Norah Jonesová a Justice poprvé v Česku. Ve středu začíná vyprodaný festival Colours of Ostrava

Hana Slívová Antonín Kocábek, Hana Slívová
17. 7. 2017 13:40
Festival Colours of Ostrava (19.-22. 7.), už tradičně umístěný do areálu bývalých vítkovických pecí a dolu Hlubina, letos vedle objevů nabídne i několik hvězd, které u nás zahrají úplně poprvé. V čele s pianistkou Norah Jonesovou a tanečními Justice, kterým bude patřit závěr celého programu. Čtyřdenní vstupenky jsou vyprodané, informace o prodeji zbylých jednodenních lístků zveřejní pořadatelé v úterý 18. července.
Norah Jonesová - hlavní hvězda Colours of Ostrava. | Video: YouTube / Norah Jones

Jedna z největších českých hudebních přehlídek se dokonale zabydlela v důlním areálu Dolních Vítkovic: letos tu proběhne pošesté. Přesto se nevzdává ambice návštěvníky překvapovat, nespoléhat jen na populární tuzemská jména a ta zahraniční nemít jen na ozdobu. Dramaturgický průřez nezůstává jen u jistot, ale hledá i mezi objevy a svěžími jmény na vzestupu.

Program ale nenabízí jenom koncerty: seznam diskusí letošního Meltingpotu, jak se "vedlejší" program jmenuje, je snad ještě delší než line-up hudební části. Zapojí se do něj i vystupující hudebníci, před fanoušky budou mluvit například zpěvačka LP nebo kapela Midnight Oil.

Letos se pořadatelé poprvé rozhodli zahájit Colours už ve středu a finále naopak posunout z neděle na sobotu. Nelze však spoléhat na to, že hvězdná jména zahrají až ve víkendových a lukrativních časech.

Je Birdy nová Adele?

Britská, nominacemi na Grammy a Brit Awards ověnčená teprve jedenadvacetiletá zpěvačka Birdy, jejíž vystoupení je jednou z mnoha českých premiér, se tak například představí už první den festivalu v podvečerních hodinách.

Birdy, vlastním jménem Jasmine Lucilla Elizabeth Jennifer van den Bogaerde, dostala svou první smlouvu v necelých patnácti letech. Debutovala albem coververzí, v tu dobu nad ní ale ještě mnozí ohrnovali nos. Brzy se však začala objevovat přirovnávání k Adele a desetitisícové areny jí byly malé. Na Colours už přijíždí jako hvězda, jejíž videa postupně pokořují hranici sto milionů zhlédnutí. Zahraje i písničky z loňského alba Beautiful Lies. 

Birdy bude následovat vystoupení headlinerů evropských festivalů, indie-popových alt-J. Na Aktuálně.cz si můžete přečíst recenzi jejich posledního alba. 

Hned první den zahraje i asi nejmasovější lákadlo letošního ročníku: Imagine Dragons, americké poprockové ikony především mladšího publika. Jejich aktuální nahrávka Evolve bohužel nic přelomového nepřináší, spoléhat se tak bude na energii prvních dvou alb.

Málokdo si nechá ujít první českou zastávku pianistky a průkopnice propojení jazzu s popem Norah Jonesové. Dcera sitáristy Ravi Shankara, proslulého spoluprací s členy The Beatles, v roce 2002 na scénu doslova vtrhla svým veleúspěšným jazzpopovým debutem Come Away with Me. Deska dostala osm Grammy a prodalo se jí skoro 30 milionů. 

"Hrála jsem asi v milionu restaurací a zpívala všechny ty jazzové standardy. Nikdy jsem ale jazzovou hudebnicí být nechtěla," řekla Norah Jonesová v rozhovoru pro britský Telegraph. "Inspirovaly mě, ale svět hudby je tak široký a já si chtěla brát inspiraci i z dalších žánrů." 

Zpěvačka si postupně vyzkoušela opravdu nejrůznější polohy. Spolupracovala s kolegy oddanými country i rocku a do Ostravy přiveze i písničky z loňské, šesté sólové desky, na níž se opět přiblížila svým jazzovým kořenům a hostovali jí na něm i tak respektovaní hudebníci, jako jsou třiaosmdesátiletý saxofonista Wayne Shorter či basista John Patitucci.

"Je neskutečně citlivý. Jen tak tam postává, oči zavřené a najednou zničehonic začne hrát. Nejsou to noty, je to prostě jen krásný zvuk," popisuje zpěvačka studiovou spolupráci s Shorterem v rozhovoru pro Telegraph. Do Ostravy však tento saxofonista nedorazí. 

Ještě před Norah Jonesovou se ve čtvrtek vrátí i její krajanka LP, která nedávno zaskočila rychlostí, s jakou dvakrát po sobě vyprodala pražské Roxy.

Michal Hrůza bude mluvit o tom, jak se dostával z úrazu

K ozdobám letošního programu lze také jistě počítat britskou soulovou hvězdu - na Mercury Prize nominovaného Michaela Kiwanuka, básníka a klavíristu Benjamina Clementina, jenž už Mercury Prize dostal, jistotu elektronické hudby, berlínské trio Moderat, anebo hned několik pozoruhodných world music formací v čele s obměněnými Afro Celt Sound System. 

Černí koně Colours of Ostrava

  • Warhaus. Sólový projekt frontmana belgických Balthazar nezapře lásku k trojici Leonard Cohen, Tom Waits a Serge Gainsbourg.
  • Melt Yourself Down. Britský nářez divokého saxofonisty Polar Bear. Avantgarda, afrobeat i funky.
  • Ferocious Dog. Britský folkpunk.
  • Katarína Máliková. Křehká slovenská zpěvačka, která kombinuje folklór se světem současné hudby.
  • Xylouris White. Spojení řeckého loutnisty a bubeníka Dirty Three nebo Cat Power se může pochlubit nadšenými fanoušky, jakými jsou Nick Cave nebo Michael Gira.
  • Faada Freddy. Senegalský zpěvák a francouská a capella skupina. Síla hlasu, který se obejde bez nástrojového doprovodu.

Hlavně pamětníky pak jistě přilákají i legenda funku a acid jazzu Jamiroquai i australská poprocková klasika Midnight Oil, která se na Colours zastaví v rámci svého comebackového turné.

Českou scénu zas budou tentokrát vedle mnoha mladých kapel zastupovat David Koller, Tata Bojs, Aneta Langerová, Priessnitz či ojedinělé spojení zpěváka Michala Hrůzy s Janáčkovou filharmonií. Michal Hrůza se taktéž zapojí do diskuse v rámci Meltingpotu, hovořit bude i o arteterapii, která mu pomohla dostat se z vážného úrazu, který před dvěma lety utržil právě v Ostravě.

Finále programu obstarají svým tanečním koktejlem energičtí francouzští Justice. Těm stačilo deset let a tři alba k tomu, aby se pevně usídlili v playlistech DJů celého světa, a jejich hudba si získala pověst nadčasové i nadžánrové jistoty.

Dokázali do ní úspěšně infiltrovat řadu vlivů, jimž se jejich kolegové spíš smějí - například sedmdesátkový rock kapel Yes a Queen nebo metal, zároveň ji ale prošpikovali funkem, R'n'B i technem. Jejich večírky jsou divoké a dramaturgové moc dobře vědí, proč jim svěřili top pozici na obřích festivalech Lollapalooza či Coachella.

I letos ale Colours v programu nabídnou divadelní představení Cirku La Putyka, Vosto5 či Husy na provázku či filmy. DJs budou své desky na elektronické scéně, která letos dostala nový a větší prostor, roztáčet každý den až do časných ranních hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy