Nohavica, Dyk, Farna. Muzikanti přepracovali folkové písně s bigbandem

ČTK ČTK
26. 10. 2020 20:07
Už dopředu budí zájem deska nazvaná Folk Swings, která nabídne české folkové písně ve swingové úpravě. Album, na němž účinkují písničkáři v čele s Jaromírem Nohavicou, Vlastou Redlem, Samsonem Lenkem, Radkem Pastrňákem nebo Slávkem Janouškem ve spolupráci s kapelou B-Side Band, zaznamenalo mnoho předobjednávek, říkají autoři bez bližšího upřesnění.

Deska vyjde 30. října. Z poloviny jsou vyprodané dva brněnské koncerty, které se měly uskutečnit 1. a 2. prosince v Sono Centru. Pořadatelé však vzhledem k vládním opatřením proti pandemii hledají květnový termín.

"I v téhle složité situaci si lidé uvědomují, že potkat tuto partu na jednom pódiu je záležitost, která se nemusí zopakovat," říká trumpetista Josef Buchta, bandleader B-Side Bandu, který album sestavoval.

Podle něho je to "průřez velkými osobnostmi české folkové scény s kvalitním bigbandem," shrnuje. "Projekt tady po nás zůstane navždy, z toho mám radost. Posunuté koncerty beru jako fakt a těším se na dobu, kdy si je společně užijeme."

Vedle známých písničkářů na desce zní hlasy Ewy Farne, Vojtěcha Dyka, perkusisty Petra Rybíze Tomana, absolventky Janáčkovy akademie múzických umění Kristýny Daňhelové nebo Jana Pokorného vystupujícího pod jménem Pokáč.

Prvním singlem se stala píseň Zuzany Navarové a skupiny Nerez nazvaná Kočky v novém aranžmá Petra Kovaříka, zpívají ji Ewa Farna a Vojtěch Dyk. Na YouTube má nyní přes 300 tisíc přehrání.

Druhým singlem bude Pokáčova hříčka Co z tebe bude. "Je to jednoznačně unikátní projekt. Když jsem viděl, že bych mohl být na jedné desce s Jarkem Nohavicou, tak bylo jasné, že do toho jdu. Klobouk dolů před Pepou Buchtou. Myslím, že přítomnost některých mladších interpretů by mohla přitáhnout k tomuto projektu i mladší generaci," míní Pokáč.

Za projektem Folk Swings stojí producent Buchta s aranžérem a pianistou Petrem Kovaříkem. Nápad nosili v hlavě 14 let.

O většinu nových aranžmá se postarali Kovařík a Pavel Zlámal. "Velkou inspirací pro nás byla bezpochyby deska Paula Anky Rock swings, která je dle mého názoru skutečně hudebním skvostem," popisuje Buchta, podle nějž dát dohromady všechny muzikanty bylo několik let nemožné. "Až do chvíle, kdy přišla nepříjemná koronakrize a umělci rušili jeden koncert za druhým. V tom špatném to bylo pozitivní, protože jinak bych to horko těžko dával dohromady," říká Buchta.

Podle autora projektu nebylo klíčem k výběru písní to, jak velké to jsou hity, ale nakolik dobře je lze předělat do swingové podoby.

Hned tři skladby má na albu Jaromír Nohavica. "Po Jarkovi jsme chtěli jeho skvělou skladbu Zatímco se koupeš a on řekl, že by rád udělal i Ježíška, což je skvělá swingovka. Po týdnu poslal ještě Plebs blues. Byl tak nadšený, že mi nabídl i další věc, ale ta se tam už nevlezla," popisuje Buchta.

Ten založil orchestr B-Side Band v roce 2006. Volně navazuje na brněnskou bigbandovou tradici. Velký zájem publika poutají zejména jeho projekty s Vojtěchem Dykem, s nímž kapela roku 2013 vydala DVD se záznamem turné a o rok později první autorské CD nazvané jednoduše Deska.

 

Právě se děje

Další zprávy