Nové album Nicka Cavea inspirovala pomatenost internetu

Kultura Kultura
7. 12. 2012 21:58
Chystaná nahrávka se bude jmenovat Push The Sky Away
Nick Cave
Nick Cave | Foto: Profimédia

Praha - Vypadá to, že Nick Cave se po exkurzu k rockovému burácení na poslední desce Bad Seeds a nahrávkách Grinderman vrací zpět k romantickému písničkářství. Alespoň to naznačuje nová skladba We No Who U R z chystaného alba Push The Sky Away, které Nick Cave & The Bad Seeds plánují vydat 18. února příštího roku.

„Kdybych měl použít ošoupanou metaforu o tom, že desky jsou jako vlastní děti, pak by Push The Sky Away bylo duch dítěte v inkubátoru a Warrenova hra by byla jeho malé třesoucí se srdce," charakterizoval Cave nahrávku v tiskovém prohlášení.

Nick Cave - Push the Sky Away
Nick Cave - Push the Sky Away | Foto: Aktuálně.cz

Pravděpodobně nejznámější australský hudebník současnosti avizovanou desky napsal v průběhu uplynulých dvanácti měsíců, během nichž si do malého zápisníku poznamenával různé věci a události, jež ho upoutaly při brouzdání po internetu a po podivných záznamech na Wikipedii, jedno jestli pravdivých nebo nikoliv.

„Písně sdělují, jak internet vnímá významné události, které jsou bok po boku krátkodobým výstřelkům a mystickým absurditám. Ptají se, jak rozpoznáváme a přiřazujeme váhu tomu, co je opravdu důležité," stojí v oficiálním prohlášení.

Push the Sky Away pak produkoval Caveův dlouhodobý spolupracovník Nick Launay. Pod jeho dohledem deska vznikala ve francouzském studiu La Fabrique nacházejícím se v zámku z devatenáctého století.

Tradiční hudební nástroje se prý prolínají se zvuky generovanými objekty, které jim jsou velmi vzdálené, a na nahrávce tak nemá být zřetelné, na co Bad Seeds zrovna hrají. Aneb jak se píše v aktuálních tiskových materiálech: „Výsledkem je kolektivní hudební jazyk, který je bohatý a komplexní."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Posloucháte rádi hudbu? A už jste zkusili online rádio?

 

Právě se děje

Další zprávy