Oasis doma vyprodali turné a odpočítávají desku

tur
28. 8. 2008 17:15
Kapela vyrazila na turné a dává fanouškům koncert navíc
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Kapela, která dala sousloví "velikášský komplex" naprosto novou definici, chystá po třech letech pauzírování nové album a už v předstihu vyrazila na turné. Na cestách se Oasis chystají strávit celých 14 měsíců.

Termín vydání desky Dig Out Your Soul, která následuje po tři roky staré Don't Believe the Truth, je stanoven na 6. října. To už budou Oasis zpátky v Británii po americké části, která odstartovala v úterý večer. 

Kapela se zároveň rozhodla dát britským fanoušků dárek: exkluzivní koncert 27. září v Cornwallu, kde ještě nikdy předtím nehrála. Open air koncert se rozhodli přidat poté, co se ostrovní část jejich světového turné s celkovou kapacitou 180 tisíc míst na 18 zastávkách vyprodala během hodiny.

Foto: Aktuálně.cz

A tak vymysleli vykutálený trik. Cornwallský koncert nebude mít klasický předprodej - ovšem nebude to ani tradiční dárek zdarma, kterým v poslední době ukazují fanouškům přívětivou tvář Coldplay nebo Metallica.

Příznivci se na něj můžou od poledne 29. srpna do poledne 5. září registrovat na webu Oasis. Následně proběhne slosování, jehož výherci si budou moci během čtyři dní koupit maximálně dvě vstupenky. Ti, na které se nedostane, se budou moci utěšovat tím, že celý koncert bude natáčet MTV.

S novou deskou se Oasis snaží vyvolat pozornost už ve velkém předstihu. Zachovali se jako zkušená koketa a po tracklistu a obalu vypustili na svůj oficiální web začátkem srpna video, kde byla zakomponovaná i dvacetivteřinová ukázka chystaného singlu The Shock of Lightning.

Kapela svůdně ukázala kotníček, nicméně nadržení fanoušci z ní zanedlouho servali šaty. Skladbu, jejíž singlové vydání je plánováno na 29. září, v půli srpna Noel Gallagher přinesl na premiéru do britského Rádia 1 a jak se dalo čekat, vzápětí se objevila i ke stažení.

Datum oficiálního vydání singlu symbolicky koliduje se dnem přesně 13 let vzdáleným. Tehdy, v roce 1995, Oasis vydávali singl Roll With It z druhého, ostře sledovaného alba (What's the Story) Morning Glory? a britpopová válka s Blur vrcholila.

Oasis - Dig Out Your Soul - trailer

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V nových časech jsou Oasis bez nepřítele - Damon Albarn je příliš kreativní, než aby se věnoval jen Blur - a také jejich oddaná armáda poněkud prořídla.

I proto si vypomáhají nezvyklými kroky a novými taktikami. Poprvé v historii svolili k remixu vlastních skladeb. B-stranou nového singlu se stane remix Falling Down od Chemical Brothers.

 
Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Poslední runda piv jde na Gallaghery
Glastonbury zamíchalo britskou hitparádou
Metallica už sbíjí překrásnou bílou rakev

Volba prvního remixéra je zcela nasnadě, protože každý z ústřední dvojice Oasis bratrů Noela a Liama Gallagherových již v někdy v minulosti hostoval na deskách Chemical Brothers.

Dalším ve frontě, kdo přetvoří nové skladby manchesterské kapely, je například i Richard Fearless z dua Death in Vegas. I tady je to věc na oplátku, Liam Gallagher zpíval v jejich tracku Scorpio Rising.

Není bez zajímavosti, že Oasis  záměrně propásli první velký boom remixů z konce devadesátých let a nyní v době, kdy remix od elektro interpreta znamená pro dobrou kytarovku znovu nepostradatelnost, angažují místo nových objevů jména typická pro minulou dekádu. 

Foto: SONY BMG

Staromilství a těžkou adaptaci na nové podněty charakterizují taktéž pochybující výroky Noela Gallaghera na účet Jay-Z coby headlinera letošního festivalu Glastonbury. Festival podle jeho názoru patří spíš velkým britským kapelám, a ne neozkoušeným experimentům.

Ve skvěle přijatém vystoupení na Glastonbury Jay-Z elegantně zareagoval, když si coby svoje intro vybral předělávku megahitu Wonderwall.  A aby té ironie nebylo málo, třináct let stará skladba se po jeho připomenutí znovu vrátila do aktuální singlové hitparády Top 100.

Už teď také Oasis na svých stránkách nyní inzerují možnost předobjednat si Dig Out Your Soul jako box set - pochopitelně vydaný v omezené sérii.

Oasis tak v mnohém následují zavedené kapely, jež se obávají globálních poklesů prodejů, a tak se snaží kompenzovat si ztráty na nejrůznějších věrnostních programech.

Kromě supermarketů se velké kapely inspirují i alternativními umělci, kteří začali razit průkopnické cesty distribuce hudby a jsou se svými fanoušky v úzkém kontaktu.

Singl z nového alba dali na jaře zdarma fanouškům na týden ochutnat zmínění Coldplay, navíc zdarma odehráli dva koncerty.

 

Právě se děje

Další zprávy