Šumperský indie rock, který vloni vydal debutové album

Kyklos Galaktikos - Experimentální hip hop/noise.

Ondřej Hlaváč - Still Life, Michael Jackson Pollock, Laura Luna Maxim Horovic (Full Moon) - sítě, are you local?, fat old donald, gagarin, inheritance, were mute, kyklos galaktikos, Jakub Hošek (A.M. 180, Creepy Teepee) - TO, Cult of Fire, Drom, Bezbolestná, Síťe, Les, Hanba, Vicena, NIK, Peleton, Obelisk Of Light, Walden, Yoko Phono, Happy Hippo, Kurac, Vlněna, Murder Bear Doug, Slowmotiondancer, Miloš Hroch (Křivák, Wave) - Esoa sisi, Rouilleux, Kač Janotová (Beseda u Bigbítu) - Metronome blues, VR/Nobody, Mulholland blue, Darren Eve, Barbora Muchowa, The Finally, Jamchestra, Zabelov group, Vogjetgraik, Kau, Subject Lost, Made by fire, Vojtěch Jírovec (Ditchmag) - Jako v zrcadle, Michal Drozen, P 9.2, Jakub Johánek (Startér Wave) - Zabelov Group, Black Toys, INK, Iva Jonášová (StreetCulture / Český rozhlas) - Kaplan Bros., In Basement, Koně a prase, Jana Grygarová (Full Moon / k.y.e.o) - Nod Nod, Finally, Hanba, Gagarin, Kaplan Bros, Were Mute, Mutanti hledaj východisko, Tomino Kelar (Kabinet Múz) - HRTL, Space Love, Maggie's Marshmallows, Hanba, Cincinaty/Tvrdý, Vlněna, Jan Kistanov (Flexy) - Vlněna, Světadíl, Murder Bear Doug, Vogjetgraik, Antonín Kocábek (Týden) - Hey!Rabbit, Emozpěv, Thoola, Monoskop, Gagarin, Peleton, Petr Korál (Rock & Pop, Radio 1) - Are You Local?, Hanba, Kabaret Doktora Caligariho, Lonely Virgin Robots, Dušan Krejdl (Indiemusic.cz) - Awali, Darren Eve, Vellocet Roll, Jested, The Finally, Inheritance, Pavel Kučera (cena Apollo) - Maggie’s Marshmellows, Richard Kutěj (Musiczone) - Awali, Pacino,

Petra Ludvíková (Palác Akropolis) - Lukáš Janda, Monikino Kino, Ira Mimosa. Voila!, Jan H. Macháček (Wave / Lidové noviny) - dalekko, Inphy, Adam Nenadál (Silver Rocket) - Vlněna, Kurac, Palahniuk, Esoa sisi, Zdeněk Neusar (Frontman, Radio 1) - Metronome Blues, Palindromes, Ira Mimosa, Zabelov Group, Ladislav Oliva (the-aadvark.cz) - Nod Nod, Hanba, Sectesy, Kabaret Doktora Caligariho, Avvika, Eine Stunde Merzbauten, Viktor Palák (The-aardvark.cz) - Slowmotiondancer, Nod Nod, Space Love, dalekko, Vlněna, Gagarin, Hanba, Kyklos Galaktikos, Michal Pařízek (Scrape Sounds / Full Moon) - Nod Nod, Inheritance, Luboš Pavlovič (Živel) - No Fun at All in the House of Dolls, Lo/ve, Deceased Squirrel On The Phone, Josef Sedloň (Palác Akropolis) - Zabelov Group, Sonority, Slippery Jack (Philip TBC & J. Lock), Andrea Šafářová (Aktuálně.cz) - VIYU, Rituály, FVTVRE, Munroe, The Finally, Pavel Turek (Respekt) - Hanba, Lucia Udvardyová (EasternDaze) - Sister Body, Space Love, Dizzcock, Lo/ve, White Wigwam, Pavel Uretšlégr (Cena Vinyla) - Mutanti hledaj východisko, Gagarin, dalekko, Were Mute, Matt, Martin Valášek (Malarie Records) - Papa pigeon, ThANX, Kurac, Honza Vedral (MF Dnes) - Hanba, Luboš Vedral (Aktuálně.cz) - Were Mute, Slowmotiondancer, Gagarin, Petr Vrba (Radio 1 / HisVoice) - Talaqpo, Petr Wagner (Wave) - Nod Nod, Dětí deště, Debbi Love, Gagarin, Jonáš Zbořil (Wave) - dalekko, Kyklos Galaktikos, Mutanti hledaj východisko, Zabelov Group, Dominik Zezula (Indie-Music.cz) - Selective Mute, Vlněna, Stanislav Zima (ČRo - Vltava) - Low Profile

 

Právě se děje

Další zprávy