Nick Mason z Pink Floyd se vrátí do Prahy, Lucernu vymění za Forum Karlín

Kultura ČTK / BBC News, Kultura
26. 11. 2019 12:50
Zakládající člen skupiny Pink Floyd, bubeník Nick Mason, se 27. května příštího roku vrátí do Prahy se svou kapelou Saucerful of Secrets. Ve velkém sále Lucerny vystoupili letos v létě, nyní světové turné protáhli do příštího roku. V květnu 2020 je čeká už prostornější sál Fora Karlín.
Někdejší bubeník kapely Pink Floyd Nick Mason (na snímku před Viktoriiným a Albertovým muzeem v Londýně) vystoupí 27. května 2020 ve Foru Karlín.
Někdejší bubeník kapely Pink Floyd Nick Mason (na snímku před Viktoriiným a Albertovým muzeem v Londýně) vystoupí 27. května 2020 ve Foru Karlín. | Foto: ČTK/AP

"Letošní vystoupení v pražské Lucerně se vydařilo a kapela si ho spolu s návštěvníky koncertu náramně užila. Hned po koncertu jsme se s managementem dohodli, že se k nám brzy vrátí," uvádí Milena Palečková z pořadatelské agentury 10:15 Entertainment.

"Původně jsme mysleli, že budou chtít opět hrát v Lucerně, ale vzhledem k technice a vybavení, které si přivezou, jsme zvolili další osvědčené místo, Forum Karlín," vysvětluje. Vstupenky za 1200 korun na stání a 2500 korun na sezení už jsou v předprodeji.

Kapela si pro nadcházející turné připravila nový program, který však bude stále založen na raných písních Pink Floyd. Na ně se Nick Mason dlouhodobě specializuje - na rozdíl od bývalých spoluhráčů, kytaristy Davida Gilmoura a baskytaristy Rogera Waterse, kteří preferují novější tvorbu.

Oproti nim Masonova sestava nejsilněji čerpá z první, psychedelické éry Pink Floyd z let 1966 až 1972, kdy byl vůdčí osobností Pink Floyd dnes již nežijící skladatel a kytarista Syd Barrett. Toho později nahradil právě David Gilmour a teprve s ním Pink Floyd natočili vizionářská alba blížící se žánru prog-rock jako Dark Side Of The Moon, Wish You Were Here, Animals nebo The Wall.

Nick Mason po odchodu z Pink Floyd natáčel filmovou hudbu, občas hostoval na vystoupeních Rogera Waterse. Naplno se ke koncertování vrátil teprve vloni, kdy s kytaristou Leem Harrisem založil rockovou formaci Saucerful of Secrets. Nazvaná je podle skladby, v níž se Pink Floyd dostali snad nejdál v experimentech s elektronickou hudbou.

Doplňují je kytarista Gary Kemp ze skupiny Spandau Ballet, dále baskytarista Guy Pratt, dlouholetý spolupracovník Pink Floyd, a klávesista Dom Beken.

O jejich letošním vystoupení v Lucerně hudební novinář Josef Vlček na Aktuálně.cz napsal, že bylo "stejně efektní jako hypermoderní koncert Muse, i když si Masonův soubor vystačil jen se světly a primitivními vizuálními efekty, a stejně fascinující jako vystoupení Rammstein v Praze, i když na scéně nehořel oheň".

Ukázka z koncertu Nicka Masona v pražské Lucerně. | Video: Martin Dybala

Masonově kapele ke komunikaci s publikem stačila hudba. "Dělali dojem, že to, co hrají, opravdu z duše milují," napsal Vlček.

Nick Mason letos za přínos hudbě obdržel Řád britského impéria v hodnosti komandéra.

 

Právě se děje

Další zprávy