Obamovi trubadúři The National hrají poprvé v Praze

Kultura Kultura
17. 8. 2011 0:10
Kapela odehraje 17. srpna klubový koncert v Arše
Foto: www.americanmary.com

Praha - Indie-rocková kapela The National, která v rámci svého letního evropského turné vystupuje především na velkých festivalech Sziget, Reading, Leeds či Primavera, zavítá poprvé i do České republiky. V pražském Divadle Archa odehraje 17. srpna klubový koncert.

The National jsou inspirováni post-punkem, country-rockem i britpopem; jejich osobitý zvuk vytváří také baryton zpěváka Matta Bermingera. Bývají řazeni po bok kapel a hudebníků jako Arcade Fire či Sufjan Stevens, se kterými také často spolupracují.

Kapela přijede do Čech představit zatím poslední album High Violet, které vyšlo na značce 4AD v květnu 2010. Deska měla výtečné reakce od kritiků (NME, Pitchfork, New York Times, The Guardian) i fanoušků; byla nominováno na Brit Awards a získala Q Award.

Foto: Aktuálně.cz

The National se netají svými politickými názory, v roce 2008 podpořili kandidaturu Baracka Obamy; jejich skladba Fake Empire se stala neoficiální hymnou jeho kampaně. Použil ji například pro TV spot Signs Of Hope And Change nebo při shromáždění v Grant Parku v Chicagu.

The National vznikli americkém státě Ohio v roce 1999 a brzy zakotvili v newyorském Brooklynu. Kapelu tvoří zmíněný zpěvák Berminger, kterého jistí dva bratrské páry: Aaron (kytara, baskytara, klavír) a Bryce Dessner (kytara) a Scott (baskytara, kytara) a Bryan Devendorf (bubny).

První dvě dlouhohrající alba nesla názvy The National (2001) a Sad Songs For Dirty Lovers (2003). Po podpisu smlouvy s labelem Beggars Banquet v roce 2004 vydali desku Alligator; postupně si získali i pověst skvělé koncertní kapely.

Dalšího alba Boxer se skladbami Fake Empire, Mistaken For Strangers a Start A War se prodalo třikrát více než předcházejících titulů. Poprvé se dostalo do prodejních hitparád a z "undergroundové kapely" se stala indie hvězda. Předskakovali Arcade Fire či R.E.M. a stali se headlinery velkých festivalů.

Koncert pořádá agentura Charm Music ve spolupráci s Divadlem Archa. Více info na www.charm-music.cz.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy