Nominacím na ceny Grammy vévodí raper Kendrick Lamar a zpěvačka Taylor Swift

Kultura Kultura
7. 12. 2015 14:34
Mezi největší favority hudebních cen Grammy, které se budou předávat v polovině února 2016, patří raper Kendrick Lamar s albem To Pimp a Butterfly, zpěvačka Taylor Swift s deskou 1989 a zpěvák the Weeknd s elpíčkem Beauty Behind the Madness, píše agentura AP. Lamar a Taylor Swift mají šanci získat cenu i za skladbu roku. O objev roku se poperou Meghan Trainor, Tori Kelly, James Bay, Sam Hunt a Courtney Barnett.
Taylor Swift
Taylor Swift | Foto: ČTK

Album Taylor Swift s názvem 1989 se v nominacích objevilo až letos, rok po svém vydání, protože loni se už kvůli pravidlům nominovat nestihlo. Stejný osud letos potkal nahrávku britské zpěvačky Adele nazvanou 25, která se kvůli pozdnímu datu vydání bude o nominace ucházet až příští rok.

Swift se propracovala do všech tří hlavních kategorií, tedy píseň roku, album roku a nahrávka roku. Soupeřem jí v nich kromě The Weeknda a Lamara bude také anglický zpěvák Ed Sheeran se svou písní Thinking Out Loud.

Ceny Grammy mají více než 80 kategorií, ocenění dostávají také interpreti jednotlivých hudebních žánrů včetně vážné hudby. Letos v únoru cenám Grammy kraloval britský soulový zpěvák Sam Smith, který vyhrál ve čtyřech kategoriích. Úspěšní byli i Pharrell Williams či Beck.

Hlavní nominace:

Nahrávka roku
Really Love - D'Angelo And The Vanguard
Uptown Funk - Mark Ronson Featuring Bruno Mars
Thinking Out Loud - Ed Sheeran
Blank Space - Taylor Swift
Can't Feel My Face - The Weeknd

Album roku
Sound & Color - Alabama Shakes
To Pimp A Butterfly - Kendrick Lamar
Traveller - Chris Stapleton
1989 - Taylor Swift
Beauty Behind The Madness - The Weeknd

Skladba roku
Alright - Kendrick Lamar
Blank Space - Taylor Swift
Girl Crush - Little Big Town
See You Again - Wiz Khalifa Featuring Charlie Puth
Thinking Out Loud - Ed Sheeran

 

Právě se děje

Další zprávy