Nick Cave rozpustil svou partu nestoudných slídilů

Karel Veselý
6. 1. 2012 12:08
Grinderman se loučí albem remixů a reinterpretací
Foto: Aktuálně.cz

Victoria/Praha - Nejhlučnější projekt, za kterým stojí Nick Cave, živočišné blues-rockové kvarteto Grinderman, oficiálně oznámilo svůj konec. Pomyslný šáteček na rozloučenou obstará album Grinderman 2 RMX, na němž kultovním Australanům složí poctu současné rockové kapely, písničkáři i taneční projekty. Album remixů, coververzí a reinterpretací vyjde 12. března.

Čtěte také:
Grinderman nemá pravidlo, že musíme mít všichni vousy
Nick Cave tentokrát brousí vlkodlačí mlhou

Na desce se podílí třeba Josh Homme z Queens of the Stone Age, hlučná kapela A Place To Bury Strangers, frontman Horrors Faris Badwan i elektroničtí klasikové UNKLE. Album bude k dispozici jako dvojvinyl s vloženým CD a také v digitálním formátu.

Konec kapely ohlásil Nick Cave už v polovině prosince na závěr koncertu v rámci Meredith Festival v australské Victorii. "Možná se uvidíme zase za dalších deset let, až budeme ještě starší a ještě hnusnější," řekl 12ti tisícům fanouškům, kteří se přišli podívat na poslední vystoupení z australského turné kapely.

Cave a jeho parťáci se podle dostupných informací vrací do lůna své domovské kapely Bad Seeds, s níž naposledy natočili před čtyřmi lety desku Dig, Lazarus, Dig!!!

Grinderman původně vznikl v roce 2006 jako jednorázový projekt, do kterého si Nick Cave pozval své spoluhráče z kapely Bad Seeds - Warrena Ellise (obvykle housle, nicméně zde především elektronika), Martyna Caseyho (basová kytara) a Jima Sclavunose (bicí). Pro hudební legendu, které tehdy táhlo na padesát, mělo být nové kvarteto pokusem o tvrdý restart svého hudebního směřování. Muzikanti si nechali narůst plnovousy a ve studiu popustili uzdu svým zvířeckým pudům. Výsledkem bylo syrové album plné nestoudného blues, které odhalovalo ty nejagresivnější kořeny rocku.

  

Po skvělém přijetí desky se Cave a spol. ke Grinderman vrátili ještě jednou - v roce 2010 natočili druhé album. Ještě rychlejší a agresivnější deska by se dala nejlépe popsat jako „mužská podoba menopauzy". Vloni v létě zahráli i na festivalu Colours of Ostrava a rozhodně potvrdili skvělé reference, které koncertní podobu živočišných nahrávek provázely.

„Bad Seed je tradičně spíše hudební komunita, zatímco v Grindermanovi jsme jen čtyři, což znamená, že máme mnohem větší svobodu," vysvětloval hudební filosofii Grinderman v rozhovoru před ostravským vystoupením bubeník Jim Sclavunos. „Do muziky může mluvit každý z nás. Ve čtyřech se nám dýchá mnohem volněji."

„Grinderman je dítětem specifického času a kontextu, v němž se nacházíme," řekl Aktuálně.cz a dodal: „Jsme už docela staří chlápci, což ale není žádné traumatické stigma, spíše to znamená, že jsme nabrali spoustu zkušeností, ze kterých můžeme vycházet."

Foto: Aktuálně.cz

Už od časů první kapely The Birthday Party nikdy Nick Cave nedělal hudbu, která by potřebovala kontext hudebních trendů. Možná i proto se mu na Grinderman 2 RMX klaní muzikanti nejrůznějších generací a žánrů. Je tu jeho někdejší parťák z divokých 70. let Barry Adamson, který má za sebou řadu sólových desek těžících z atmosféry hudebních soundtracků, Nick Zinner z newyorských Yeah Yeah Yeahs či frontman melancholických The National Matt Berninger.

Remixy ale přispěli také londýnská post-industriální partička Factory Floor nebo klasik klubové hudby Andy Weatherall, který se proslavil jako spolupracovník Primal Scream či polovina projektu Two Lone Swordsman.

Cave a spol. přispějí jen dvěma skladbami ze svého archívu. Kolekci otevře verze písně Heathen Child s kytaristou Robertem Frippem původně zařazená na b-stranu singlu a zakončí ji syrová demoverze skladby Evil.

 

Právě se děje

Další zprávy