Nico se vrátila po 27 letech do Brna na koncertní desce

Karel Veselý
21. 3. 2012 13:00
Na vinylu vyšel památný ilegální koncert z roku 1985
Foto: Aktuálně.cz

Brno - Památečný ilegální koncert zpěvačky Nico v brněnských Kníničkách z října 1985 ožil po letech na vinylové desce nazvané Nico v Brně.  Album Nico v Brně bylo v úterý pokřtěno v kavárně Spolek (další křest se bude konat v pražském Cafe V Lese).

Foto: Aktuálně.cz

Spolupracovnice The Velvet Underground, múza Andyho Warhola, modelka a herečka dorazila v polovině osmdesátých letech do normalizačního Československa na dva koncerty; po pražské zastávce se 3. října objevila s kapelou ve venkovském sále na okraji Brna. kam dorazily asi tři stovky lidí.

Brněnská alternativa

Záznam koncertu Nico pořídil spolupořadatel konspiračního koncertu Petr Werner, který se jeho vydání již nedožil. O mastering se o čtvrtstoletí později postaral producent Ondřej Ježek.

"Ten koncert pro nás byl tehdy neskutečná událost. Do poslední chvíle nikdo nevěřil, že opravdu uslyší zpěvačku ze skupiny Velvet Underground. Kdyby tehdy přijeli Rolling Stones, snad by to pro nás nebyla větší událost," vzpomíná pořadatelka koncertu Lenka Zogatová, díky jejíž aktivitě deska vychází.

Díky volnějšímu dohledu Státní bezpečnosti se venkovské hospody jako ta v Kníničkách staly v polovině osmdesátých let epicentrem kulturních aktivit alternativní scény; v osmdesátých letech se tak českým fanouškům představili třeba Swans nebo John Cale.

Foto: Aktuálně.cz

V případě Nico namluvili pořadatelé úřadům i hospodskému, že se jedná o „jihlavskou kapelu, jejíž zpěvačka bohužel zpívá anglicky". Fanoušky z domluvených míst přivážely městské autobusy, atmosféru v sále dotvářely zbytky krepové výzdoby po plese hasičů. „Čekání na příjezd kapely byl jedním z nejdramatičtějších okamžiků mého života," říká Zogatová.

"Většina západních kapel brala koncertování ve východním bloku jako charitu. Nico tehdy koncertovala v Polsku, legálně vystoupila v Maďarsku. Pak se nám od ní z kapely ozvali, že by tady chtěli vystoupit. Ale do poslední chvíle jsme nevěřili, že skutečně přijedou. Já jsem neuměla ani slovo anglicky, tehdy mi volali a já jsem s nimi mluvila - ale dodnes nevím, jakým jazykem. V ten den mi říkali , že se jim líbí ve Vídni, že možná přijedou o den později. Nakonec kapela přijela jen o patnáct minut později," říká staronová ředitelka Českého centra v Bratislavě.

Publikum mělo konspirativní sraz na Mendlově náměstí. Kluci ze Stavební fakulty VUT Brno prodávali lístky (v ceně byl guláš a pivo, aby měla hospoda tržbu) a navigovali lidi do městských autobusů jedoucích do Kníniček," dodává jedna z nevýraznějších postav předrevoluční alternativní scény. Nedávno sestavila kompilaci 20 Years After: Brzo na mě přijde řada s coververzemi kapel brněnské alternativy, na němž se podíleli třeba Bonus, Čokovoko nebo Květy.

V cirkusu Andy Warhola 

Petr Kadlec
Petr Kadlec | Foto: Aktuálně.cz

Nico zahrála v České republice pouhé tři roky před svojí předčasnou smrtí ve věku 49 let, kterou způsobila nehoda na kole. Uměleckou nesmrtelnost jí ale dávno předtím zajistilo učinkování na albu The Velvet Underground & Nico natočeném v roce 1967. S partičkou newyorských bohémů ji seznámil Andy Warhol, který na společnou desku dohlížel jako producent a stvořil pro ni ikonický obal s banánem.

Na jedné z nejslavnějších desek rockové historie zpívá Nico tři skladby; s Lou Reedem a spol. odjela i turné pod hlavičkou Warholova uměleckého cirkusu Exploding Plastic Inevitable. Po rozchodu s The Velvet Underground natočila sólový debut Chelsea Girl, který názvem odkazoval na Warholův film, v němž hrála hlavní roli. 

Rozhovor s Lenkou Zogatovou na portálu ČT - zde

V Kolíně narozená zpěvačka začala jako modelka a po roličce ve Felliniho filmu La Dolce Vita se dostala až k hlavní roli ve snímku Strip-tease režiséra Jacquese Poitrenauda. S prvními pěveckými pokusy jí pomohl kytarista Brian Jones z Rolling Stones; spolupracovala také s Brianem Enem, Kevinem Ayersem nebo Markem Almondem.

Hrubý a nízko položený hlas Nico a její texty ovlivnily několik generací interpretů a mezi své vzory ji počítá Björk, Patti Smith nebo Morrisey. U příležitosti jejích nedožitých sedmdesátých narozenin zahráli v roce 2008 v londýnské Royal Hall John Cale, James Bradfield z Manic Street Preachers.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy