Nine Inch Nails se loučí s koncerty. Zamávají i Praze

Pavel Turek, tur
23. 6. 2009 13:30
Kapela Trenta Reznora vystoupí ve středu v O2 Areně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ani ne dva roky po svém posledním koncertu se Nine Inch Nails vrátí ve středu do Prahy. Tentokrát Trent Reznor & spol. vystoupí v O2 Areně.

Kapela dokončuje turné, jež jede na podporu zatím posledního alba The Slip a zároveň Trent Reznor hlásí, že by mělo jít o poslední koncerty Nine Inch Nails vůbec.

Foto: Rob Sheridan

Před deseti dny na hlavním pódiu festivalu Bonaroo šokoval fanoušky, když prohlásil: „Tohle je moje navždy poslední show ve Spojených státech. Nebuďte smutní. Ale řekl bych, že bych přišel o rozum, kdybych v koncertování pokračoval. Musím přestat."

Vzhledem k tomu, že zpěvák, který se dokázal rozejít s hudebním průmyslem v jeho klasické podobě, není proslulý tlučhuba, možná je třeba vzít jeho hrozbu vážně. Turné, jež začalo být přezdíváno Wave Goodbye (Mávání na rozloučenou), také připomíná dvacetileté výročí vydání scénotvorného debutu Nine Inch Nails - Pretty Hate Machine.

Na něm Reznor coby sólový umělec dokázal najít spojnici mezi klávesovou romantikou Depeche Mode a nekompromisností industriálu.

Zatím poslední album The Slip vyšlo loni a Reznor, jemuž po vydání Year Zero vypršela smlouva s dosavadním labelem Interscope, se tehdy rozhodl jít ve stopách Radiohead.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Ovšem byl mnohem velkorysejší.  Dal je k dispozici zdarma ke stažení pouze s krátkou notickou: "Děkuji za vaši nepřeteržitou oddanost v průběhu všech těch let. Tohle je na mě."

Stránky alba The Slip najdete ZDE

Tato strategie mu samozřejmě nemohla uškodit, prodeje alb tak jako tak padají, proto i letos s další částí turné vydává novou kolekci skladeb zdarma. Tentokrát jde o společný maxi-singl s kapelou, jež svou nespoutanou extravagancí pomáhala otevřít devadesátá léta: losangeleskými Jane's Addiction.

Singl s vtipně kryptickým titulem NIN/JA přináší premiérové skladby Nine Inch Nails plus nově nahrané starší kusy kapely, již v její původní sestavě Trent Reznor vytáhnul na pódia coby hosty americké části turné. 

Nine Inch Nails
Nine Inch Nails | Foto: www.myspace.com/nin
Čtěte také:
Trent Reznor: Tohle album je na mě
Přijíždí Nine Inch Nails na vrcholu svých sil?

Odvděčil se jim tak za časy, kdy si Perry Farrell (frontman Jane's Addiction) vybral Nine Inch Nails jako jednu z kapel na první ročník kultovního putovního festivalu Lolapalooza.

Singl si můžete stáhnout ZDE a to i s vědomím, že Nine Inch Nails přijedou bez Jane's Addiction. Čilejší koncertování Nine Inch Nails je logický důsledek pokrytí ztracených příjmů z prodeje klasických nosičů, ale Reznorovi už zřejmě leze na mozek.

Foto: Aktuálně.cz

Nicméně kapela jediného muže se nachází v mimořádně šťastné pozici. Na jedné straně má čuch na trendy a respektuje způsoby, jimiž se dnes posluchači dostávají k oblíbeným nahrávkám. Reznor také dokáže vyhmátnout dostatečně cool předkapely(HEALTH, Ladytron, Dresden Dolls, v Praze tentokrát vystoupí se zakládajícím členem Atari Teenage Riot, Alecem Empirem).

Pak mu ale také hraje do karet znovu oživená popularita kapel, které se daly dohromady v osmdesátých letech a hvězdné obdobísi prožily v devadesátých (zmínění Jane's Addiction, opět funkční Butthole Surfers, My Bloody Valentine nebo Dinosaur Jr., nehledě na nikdy nezvolňující Depeche Mode, kteří se v Praze objeví o den později).

Reznor dokázal najít cestu, jak se s radikální industriálně kytarovou hudbou elegantně přenést nejen do 21. století ale i přes práh čtyřicítky. Obojí předvede v O2 Areně, jež bude pro jeho show upravena pro omezenou kapacitu šesti tisíc diváků.

 

Právě se děje

Další zprávy