Nové desky: Uvolněný dinosaur a čtvrtstoletí krále popu

Adam Pešek
22. 9. 2012 12:01
How to Dress Well, Dinosaur Jr. a král popu v reedici
Dinosaur Jr.
Dinosaur Jr. | Foto: Brantley Gutierrez

Praha - Obnažení vlastních emocí není nic nového ani pro žánr r&b a naposledy se z problémů zlaté generace, která v obklopení peněz nedokáže najít štěstí, zpovídal Frank Ocean na skvělé desce Channel Orange. V hudebním směřováním teď tak trochu získal jednoho následovníka, brooklynského zpěváka Toma Krella vystupujícího pod hlavičkou projektu How to Dress Well, jenž však ještě více hloubá ve svém vnitřním světě. S emocemi (a příležitostně i bulvárem) si pak pohrává také raper Kanye West, jehož vydavatelství GOOD Music po několika odkladech vypustilo společnou nahrávku.

Poněkud dále do minulosti pak musíme za nezávislou ikonou Dinosaur jr., ačkoliv ti se v průběhu let mění jen minimálně. A jedna z nejúspěšnějších nahrávek hudební historie, deska Bad od Michaela Jacksona, slaví pětadvacet let s výroční edicí.

Tip týdne: Stále stejní a noví Dinosaur Jr.

Foto: Aktuálně.cz

Když kapela vstane z mrtvých, aby pokračovala se stále stejnou hudbou s minimem inovací, obvykle bývá její reunion vnímán jako trochu zbytečný. Ikonám nezávislého rocku Dinosaur Jr. se však podobné proklamace vyhýbají a uzevlené melodii prezentují už na třetím albu od návratu na hudební scénu v roce 2005. To se jmenuje I Bet on Sky a vychází na značce Jagjaguwar.

Dlouhá a nikterak exhibicionistická sóla jsou stále elementární součástí skladeb, stejně tak ležérní Mascisův vokál, kterému jako by bylo všechno jedno. Jednoduché táhlé melodie se nesou tentokrát v uvolněnější melancholické poloze, a pokud se deska výrazem blíží některé uplynulé etapě kapely, je to té po vyhazovu Lou Barlowa v roce 1991, alespoň dle portálu Pitchfork.

Dinosaur Jr. tak možná jsou stále stejní, ale to je pro ikonu flákačského rocku asi ideální vizitka. Dle pozitivního přijetí kritikou jsou navíc očividně stále stejně dobří.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Éterické r&b projektu How to Dress Well

Foto: Aktuálně.cz

Označení desky nálepkou Best New Music na trendseterském serveru Pitchfork pomohlo nastartovat kariéru mnoha mladým hudebníkům a byť je tomuto štítku často vytýkáno, že prachsprostě diktuje, co mají lidé poslouchat, nelze mu upřít, že se pod ním skrývají zpravidla kvalitní nahrávky.

Intimní r&b projekt How to Dress Well zpěváka a producenta Toma Krella ji navíc s druhou deskou obdržel už podruhé a má tedy v tomto směru stoprocentní bilanci. Éterická hudba desky Total Loss je věnována Krellovým blízkým, ale to těm zesnulým, případně těm, díky nimž nebo díky jejichž nedostupnosti se potýkal s depresemi a dalšími nepříliš veselými starostmi.

Křehké introvertní desce tak dominuje autorův vysoký útlocitný hlas, jejž podkresluje minimalistický klavír v kombinaci se strohými beaty. Žánr r&b je zde hlavně prostředkem vyjádření vlastních frustrací a jeho taneční variace se ozývá pouze z dáli. Total Loss je tak trochu jako sledování bolestmi poznamenaného tvora, v jehož některých problémech se může snadno zrcadlit téměř každý.

Možná jde trochu o citové vydírání, za příjemně rozehranou emoční partii má ale Krell nálepku Best New Music zaslouženě.

Na webu putovního festivalu Electronic Beats je celé album k poslechu zdarma.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Kanye West uvádí Cruel Summer vlastního labelu GOOD Music

Foto: Aktuálně.cz

Nekorunovaný král emotivního hip hopu a bulvárních výstřelků Kanye West vede vlastní label GOOD Music už od roku 2004 a vydávají pod ním vcelku výrazné osobnosti jako je Common, John Legend, Kid Cudi nebo Big Sean. Plán na společnou desku visel ve vzduchu už od loňského října, kdy jej West oznámil prostřednictvím Twitteru.

Samotné vydání se však poněkud protáhlo a tak nahrávka vychází v době, kdy už většina skladeb spatřila světlo světa - třeba díky krátkometrážnímu filmu Cruel Summer, jenž měl premiéru na festivalu v Cannes.

Pokud ale pravidelně nesledujete tvorbu jednoho z nejúspěšnějších a nejvíce oceňovaných raperů současnosti, tudíž vám poslední singly unikly, Cruel Summer je solidním shrnutím Westových posledních prací. Beaty pro tři skladby navíc dodala vycházející hvězda elektronické hudby Hudson Mohawke.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Bad od krále popu slaví 25 let

Foto: Aktuálně.cz

Z deseti singlů to pět dotáhlo na americké číslo jedna, s pětačtyřiceti miliony prodaných nosičů to pak celé Bad dotáhlo na páté nejprodávanější album historie pop music. Z Jacksonových nahrávek už je na tom lépe pouze Thriller, jež tomuto žebříčku také vévodí.

A stejně jako Thriller měl svou speciální edici k pětadvacátému výročí vydání, tak je tomu i v případě desky Bad. Skladby jako Smooth Criminal, Dirty Diana, The Way You Make Me Feel a další (jenom z jediné na albu se nestal singl) tak vychází v opulentním balení, kde vedle remasterované nahrávky je ještě disk s bonusovými skladbami včetně různých rarit, demo verzí a remixů.

Pro skalní fanoušky jsou pak připraveny čtyři disky včetně video a audio záznamu z koncertu ve Wembley, který se odehrál v rámci Bad Tour. Vinyly zase vychází v klasickém i barevném provedení.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kde poslouchat hudbu? Zkuste online rádio.

 

Právě se děje

Další zprávy