Nohavica otvírá svůj klub. V bývalém dolu zahraje i Radůza

ČTK ČTK
26. 8. 2015 10:12
Většina Nohavicových koncertů v novém klubu Heligonka je až do jara příštího roku vyprodaná.
SL, Baník-Dukla: loučení s Bazaly - Jaromír Nohavica
SL, Baník-Dukla: loučení s Bazaly - Jaromír Nohavica | Foto: Dalibor Sosna

Ostrava – Písničkář Jaromír Nohavica 2. září otevře dvouhodinovým recitálem Jarek v Heligonce svůj ostravský klub Heligonka. V prostoru bývalé vrátnice takzvaných nových koupelen Dolu Hlubina bude během následujících měsíců vystupovat i Laco Deczi, Radůza či kapela Fleret.

Dramaturgii Nohavica tvoří společně s produkčním a dramaturgem Pavlem Giertlem. Oba se shodují na tom, že skutečný plán se teprve rodí. Prostor pro 170 návštěvníků, který je dílem architekta Josefa Pleskota, si oba nejprve chtějí osahat. "Postupně zjistíme, co se do něj hodí. Rád bych tady časem viděl například klasický kabaret. Takový, jaký byl v meziválečném období," řekl Nohavica.

Chystaný recitál bude reprezentovat celou šíři repertoáru dvaašedesátiletého písničkáře. Na akordeon a klavír ho doprovodí polský hudebník Robert Kusmierski.

Na své koncerty, které budou často hodně netradiční, se sám těší. "Díky Heligonce si můžu zahrát písničky, na které se normálně během mých koncertů nedostalo," svěřil se. Pro ženy například chystá koncert složený jen z milostných písní, pro fanoušky sportu zase vybíral sportovně laděné skladby.
Většina jeho vlastních koncertů v Heligonce je až do jara příštího roku vyprodaná. Na některé ale lístky ještě jsou. Například právě na sportovní program nazvaný Balon šišatý.

Klub vznikl v bývalém vstupu do takzvaných nových koupelen dnes už nefungujícího Dolu Hlubina. V přízemní budově byly kdysi kanceláře a hlavně vstup pro zaměstnance. Budova v bruselském stylu z 50. let minulého století byla prázdná od roku 1992, kdy zde skončila těžba uhlí.

 

Právě se děje

Další zprávy