Nominovaná Češka: Oscar? Já jsem už teď šťastná

Martina Macková
23. 1. 2008 9:04
Na Oscara je nominována pianistka Markéta Irglová

Valašské Meziříčí - Česká zpěvačka a pianistka Markéta Irglová si poklid v rodném Valašském Meziříčí užije už jen pár dní. Celý únor stráví za mořem v Americe a možná si odtud přiveze nejprestižnější filmové a hudební ceny na světě.

S partnerem a zpěvákem Glenem Hansardem ze skupiny Frames jsou nominováni na Oscara za nejlepší původní píseň. Jejich Falling Slowly zní v nízkorozpočtovém irském muzikálu Once, na který Američané už přes rok nedají dopustit. Snímek se objevil ve všech žebříčcích mezi nejlépe hodnocenými filmy roku 2007.

Glen Hansard a Markéta Irglová
Glen Hansard a Markéta Irglová | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: SPECIÁL: Jak vznikal muzikál Once

Na Oscarech duo soupěří se třemi písničkami z filmu Kouzelná romance a songem ze snímku August Rush. Nominace na nejvýznamnější komerční filmové ceny světa byly vyhlášeny v úterý v Los Angeles.

Dvojice Irglová - Hansard už má za píseň Falling Slowly cenu Americké asociace filmových kritiků, Once získal cenu za hudbu od Asociace losangeleských filmových kritiků. Kromě dalších filmových cenu aspirují i na Grammy v kategoriích nejlepší soundtrack a filmová píseň.

Once se poprvé proslavil loni v lednu na festivalu Sundance; snímek za 150 tisíc dolarů už má na kontě tržby skoro 14 milionu dolarů.

Jak jste přijala nominaci na tak prestižní cenu?
Byla jsem překvapená. Nestává se často, aby filmová skladba z malé země sahala po takovém ocenění. Je to přece nejdůležitější cena v Americe. Netroufala bych si v to vůbec doufat. Spíš jsme si to připouštěli jako určitou možnost, ale nepočítali jsme s tím.

Odjíždíte na ceremoniál sama?
Jede se mnou celá naše rodina. Beru je vlastně na výlet. Budeme v Americe celý únor, naši tam ještě nikdy nebyli. Nejprve ale půjdeme na předávání Grammy, pak na Oscary.

Foto: Aktuálně.cz

Slyšela jste konkurenci?
Vím, že jsou tam tři písně, a vím, ze kterých filmů, ale neslyšela jsem je vůbec. Je to ale nepodstatné, je vůbec úspěch, že máme nominaci. Jestli cenu dostaneme my nebo někdo jiný, na tom tolik nezáleží. Ale na druhou stranu, kdybychom Oscara dostali, bylo by to úžasné!

Už se alespoň trochu cítíte jako hvězda?
Ne, to určitě ne. Nemůžu si na to zvyknout, ani nemám ten pocit. Vždyť než se nadějeme, bude to za námi a zase se vrátím k hudbě. Nebudu si a ani nechci na to zvykat.

Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také: Nominace na Oscary vedou Coeni a petrolejářské drama
 

Právě se děje

Další zprávy