O dcerách i boji s nemocí. Vychází Gottova autobiografie, dopsal ji před smrtí

ČTK Kultura ČTK, Kultura
14. 7. 2021 13:23
Tuto středu, kdy by se zpěvák Karel Gott dožil 82 let, vychází jeho oficiální autobiografie. Dokončil ji několik týdnů před smrtí.
Karel Gott na České Miss 2013.
Karel Gott na České Miss 2013. | Foto: Libor Fojtík

Vydavatelem obsáhlé novinky nazvané Má cesta za štěstím, jež na téměř 700 stranách obsahuje 1800 fotografií či dokumentů, je společnost Karel Gott Agency. Zpěvák v knize hovoří o svých dcerách, rodinném zázemí, matce a otci, kamarádech i zálibách, k nimž patřilo především malování. Knihu distribuuje Euromedia, stojí 1229 korun.

Publikaci otevírá zpěvákův prolog napsaný předloni v létě. "Dovedu si představit, že spousta lidí, ať přátel, či známých, kteří prošli mým životem a v knize se nenajdou, může být zklamána. Ale věřte mi, že pokud by se v knize měli všichni objevit, stal by se z mé autobiografie nezáživný telefonní seznam," píše Gott. V závěrečných kapitolách popisuje období zápasu s těžkou chorobou.

Vdova Ivana Gottová s knihou.
Vdova Ivana Gottová s knihou. | Foto: Lenka Hatašová

Vzhledem k tomu, že vdova Ivana Gottová v průběhu uplynulého roku získala mnoho fotografií a dokumentů, se termín dokončení autobiografie odkládal. "Jsem si velmi dobře vědoma toho, že žádná jiná autentická autobiografie mého manžela už nebude vydána. Cítila jsem proto povinnost tyto materiály veřejnosti v knize poskytnout. Byla by veliká škoda, kdybych o ně manželovy příznivce ochudila," říká vdova.

O Gottově autobiografii před časem hovořil třeba Petr Pečený, hudebník a organizátor festivalu Benátská. "S Karlem jsme se naposledy potkali, když jsme za ním byli s Lou Fanánkem Hagenem u něho doma na Bertramce ohledně knížky vzpomínek, kterou psal. On od nás chtěl, abychom si vzpomněli na tu kapitolu, kdy jsme rozjeli akci Gott na Hrad," vzpomínal Pečený.

Gott zemřel 1. října 2019 ve věku 80 let, léčil se s akutní leukemií. Fanoušci se s ním mohli rozloučit 11. října 2019 v paláci Žofín, kam přišlo zhruba 49 tisíc lidí.

O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále. Dorazili příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci či sportovci. V tento den byl i vyhlášen státní smutek.

V propagačním videu ukázky z knihy čtou Jiří Bartoška, Michal David, Miroslav Donutil nebo Karel Šíp. | Video: Supraphon

Po smrti Karla Gotta se na trhu rychle objevilo několik životopisů, knihy zkompilované z dřívějších publikací či zmínek v médiích vycházejí po skonu slavných osobností záhy.

Knihy o Gottovi ale existovaly už dříve. Například před více než deseti lety se v češtině i němčině objevil Zlatý hlas z Prahy (Die Goldene Stimme aus Prag) autorů Michaely Remešové a Dalibora Máchy s předmluvou tehdejšího prezidenta Václava Klause.

U příležitosti Gottových 70. narozenin vyšla kniha Karel Gott - 70 osobností o Zlatém slavíkovi. Dnes již nežijící hudební novinář Vladimír Vlasák v její první části mapuje některé události dlouholeté Gottovy kariéry, ve druhé nechává promluvit sedm desítek nejen hudebníků.

V 90. letech minulého století se objevila kniha Ladislava Sarvaše nazvaná Jak to vidí Gott a také Říkám to písní, pod níž je podepsán sám Gott.

Rozpačitě skončil životopis z pera spisovatele Arnošta Lustiga, kdy rukopis odmítl nejen vydavatel, ale také sám Gott. Ten prohlásil, že se s textem neidentifikuje.

Fenomén Karla Gotta se promítl též do publikace Gottland úspěšného polského spisovatele Mariusze Szczygiela. Letos na podzim vydá brněnský Host knihu hudebního novináře Pavla Klusáka nazvanou Gott - Československý příběh.

Karel Gott zemřel v kruhu své rodiny, bylo mu 80 let. Příběh zdejších zemí bez něj nelze vyprávět, říká hudební kritik Pavel Klusák. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy