Nominace na Grammy ovládl hip hop. Jay Z jich má devět

Karel Veselý
7. 12. 2013 11:04
O gramofonky za album i nahrávku roku usilují Daft Punk
Jay Z.
Jay Z. | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles, Praha - Nejvíc nominací na hudební ceny Grammy má rapper Jay Z, který bodoval celkem devětkrát v osmi vesměs žánrových kategoriích. Na lednový ceremoniál v losangeleském Staples Centre se ale můžou nejvíce těšit jeho hiphopoví kolegové - rapper Kendrick Lamar a duo Macklemore & Ryan Lewis, kteří svých sedm nominací nasbírali i v hlavních kategoriích. Stejný počet jich mají hitmaker Pharrell Williams a zpěvák Justin Timberlake. Výrazně bodovali i francouzští Daft Punk, kteří se jako jediní budou ucházet o dvě nejprestižnější Grammy za album a nahrávku roku.

Macklemore.
Macklemore. | Foto: Reuters

Zatímco Jay Z ovládl nominační večer hlavně díky své všudypřítomnosti (hostoval na několika hitech i oceněných albech, bodoval i za svoje klipy či balení desek), skutečnými vítězi večera jsou Kendrick Lamar a Macklemore & Ryan Lewis, kteří se střetnou o album roku. A to i přesto, že koncepční opus o zločinu na losangelských ulicích Good Kid, M.A.A.D City i hity napěchované album The Heist vyšly už vloni v říjnu. (Do nominací se totiž vešly nahrávky datované 1. 10. 2012 - 30. 9. 2013.) Je to případ i třetí nominované desky - alba Red country hvězdy Taylor Swift, které v USA prodalo bezmála čtyři miliony kusů.

O cenu se uchází i francouzští „roboti" Daft Punk se svojí prog-disco odysseou Random Access Memories a trochu překvapivě i popová zpěvačka a klavíristka Sara Bareilles se svým čtvrtým studiovým albem The Blessed Unrest, které neposbíralo ani nijak oslnivé recenze ani prodeje.

Největší šance na nahrávku roku má hitmaker Pharrell Williams, který produkoval a zpívá na nominovaných skladbách Get Lucky Daft Punk a Blurred Lines R&B zpěváka Robina Thickleho, který celé léto vládl americkému žebříčku.

Grammy 2014 - nominace
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Grammy 2014 - nominace

Nahrávka roku

Daft Punk & Pharrell Williams - Get Lucky
Imagine Dragons - Radioactive
Lorde - Royals
Bruno Mars - Locked Out of Heaven
Robin Thicke featuring T.I. & Pharrell Williams - Blurred Lines

Album roku

Sara Bareilles - The Blessed Unrest
Daft Punk - Random Access Memories
Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d. city
Macklemore & Ryan Lewis - The Heist
Taylor Swift - Red

Píseň roku

Pink featuring Nate Ruess - Just Give Me a Reason
Bruno Mars - Locked Out of Heaven
Katy Perry - Roar
Lorde - Royals
Macklemore & Ryan Lewis featuring Mary Lambert - Same Love

Nový umělec

James Blake
Kendrick Lamar
Macklemore & Ryan Lewis
Kacey Musgraves
Ed Sheeran

Nejlepší popové album

Lana Del Rey - Paradise
Lorde - Pure Heroine
Bruno Mars - Unorthodox Jukebox
Robin Thicke - Blurred Lines
Justin Timberlake - The 20/20 Experience — The Complete Experience

Nejlepší rockové album

Black Sabbath - 13
David Bowie - The Next Day
Kings of Leon - Mechanical Bull
Led Zeppelin - Celebration Day
Queens of the Stone Age - ... Like Clockwork
Neil Young and Crazy Horse - Psychedelic Pill

Nejlepší rapové album

Drake - Nothing Was the Same
Jay Z - Magna Carta ... Holy Grail
Kendrick Lamar - good kid, m.A.A.d. city
Macklemore & Ryan Lewis - The Heist
Kanye West - Yeezus

Nejlepší taneční / elektronické album

Daft Punk - Random Access Memories
Disclosure - Settle
Calvin Harris - 18 Months
Kaskade - Atmosphere
Pretty Lights - A Color Map of the Sun

Zdroj: Aktuálně.cz

Šanci ale má i aktuální panovnice Hot 100 - sedmnáctiletá novozélandská senzace Lorde se skladbou Royals a také skupina Imagine Dragons s hitem Radioactive, který fúzuje rock s elektronickými dubstepovými efekty a strávil už skoro sedmdesát týdnů v Hot 100.

Ve třetí nejprestižnější kategorii skladba roku se minimalistický hit Royals utká s popovými trháky Locked Out of Heaven Bruno Marse, Roar Katy Perry a nebo skladbou dvojice Macklemore & Ryan Lewis Same Love.

Seattleské duo rapper a producent může být i objevem roku (ačkoliv se v hudebním průmyslu pohybují už od roku 2000). Jejich soupeřem v této kategorii budou britský písničkář Ed Sheeran, country hvězdička Kacey Musgraves či britský elektronický hudebník James Blake, který v září uzmul britskou Mercury Prize za album Retrograde. Největší šance v této kategorii ale má pátý nominovaný Kendric Lamar.

Hiphopová renesance

Po hudebných letech na konci minulé dekády zažívá americký hip hop kreativní renesanci spojenou s nástupem talentů z internetu. Good Kid, M.A.A.D City Kendricka Lamara je postavené jako (částečně autobiografický) příběh mladého rappera, který se snaží rozjet svoji kariéru a zároveň utéct ze spirály pouličního zločinu, do něhož ho stahují jeho kamarádi.

Lamar se narodil v losangelské čtvrti Compton, kde se na začátku osmdesátých let zrodil gangsta rap a do hiphopového průmyslu ho vytáhl jeden z žánrových klasiků Dr. Dre. Lamarovo debutové album na velkém labelu (předtím vydal internetovou desku/mixtape Section80) ale infikuje gangstarapovou formulku existenciálním rozměrem pochybností.

To rapper Macklemore a producent Ryan Lewis vyznávají trochu jinou podobu hip hopu - vychází z žánrového undergroundu, kde se dlouho pohybovali a přísně dodržovali ideologickou nezávislost na velkém hudebním průmyslu. K průniku do žebříčků jim pomohly skladby s výraznými popovými refrény - Can´t Hold Us, Thrift Shop a nebo zmíněná Same Love, kterou dvojice natočila na podoporu (úspěšné) kampaně za přijetí zákona o legalizaci sňatků osob stejného pohlaví ve státě Washington.

Zatímco Macklemore & Ryan Lewis z desky posbírali dva americké hity číslo jedna, Kendrick Lamar se s největším trhákem Swimming Pools (Drank) dostal jen na číslo sedmnáct. Obě konkurující desky v hlavní kategorii ale prodaly podobný počet kusů - něco přes jeden milion.

Největším překvapením nominací je relativní neúspěch Justina Timberlakea, který letos oslavil triumfální comeback k pěvecké kariéře a jehož 20/20 Experience (Part 1 of 2) je zdaleka nejprodávanějším americkým albem roku. Do hlavních kategorií se ale deska ani singl Mirrors nevešla a bodují jen v popové škatulce.

Neslavně dopadl i Kanye West s dvojicí nominaci (rapové album a skladba roku pro New Slaves), který si ale Národní akademii hudebního umění a věd naštval siláckými proklamacemi i konfrontačním soundem alba Yeezus.

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar | Foto: Aktuálně.cz

Deska zatím alespoň výrazě boduje ve výročních žebříčcích kritků a stejnou útěchu můžou mít newyorští indie hrdinové Vampire Weekend, kteří s Modern Vampires of the City také uzmuli zmínku jen mezi alternativními alby (jejich konkurenty budou Neko Case, The National, Nine Inch Nails a nečekaně i australští psychedelici Tame Impala).

Více než tři nominace se čekaly i pro Queens of the Stone Age, kteří se v kategorii rockového alba postaví proti veteránům jako Led Zeppelin, Black Sabbath, David Bowie či Neil Young & Crazy Horses. Mezi rockovými skladbami má šanci tým pohrobků Nirvany s Paulem McCartneym, kteří k dokumentu Sound City natočili skladbu Cut Me Some Slack.

Evropští interpreti ovládli tradičně kategorii elektronické hudby - s Daft Punk zde bodují i angličtí mladíci Disclosure, hitmaker Calvin Harris. Coldplay mají šanci na vítězství v sekci Nejlepší hudební film za živák Live 2012, kde bodují i Green Day, Paul McCartney a Mumfor & Sons.

O nejlepší klip se uchází i filmový režisér David Fincher za zpracování skladby Suit & Tie Justina Timberlakea. Komici Stephen Colbert a Billy Crystal se střetnou v souboji o nejlepší album mluveného slova a nejlepší soundtrack podle Akademie vznikl třeba pro filmy Nespoutaný Django, Velký Gatsby a nebo adaptaci Bídníků.

Slavnostní ceremoniál 56. ročníku cen Grammy je naplánovaný na 26. ledna do Staples Center. Letos se bude konat dříve než obvykle kvůli olympijským hrám v Soči. Jedinou jistou vítězkou je už teď Carole King, která cenu Osobnost roku převezme na samostatném koncertě dva dny před samotným ceremoniálem.

 

Právě se děje

Další zprávy