Noví Guns N Roses vyjdou letos. Teď už jako fakt

Kultura Kultura, Red Kul
23. 10. 2008 11:45
Album Chinese Democracy se chystá na 23. listopad
Foto: Interkoncerts

New York - Ačkoli zprávy o vydání nového materiálu Guns N' Roses mají většinou charakter „až naprší a uschne", v tuto chvíli je téměř jisté, že nový singl z chystaného alba Chinese Democracy od středy vysílají a poskytují jako download americká rádia.

Přitom datum - ale teď snad už skutečného - vydání po téměř patnáct let odkládaného alba je stanoveno na 23. listopadu. Frontman Axl Rose, který jediný zbyl z původní sestavy, sice v minulosti už několikrát se zaručenými daty operoval, ale tentokrát jeho výroky potvrzuje i jeho vydavatelská firma Geffen Records.

Zatímco mimo Spojené státy by měla být Chinese Democracy k dostání v běžné distribuci, na domácím trhu se o její prodej bude starat výhradně řetězec obchodů s elektronikou Best Buy.

Což je praxe, která se pro americký trh stává pomalu typická, jde o snahu spojit obejít skomírající obchody s deskami a nabídnout hudbu cílové skupině jako doplněk rodinného nákupu.

Foto: Interkoncerts

Svoje nové album vydali v úterý Australané AC/DC prostřednictvím Wal-Martu. Maloobchodní řetězec vzal už loni do svých regálů comebackovou desku Eagles. A Paul McCartney se už dříve v podobném duchu spojil s řetězcem Starbucks.

Paradoxně všech čtrnáct skladeb, které se na Chinese Democracy objeví, si už nějakou cestu k publiku našlo. Devět z nich uniklo v průběhu června na internet. Za porušení autorských práv byl zatčen a obviněn mladý blogger Kevin "Skwerl" Cogill, kterého ovšem losangeleský soud začátkem tohoto týdne osvobodil.

Cogillovi hrozila možnost odsedět si až pět let, ovšem aby jej porota mohla odsoudit muselo by se nad stín veškeré pochybnosti prokázat, že skladby poskytoval za účelem vlastního obohacení. Paradoxně tak možná právě Cogill přitlačil Guns N' Roses, aby Chinese Democracy už konečně vydali, protože jinak by se jim investované miliony nikdy nemusely vrátit.

Nová skladba Shackler's Revenge se už stačila objevit  v interaktivní videohře Rock Band 2 a část If The World figuruje v závěru filmu Body Of Lies (Labyrint lží).

Foto: Aktuálně.cz

Z Chinese Democracy se během let stal mýtus, který snad jediný udržoval jméno Guns N' Roses v širším povědomí. V publicistické terminologii se stalo album synonymem autorského bloku a megalomanské zahleděnosti do sebe; ujal se i vtip, že dřív dorazí skutečná demokracie do Činy, než Axl Rose vydá novou desku.

Náklady na nevydaný materiál totiž jen do roku 2005 stály vydavatelství Geffen 13 milionů dolarů. Výrobce limonády Dr. Pepper si byl faktem, že Guns N' Roses už těžko někdy něco vydají, natolik jistý, že v březnu nabídl všem Američanům plechovku limonády zdarma, pokud Chinese Democracy vyjde v roce 2008. Vypadá to, že mu sázka nevyšla.

Poslední kolekcí autorského materiálu Guns N' Roses nicméně stále zůstává sedmnáct let starý pár alb Use Your Illusion 1 a Use Your Illusion 2. Ten v roce 1993 následovala kolekce coververzí The Spaghetti Incident?, který neblaze proslavil utajený track - předělávka skladby Charlese Mansona. 

Foto: Aktuálně.cz

Už od té doby Axl Rose průběžně ohlašoval nové nedostižné album Chinese Democracy, zatímco se mu vlivem osobních tlaků rozpadla pod rukama celá kapela.  Kytarista Slash, basák Duff McKagan a bubeník Matt Sorum totiž chtěli být součástí skupiny, která nahrává, koncertuje, nejen slibuje, že jednoho dne něco udělá. Z tohoto torza doplněného zpěvákem Stone Temple Pilots, Scottem Weilandem, nakonec vznikli Velvet Revolver. 

Co-manager firmy Geffen Irving Azoff o Chinese Democracy prohlašuje, že „napíše milník v historii rock 'n' rollu". Dá se ale pochybovat o tom, že kapela má vůbec šanci jakkoli se přiblížit úspěchu předchozí alb, jichž se celosvětově prodalo 90 milionů.

Jestli je pro poslední zástupce vlasatého losangeleského pop-metalu osmdesátých let v 21. století místo, se ještě ukáže; milník ale bude už to, jestli Axl Rose dodrží sliby a deska opravdu vyjde.

 

Právě se děje

Další zprávy