Při těchto cenách elektřiny by nešlo pořádat žádné akce, varuje šéf O2 areny

ČTK ČTK
31. 8. 2022 14:44
Pokud by elektřina stála 1000 eur za megawatthodinu jako začátkem týdne, pražská O2 arena si nedokáže představit pořádání jakékoliv akce. Uvedl to Robert Schaffer, generální ředitel společnosti Bestsport, která provozuje O2 arenu i přidružený menší sál O2 universum. Podle něj náklady na vytápění a elektřinu dosahují deseti milionů korun měsíčně. Kvůli rostoucím cenám očekává zdražování vstupenek.
Pražská O2 arena pojme až 18 tisíc lidí.
Pražská O2 arena pojme až 18 tisíc lidí. | Foto: ČTK

Cena za dodávky tepla vzrostla halám přibližně o 30 procent, podle Schaffera měsíční účet za teplo v první polovině roku činil zhruba dva miliony korun. "K tomu musíme připočítat náklady na elektrickou energii, která se pohybuje okolo osmi milionů korun měsíčně," dodává.

Společnost má aktuálně nakoupené ceny energií z dřívějšího období za nižší ceny. Fixace vyprší ke konci roku. "Pokud bude cena za megawatthodinu 1000 eur, jak jsme viděli na začátku tohoto týdne, tedy pětadvacetkrát více, než to bylo v roce 2020, tak si nedovedu představit jakékoli pořádání ať už kulturních, nebo sportovních akcí," varuje Schaffer.

Robert Schaffer vede společnost Bestsport, která provozuje O2 arenu i O2 universum.
Robert Schaffer vede společnost Bestsport, která provozuje O2 arenu i O2 universum. | Foto: Lukáš Bíba

Evropské ceny energií tento týden nejprve opět stouply a vzápětí začaly klesat na základě náznaků, že region zvyšuje úsilí, jak krizi zmírnit. Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, v pondělí dosáhla až na rekordních 1050 eur za megawatthodinu. V úterý však klesla na úroveň 610 eur za megawatthodinu, uvedla agentura Bloomberg.

Ceny jsou v posledních dnech mimořádně nestabilní, na což mohou doplatit i podniky jako pražská O2 arena nebo menší O2 universum. V nich akce organizuje jak přímo společnost Bestsport, tak jiní pořadatelé, kteří si haly pronajímají. Částka, kterou za to platí Bestsportu, se skládá z pronájmu budovy a služeb. Pronájem podle Schaffera nezdražil, do cen služeb se však promítají vyšší částky za energie, úklid, ochranku a další položky nutné k provozu haly. "Celková cena za naše prostory tak pro pořadatele roste," připouští Schaffer bez bližšího upřesnění.

Předpokládá, že kvůli tomu se pořadatelé budou snažit promítnout růst do vyšších cen vstupenek, a to minimálně o výši inflace, jež v červenci činila 17,5 procenta. "A je otázka, zda budou fanoušci ochotni do budoucna zvýšené vstupné hradit," upozorňuje Schaffer.

Na mistrovství Evropy basketbalistů, které startuje tento týden, stojí lístky od 490 do 1490 korun. Koncert skupiny Mirai je v nabídce za 590 až 690 korun, show zpěváka Bena Cristovaa za 990 až 2590 korun.

Z plánovaných akcí byla zrušena Aréna hvězd, což však podle organizátorů nesouvisí se zvýšením cen energií nebo služeb v O2 areně. Jiné akce zatím promotéři navzdory rostoucím nákladům neruší. Schaffer říká, že aktuální stav donutil společnost mít ve smlouvách inflační doložku u akcí plánovaných s velkým časovým předstihem. "To dříve nebylo," dodává.

O2 arenu a O2 universum provozuje firma Bestsport, která je plně vlastněna společností Prague Entertainment Group B.V. ze skupiny PPF. Největší česká hala O2 arena má kapacitu 18 tisíc diváků, funguje od roku 2004. V září 2019 k ní přibylo multifunkční a kongresové centrum O2 universum, které disponuje až 39 sály různých velikostí.

 

Právě se děje

Další zprávy