Nová dítka Toma Waitse nekoušou

Jakub Morc
5. 9. 2006 9:00
New York - Písničkář s pěstěnou image váguse nabízí k adopci další dávku podivných písní. Tentokrát na třech CD.

Kolekce s názvem Orphans (Sirotci) - která vyjde 21. listopadu - obsáhla celkem čtyřiapadesát skladeb; třicítka je úplně nových, zbytek představují doposud nevydané nahrávky a rarity. Během více než tříhodinového poslechu si lze listovat výpravným bookletem o čtyřiadevadesáti stranách. Pro Waitse celkem příznačně, že v době, kdy se CD moc nekupují.

"Sirotci obsahují drsné i něžné melodie. Rumby o mořských pannách, cajdáky o srážkách vlaků a tarantely o tarantulích," říká jejich nový otec.

Foto: Anton Corbijn

A vyzývá: "Tyhle skladby nejistého původu, zachráněné od krutého osudu a opuštěné teď čekají, aby se o ně někdo staral. Ukažte, že vám nepřekáží, a vezměte je k sobě domů. Nekoušou, jen žádají o vaši pozornost."

Každá ze tří desek má vlastní podtitul: Brawlers, Bawlers a Bastards. První je podle stránek labelu Anti, kde Sirotci vyjdou, plná drsně chraptivého blues, druhá obsahuje ukolébavky, keltské a country balady i typicky lyrické skladby s pianem.

Na poslední desku Bastards se vešla experimentální a vůbec "podivná" hudba. Songy složené původně pro film a divadlo a také - jak jinak - svérázné coververze The Ramones, Kurta Weilla, Jacka Kerouaca, Charlese Bukowského nebo Daniela Johnsona.

Foto: Aktuálně.cz

"Tom je zpěvák-skladatel ojedinělého druhu. Přisprostlý salónní zpěvák, jehož skladby fungují jako krátké filmy: coby výpověď o lidském rodu," napsal nedávno Greg Kot z Chicago Tribune u příležitosti jednoho z mála Waitsových koncertů, na kterém už zazněly i některé nové skladby.

Křičí, vříská, skučí, škrábe, bečí nebo šeptá o nízkých vášních, nevyslovených přáních a nenaplněných touhách, o existencích stejně podivných jako ta, do níž se už léta stylizuje.

Trojalbum Orphans Waits produkoval jen se svou ženou Kathleen Brennanovou; ta se autorsky i producentsky podílela už na předchozích deskách včetně zatím posledního titulu Real Gone z roku 2004, kterého se prodalo přes milion kopií.

Foto: Aktuálně.cz

Thomas Alan Waits, zpěvák-hudební kategorie, se narodil 7. prosince 1949 v kalifornské Pomoně. Mluví se o něm jako o posledním beatníku současné hudby. Nezaměnitelným a nezařaditelným způsobem kombinuje jazz a blues a dosud vydal přes dvacítku řadových desek.

Nejprve byl melancholickým klavíristou v baru dlouho po zavíračce, posléze přibral kumpány i nástroje a začal lyrické kousky střídat s lehce apokalyptickým kabaretem; své skladby-příběhy čím dál častěji destruuje, rozdírá a láme jim kosti. Neboť Tom Waits, jak praví už zmíněný Greg Kot, zdeformuje všechno - kromě pravdy.

Stejně svérázný je i coby herec. V Cotton Clubu si vystřihl pokleslého baviče, na kterého si tak rád hraje, u Coppoly se objevil i v Draculovi coby šílenec konzumující mouchy. Minout se nemohl s Jimem Jarmushem: naposledy se objevil v režisérově černobílém snímku Kafe a cigára; tam si zahrál Toma Waitse, "co si klidně jednu zapálí, protože teď už nekouří".

 

Právě se děje

Další zprávy