Nové klipy: Brooklynský gang, David Lynch i Lisztománie

Pavel Turek, tur
25. 4. 2009 10:30
Bob Dylan, Moby, Phoenix, Matt and Kim
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Zcela v duchu „I'm not there" pojednal Bob Dylan video ke svému novému singlu  Beyond Here Lies Nothin'. Vizuální podoba skladby, která předznamenává nové album Together Through Life, nejenže se obešla bez účasti folkaře, ale dokonce nejde ani o klip ve filmovém slova smyslu.

Doprovod Beyond Here Lies Nothin' tvoří prolínající se koláž snímků proslulého fotografa Bruce Davidsona, člena skupiny Magnum. Dylan si jak pro obal chystané novinky, tak pro klip, vybral jeho sérii Brooklyn Gang. 

Davidson - fotograf, který zasvětil valnou část své kariéry sociologickému průzkumu New Yorku - strávil celé léto roku 1959 dokumentováním bandy brooklynských teenagerů, kteří si říkali The Jokers.  Cyklus zachycující jejich poflakování po ulicích i výlety do zábavního parku na Coney Islandu s odstupem času ideálně dotváří nostalgicky kavárenskou náladu úvodní písně Dylanovy novinky.

Moby chystá na konec června nové album Wait for Me, v rámci turné k jeho propagaci se zastaví na přelomu července a srpna i na českém Sázavafestu. V těchto dnech měl premiéru jeho pilotní singl Shot In The Back Of The Head a s klipem Mobymu tentokrát pomohl David Lynch. 

Režisér známými svými temnými vizemi vytvořil černobílé animované video, které Mobymu pomáhá oprostit se od rozjuchaně tupých projektů posledních let a zkusit zase trochu jiný směr. Sám skladatel popisuje spolupráci s Davidem Lynchem velmi prostě:  „Poslal jsem mu hudbu a řekl mu: Prosím, dělej si s ní, co sám chceš. A on vytvořil animaci, která je velmi temná a krásná."

Roztomilé indie-duo Matt & Kim se rozhodlo dát si klip ke skladbě Lessons Learned jako striptýzovou procházku zimní Times Square. Newyorský pár je zběhlý ve vytváření nízkorozpočtových videí;  v předchozím Yea Yeah se nechali během hraní bombardovat jídlem, v 5K zase stříkala umělá krev, nyní stačilo zahazovat oblečení uprostřed davu nic netušících chodců.

Skladba Lessons Learned pochází z  druhého alba Grand klávesáka Matta Johnsona a bubenice Kim Schifino. A jestli byl klip 5K pro americké televize příliš „násilný", pak tento je rozhodně příliš „nahý".

Jak tvrdí Justice, francouzský indie rock je pro srandu králíkům, ovšem zároveň duo elektronických ranařů v žádném rozhovoru neopomene propagovat Phoenix. Historie čtveřice z Versailles sahá na konec devadesátých let, kdy si jich všimli Air; personální vazby je pojí i s Daft Punk.

Phoenix ovšem nemají absolutně nic společného s taneční elektronikou, žijí sladkým popem, což je zjevné i na novém singlu Lisztomania z chystaného alba Wolfgang Amadeus Phoenix, které vyjde koncem května.

Aby dostáli evropskému snobství, naplnili Phoenix radiovou popinu odkazy na fenomén popsaný Heinrichem Heinem, kdy na Lisztových představeních pištěly ženy okouzlené jeho virtuózní hrou stejně jako o sto let později na koncertech Beatles.

Lisztomania se natáčela v Bayreuthu, kde skladatel v roce 1886 zemřel a dnes zde sídlí jeho muzeum.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy