Nový hit webu? Čokovoko v klipu lechtají paviána

Karel Veselý
10. 7. 2012 9:00
Autostimulaci animoval Michal Opitz
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Brněnské duo Čokovoko má nový animovaný videoklip. Filmového zpracování se dočkala skladba Autostimulace z jejich loňské desky Hudba, která si vysloužila mimo jiné nominaci na hudební cenu Vinyla 2011 v kategorii album roku. Píseň věnovaná slastem masturbace je plná vtipných dvojsmyslů, s nimiž si hraje i animátor Michal Opitz. Absolvent Vyšší odborné školy filmové ve Zlíně má za sebou práci na počítačových hrách Silent Hill: Downpour či Mafia II, ale i vlastní komiksy otištěné v časopisech Pot, Zrkat či Sorrel.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

„Jsem už dlouho velký fanoušek tohoto dua. Smíchejte recitaci, rap, nápaditou hudbu, nadhled, osobitý projev a máte Čokovoko," říká Michal Opitz a dodává: „Jejich písnička Autostimulace se přímo nabízí pro animovaný videoklip plný barev a veselých zvířátek. Oslovil jsem proto kapelu přímo a jim se můj nápad líbil tak, že mi skladbu svěřily."

Čokovoko jsou nefalšovaný český internetový fenomén, který díky povedenému albu Hudba pronikl i do širšího povědomí. Z původně nezávazného projektu dvou kamarádek se stala regulérní skupina, která už koncertuje i na největších festivalech - minulý víkend si zahrály na trenčínské Pohodě, tento týden míří na Colours do Ostravy. Slušného ohlasu se dočkalo i jejich anarchistické vystoupení v televizní Show Jana Krause.

Foto: Aktuálně.cz

Těžko říct, jestli si už Češi na provokativní dvojici zvykli. Jejich originální hudební styl, za kterým stojí Tomino Kelar, člen MIDI LIDI, i podvratné texty, působí pořád na posluchače přinejmenším polarizujícím způsobem. Někdo obdivuje reflexi současného života ve zdánlivě banálních rýmech, jiný se pohoršuje nad (ne)umětelským pojetím rapu.

To všechno ještě zesiluje brněnský akcent i originální, někdy trochu vyšinutá nebo temná ženská optika. O to překvapivější, že autorem textu Autostimulace je Martin Hrdina.

Témata menstruace nebo masturbace jsou naplněním hiphopového maxima „řekni to, jak to je" i punkovým gestem svobody. S texty jako „K smrti mi vadí, že i Karel Gott kadí" nebo „Místo ježka z klece/vytahuju tampon na WC" lze Čokovoko těžko odstřelit jako pomíjivý fenomén pro znuděné uživatele MySpace.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Poslouchejte radio online.

 

Právě se děje

Další zprávy