Nové klipy: Sadomaso i elektronické páření věští jaro

Pavel Turek, tur
21. 3. 2009 10:30
Franz Ferdinand, Bloc Party nebo The Prostitutes
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Až nebezpečně koncentrovaný je sexuální podtext ve všech premiérových klipech posledních dnů. Jako kdyby šlo o vtíravou předzvěst jara. 

Druhý singl z alba Franz Ferdinand: Tonight, který se prohnal i reklamou na iPod Touch, zve do kulis televizního studia, kde dlouhonohé tanečnice s digitálními kamerami v ruce synchronizovaně obskakují kapelu.

No You Girls režíroval Nima Nourizadeh, kterého v roce 2006 proslavil především vyčuraně ironické ztvárnění hitu Over and Over od Hot Chip. Klip bodoval v několika výročních anketách. Kromě Hot Chip Nourizadeh dlouhodobě spolupracuje s Lily Allen, ale zapletl se i se Santogold nebo dvojicí australských komiků Flight of the Chonchords.  Jim všem Nourizadehův odlehčený pohled plný barevných explozí naprosto vyhovuje.

 

Bloc Party na květen chystají své v pořadí již druhé remixové album. Intimacy Remixed shrne mixy poslední řadovky, na kterých se podíleli interpreti jako Mogwai, No Age nebo Armand van Helden. Právě k jeho remixu Signs vyrukoval režisér Hiro Murai s klipem, který dost natvrdo ukazuje podstatu remixu jako páření personalizovaných elektronických součástek. 

V některých televizích klip odmítají pouštět, protože ukazuje rty na místě ženských genitálií.

 

 

Sadomaso estetiku a bondage si do svého nového klipu zvolil britský písničkář Patrick Wolf. Někdejší houslista kombinující klasickou hru s elektronikou se na singlu Vulture přimknul k tolik trendy osmdesátkovému zvuku a v klipu, který si sám režíroval, prý zúročil vlastní zkušenosti z turné k předchozí desce Magic Position.

„Zapletl jsem se do prohnaných satanistických sexuálních hrátek a prozkoumával jsem mnoho temných stránek Los Angeles," nadsazuje Wolf. Jeho čtvrté album The Bachelor vyjde začátkem června a mezi hosty se na něm objeví pionýr avantgardní elektroniky a sběratel zvuků Matthew Herbert i herečka Tilda Swinton.

 

Jemnou lovestory prezentují ve skladbě Leave Like It Is čeští The Prostitutes, kteří právě pokřtili svoji druhou desku Hometown Zombies. Duet frontmana Adriana Bella se zpěvačkou La Petit Sonja (Kill the Dandies) režírovalo duo Mods (mj. Top! Top! The Radio pro Sunshine nebo Everybody Calls Me An Angel pro Moimir Papalescu & The Nihilists).

Zúčtování s rozchodem se odehrává jako promítání diáků: připomínání momentů, které se někdy rozhýbou a ožiji - a někdy ne, protože si je nikdo nevybaví. 

 

Právě se děje

Další zprávy