Nový norský jazz v Praze. Přijíždějí Henriksen a Aarset

Adam Pešek
21. 11. 2012 14:07
V Jazz Docku hraje Aarset, v Akropoli Henriksen.
Arve Henriksen
Arve Henriksen | Foto: Oliver Heisch

Praha - Globální úspěch saxofonisty Jana Garbareka podnítil zájem o jazzovou hudbu v Norsku a v devadesátých letech se tak na tamní scéně začaly dít poměrně zajímavé věci. Muzikanti s jazzem pracovali volněji a začali jej mísit s taneční i experimentální elektronikou, případně s tradicí vážné hudby. Asi nejvýraznějšími vyslanci nového přístupu se stali Nils Petter Molvaer a klavírista Bugge Wesseltoft, jmen však je podstatně víc a dvě z nich se v následujícím týdnu představí na pražském koncertě.

Trumpetista Arve Henriksen našel inspiraci pro nekonečnou zvukovou kontemplaci v mimoevropských motivech, kytarista Eivind Aarset se zase pustil do proplétání jemného jazzu se zvuky nových technologií.

Jazzová kontemplace s Arve Henriksenen & Janem Bangem

Pravidelnou sérii koncertů Music Infinity, pro kterou si Palác Akropolis zve převážně komorní a nepodbízivou hudbu interpretů alternativní scény, letos zakončí norský jazzový trumpetista Arve Henriksen na společném vystoupení s průkopníkem živého samplování Janem Bangem.

Jan Bang
Jan Bang | Foto: Palác Akropolis

"Trumpeta má podle mě nesmírný potenciál tónových a zvukových variací a většinu z nich jsme dosud neslyšeli," tvrdí Henriksen a tato věta velmi dobře ilustruje způsob jeho tvorby.

Čtyřiačtyřicetiletý Nor se totiž nesnaží být dokonalým instrumentalistou, ale je spíš zvukovým dobrodruhem neustále experimentujícím se svým nástrojem. Na meditativním vyznění minimalisticky pojaté tvorby se zásadně podepsalo trumpetistovo setkání s tradiční japonskou hudbou, konkrétně se zvukem flétny šakuhači, s níž ho v osmdesátých letech seznámil kolega Nils Petter Molvaer. Od té doby Henriksen prozkoumává i další etnické vlivy a poučení mimoevropským vnímáním hudby mu otevřelo množství dalších nových cest, z nichž některé zaznamenal třeba na deskách Sakuteiki, Chiaroscuro či Strjon.

Kolegou na pátečním vystoupení se mu už poněkolikáté stane krajan Jan Bang se svým samplerem. Na rozdíl od mnoha ostatních v něm nepoužívá pouze výstřižků dříve nahraných zvuků, ale přímo na pódiu si půjčuje také od kolegů, s nimiž právě vystupuje.

Dvojice se v Praze představila už před třemi lety s přemýšlivým, jemně experimentálním setem, který vycházel ze společné desky Cartography. I tentokrát by podle všeho mělo jít o něžnou kontemplaci, navíc s pozoruhodným "předskokanem" Orlak, což je nový projekt Tomáše Dvořáka aka Floexe.

Arve Henriksen + Jan Bang, pondělí 26. listopadu, Praha - Palác Akropolis, 340 korun v předprodeji (399 na místě)

Video: youtube.com

Tichý nu-jazzový kytarista Eivind Aarset

Postavy hudebníků Jana Banga a Nilse Pettera Molvaera jsou spojena i s tvorbou dalšího norského jazzmena - kytaristy Eivinda Aarseta. V elektronických formacích Molvaera se Aarset poprvé dostal na oči veřejnosti a získal základy pro kombinování jazzu a digitálních zvuků. Bang zase vedle několika dalších účinkoval na aktuálním kytaristově projektu Dream Logic, který se ve středu představí v Jazz Docku.

Eivind Aarset
Eivind Aarset | Foto: Aktuálně.cz

"Je to tichá hudba, jiná, než moje dosavadní díla - krásná, tajuplná, smyslná a meditativní," říká Aarset o desce, která nedávno vyšla na labelu ECM, a poukazuje na menší odbočení z dosavadní tvorby.

Ta by se díky kombinaci volnomyšlenkářského jazzu, elektroniky, rocku a ambientních ploch dala onálepkovat jako nu-jazz. Společné s ní má i zalití posluchače zvukovou texturou. "V německé pobočce Universalu pracovala jedna paní, a když měla na starost promotion mého druhého alba Light Extracts, v reklamě jej popsala jako Ambient Trip Rock. Možná měla pravdu," prohlásil muzikant před sedmy lety v rozhovoru pro časopis Harmonie.

Aktuální koncert bude navíc unikátní kolaborací s kytaristou a tvůrcem filmové hudby Davidem Kollárem. Aarset se tak představí v duu právě s ním, představí Dream Logic a na závěr by se na pódiu měli objevit všichni pohromadě.

Eivind Aarset, středa 21. listopadu, Praha - Jazz Dock, 250 korun na stání (450 na sezení)

Video: youtube.com
 

Právě se děje

Další zprávy