New York si zopakoval konec vztahu Irglové s Hansardem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
23. 4. 2011 14:19
Na festivalu Tribeca měl premiéru film The Swell Season
Koncert Markéty Irglové a Glena Hansarda v hotelu Richmond při Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.
Koncert Markéty Irglové a Glena Hansarda v hotelu Richmond při Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

New York - Na newyorském festivalu Tribeca měl v pátek světovou premiéru americký dokument The Swell Season mapující dvouleté turné, na něž vyjeli Markéta Irglová a Glen Hansard poté, co v roce 2008 získali Oscara za píseň Falling Slowly z filmové romance Once. Snímek přitom nečekaně zachytil i rozpad partnerského vztahu česko-irské dvojice.

Černobílý dokument je dílem Nicka Augusta-Perny, Chrise Dapkinse a Carla Mirabella-Davise. Při natáčení prý nejprve zachycovali všechny stránky turné, takže se s nimi aktéři filmu postupně sžili. "Během času se pak sama odhalila psychologicky nabitá a dramatická příběhová linie a my jsme zúžili svůj záběr," uvedli režiséři.

Snímek zachycuje pocity irského muzikanta a jeho české hudební a dříve i životní partnerky ze zisku prestižní filmové ceny, ale i pýchu Hansardovy matky. "Žijeme skvělý život, ne?" říká v jednu chvíli Hansard své o 18 let mladší partnerce.

Film divákům ukazuje, jak se dvojice seznámila, když Hansard bydlel u Irglových. Přibližuje i lehkost, se kterou vznikl její největší hit, oscarová píseň Falling Slowly. "S touhle holkou je všechno snadné, věci se prostě dějí," říká v jednu chvíli irský manažer jejich kapely The Swell Season.

V jedné scéně se Irglová s Hansardem svléknou a rozeběhnou se nazí do moře. S postupem času a světového turné ale počáteční euforie mizí. Film stále více zachycuje konflikty ústřední dvojice, která je neustále vystavena velké pozornosti fanoušků.

Irglová například nechápe, proč se s ní stále chce někdo fotit. Má pocit, že se prodává, když podstupuje něco, s čím nesouhlasí. Pro staršího Hansarda je naopak úspěch skupiny splněním dlouhodobého snu, o který dlouho usiloval.

Markéta Irglová zazpívala s Glenem Hansardem ve Varech písně nejen z oscarového filmu Once.
Markéta Irglová zazpívala s Glenem Hansardem ve Varech písně nejen z oscarového filmu Once. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jedna z klíčových scén dokumentu se odehrává na zahrádce kavárny na náměstí v Telči. Po krátké výměně názorů z ní Irglová odejde. Krátce poté se divák dozví, že osobní vztah dvojice skončil. Ve společném hraní ale pokračují; poslední záběry snímku ji zachycují ve vyprodaném newyorském sále Radio City Music Hall na koncertu k nové desce.

Rozpad vztahu kromě dokumentu zachycuje i poslední deska Hansarda a Irglové Strict Joy z roku 2009. "Řekla bych, že normální by bylo na chvíli si jeden od druhého odpočinout a nevídat se. Ale měli jsme společnou hudbu, a tak jsme byli nuceni přenést se přes své pocity a spory," uvedla po vydání Irglová.

Spolupráce Hansarda a Irglové začala v roce 2003; v roce 2006 vyústila v nahrání alba The Swell Season pojmenovaného podle knihy Hansardova oblíbeného spisovatele Josefa Škvoreckého. Ve stejném roce se oba hudebníci podíleli na nízkorozpočtovém filmu Once režiséra Johna Carneyho, který se stal nečekaným hitem po celém světě.

Čtěte také:
Glen Hansard a Markéta Irglová se kýče nebojí
Hansardovi, Irglové i lidstvu skončila prima sezóna 

 

Právě se děje

Další zprávy