Nick Cave se znovu chystá do Prahy. S novou deskou

tur
31. 1. 2008 13:00
Mistr dekadentní nadsázky vystoupí 24. května

Praha - Zpěvák, který si autorský blok vykládá jen jako nedostatek důvěry ve vlastní schopnosti, opět zavítá s kapelou The Bad Seeds do Prahy.

Podle jeho webových stránek se koncert odehraje v v Sazka Areně.

Nejprve napsal scénář k filmu The Proposition, po dvojalbu z roku 2004 Abattoir Blues/Lyre of Orpheus vydal kolekci B stran s 56 položkami, a pak si odskočil k primárnějším a rozdivočenějším Grinderman, kteří vzešli z jeho sólového turné. Nato složil hudbu k filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem a ještě se v něm mihnul.

Nyní se pravidelný čtenář bible vrací k domovským Bad Seeds a chystá vydání už čtrnácté řadové desky s touto formací Dig, Lazarus, Dig!!!

Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!!

 

"Pamatuji se, že když jsem ještě dávno v kostele slyšel Lazarův příběh, byl jsem jím rozrušen a vzbuzoval ve mně obavy. Vlastně mě traumatizoval. Samozřejmě máme všichni v úctě jeden z největších zázraků, které Ježíš učinil, ale já jsem se nemohl ubránit myšlenkám na to, jak se asi Lazar sám cítil," píše Nick Cave na svých oficiálních stránkách o konceptu titulní skladby.

Čtěte: Šťastný je Cave se svými Small Seeds
Čtěte také: Potem a krví ulepený Cave oživil western
Čtěte také: Grinderman Cave drtí skály a láme čas

Ovšem hned dodává, že on sám situuje Lazara do New Yorku, aby písni dodal správnou vibraci a současný nádech. A v zápětí zmiňuje mága Harryho Houdiniho, který byl podle něj po Lazarovi druhým největším mistrem úniků z neřešitelných uvěznění. A Cave chtěl právě pro Houdiniho vytvořit atmosféru, aby jeho duch mohl promluvit.  

Foto: Steve Gullick

Dig, Lazarus, Dig !!! tedy slibuje jak záhrobní poetiku, tak různě lacinou přesto na odiv stavěnou - kabaretní magii. Ostatně to jsou tradiční přísady Caveovy tvorby, který už po Grindermanovi a především singlu No Pussy Blues nemusí nikomu dokazovat, že by nebyl schopen sebeironie.

A jen dál to dokládají krátké propagační spoty, jež vydání Dig, Lazarus, Dig!!! provázejí. Kapela se nich účastní poťouchlých spiritických seancí.

Album, jehož zvuk by měl být drsnější a ovlivněný etapou s Grindermanem, vyjde 4. března. Produkoval jej Nick Launey, který se podílel nejen na Grindermanovi,a le i na nebo Abattoir Blues. Dělal i s Birthday Party, Gang of Four nebo kapelami z Caveovy rodné Austrálie -  INXS a Midnight Oil.

 

Právě se děje

Další zprávy